| |

Glutenvrije kaassnacks gebakken in rijstvellen (te maken zonder koemelk en lactosevrij)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Gebakken kaassticks. Niet in ‘gewoon’ deeg van tarwe, maar in rijstvellen. Dus helemaal glutenvrij.

Krokant

De sticks zijn lekker krokant als je ze eet meteen na het bakken. Maar verwacht niet dat ze net zo krokant worden als de orginele kaassticks met filodeeg of loempiadeeg van tarwe. Ze blijven aan de binnenkant een beetje chewy.

Ze zijn dan ook niet zo geschikt om uren op een buffet te staan. Liefst eet je ze warm. Waarschuw je gasten wel: de kaas is loeiheet als ze net uit de pan komen.

Kleine rijstvellen

In de supermarkt vind je twee soorten rijstvellen. De meest bekende zijn de ‘gewone’ grote waar je summer rolls (verse loempia’s) mee maakt.

Ik bedoel hier de kleine rijstvellen waar je imperial rolls (gebakken summer rolls of loempia’s) mee kunt maken. Of bijvoorbeeld deze ‘vlammetjes’. De kleine rijstvellen bevatten soms naast rijst ook tapioca. Mijn kleine Albert Heijn in het dorp heeft ze niet. Ik kocht ze bij een grote Jumbo een dorp verderop.

Feta bevat geen koemelk

Dit recept is lastig ten maken met plantaardige kaas en bevat dus zuivel. Maar feta is wel geschikt bij een koemelkallergie, tenminste: als je niet tegelijk ook reageert op schapen- of geitenmelk. En feta is geschikt als je A1 caseïne mijdt maar nog wel A2 caseïne eet.

Dit geldt allemaal alleen voor échte feta. Echte feta wordt namelijk gemaakt van schapenmelk, aangevuld met geitenmelk. Check voor de zekerheid altijd even de verpakking. Lees meer over zuivel en A2 zuivel.

Feta bevat geen lactose

Echte feta is ook lactosevrij te koop. Dit komt doordat schapenmelk al iets minder lactose bevat, maar vooral door de manier waarop feta gemaakt wordt.

Hoeveel lactose er nog in feta zit verschilt wel per productieproces. Hoe traditioneler, des te groter de kans dat er weinig tot geen lactose in zit. Er zijn helaas mensen voor wie ieder spoortje te veel is. Maar als dat bij jou het geval is, bijvoorbeeld omdat je ook lactosevrije melk niet verdraagt, dan hoop ik dat je zelf goed weet wat wel en niet kan.

Kijk altijd op de achterkant van de verpakking bij de voedingswaarde. Let dan op de koolhydraten: lactose is suiker. Bij voorkeur staat het aantal koolhydraten op 0. Ik weet dat dit het geval is bij Dodoni. Deze is te koop bij AH en Jumbo. Andere soorten feta bevatten tot wel 0,7 gram koolhydraten waardoor het erg persoonlijk kan zijn of je ze nog kunt verdragen.

Wellicht nog even goed om te weten: dit geldt alleen voor feta. Bij andere jonge, zachte kazen geldt juist dat deze veel lactose bevatten. Bij de meeste kazen verdwijnt de lactose namelijk pas door rijping, dus als ze ouder en harder worden.

Niet vegetarisch

Feta bevat dierlijk stremsel. Dit recept is dus niet vegetarisch.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij. Niet lowcarb of paleo.

Niet zuivelvrij. Wel vrij van koemelk en A1 caseïne bij echte feta. Er is ook feta te koop zonder lactose (verschilt per merk).

Glutenvrije kaassnacks gebakken in rijstvellen (te maken zonder koemelk en lactosevrij)

Marjolein
Gebakken sticks gevuld feta en met pittige kruiden. Gerold in rijstvellen.
5 van 2 stemmen
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Vrij van A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Vis, Vlees, Zaden
Dieet Glutenvrij
Trefwoord BBQ, Borrelen, Oud&Nieuw
Gang Hartige snacks
Keuken Europees, Grieks, Middenoosters, Turks
Porties 10 sticks
Calorieën 56 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 100 gr feta
  • 10 kleine rijstvellen zoals de mini van Koh Thai
  • 2 tl Harissa kruidenmix
  • 1 tl arrowroot of tapioca

Voor vrij van nachtschade

  • 1 tl oregano GEEN chili of paprika zoals in Harissamix
  • 1 tl uienpoeder GEEN chili of paprika zoals in Harissamix

Bereiding
 

  • Snij het blok feta in reepjes van ongeveer 7 à 8 cm in lengte en net iets minder dan 1 cm dik.
  • Meng de arrowroot met de gekozen kruiden (verhouding 1 op 2) en wentel daar de kaas in.
  • Dompel een rijstvel een paar seconden helemaal onder in de kom met water. Schud daarna goed het water eraf.
  • Leg op je werkbank en laat zacht worden. Leg op ongeveer een kwart van onderen een reepje kaas op het vel.
  • Sla de onderkant van het vel over de kaas, rol het pakketje 1 of 2 keer omhoog. Sla daarna 1 voor 1 de zijkanten dicht. Rol daarna het geheel verder omhoog.
  • Leg even apart op het bakpapier om te drogen.
  • Herhaal nog 9 keer. Zorg dat de rolletjes elkaar niet raken.
  • Warm de pan op met een scheut olie. Ik heb een redelijke grote anti-aanbakpan die ik op inductie stand 6,5 zet.
  • Leg de sticks in de pan. Bak een minuut en draai dan om. Bak de andere kant ook een minuut. Zorg dat ze elkaar nog niet raken. Eenmaal aan beide zijdes gebakken is de kans dat ze aan elkaar plakken al een stuk minder.
  • Daarna kan de temperatuur iets hoger. Niet té hoog, dan gaat de kaas eruit lopen. Bak in totaal zo'n 5 à 6 minuten tot ze aan alle kanten krokant zijn.
  • Eet ze warm. Maar niet direct, de kaas is loeiheet! Als ze afkoelen kun je ze op zich nog wel eten, maar ze worden dan wel wat taai.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Zie tekst boven het recept voor uitleg over het gebruik van feta als je geen koemelk, lactose of A1 caseïne eet.

Voedingswaarde

Calorieën: 56kcal | Koolhydraten: 6gr | Eiwitten: 2gr | Vetten: 2gr | Verzadigd vet: 1g | MO vet: 0.1g | EO vet: 0.5g | Vezels: 0.3gr | Vitamine A: 144IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.1mg | Foliumzuur (B11): 7µg | Vitamine B12: 0.2µg | Vitamine C: 0.03mg | Vitamine D: 0.04µg | Vitamine E: 0.1mg | Natrium: 169mg | Magnesium: 5mg | Kalium: 21mg | Calcium: 56mg | Koper: 0.02mg | Foliumzuur: 12µg | IJzer: 0.5mg | Fosfor: 42mg | Selenium: 4µg | Zink: 0.4mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven