| |

Johannesbroodmeel

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Johannesbroodmeel is eigenlijk niet echt een meel maar een bindmiddel dat met name in de koolhydraatarme keuken gebruikt wordt. Johannesbrood is niet geschikt voor een paleo dieet.

Let op dat je het niet verward met carob, ook wel geschreven als carobe. Ze komen van dezelfde boom. Maar het zijn totaal verschillende producten die voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Carob is een cacaovervanger en past juist wél in een paleo en AIP dieet.

Wat is johannesbroodmeel?

Johannesbroodmeel wordt gemaakt van de zaden of pitten van de Johannesbroodboom (Ceratonia silqua). De volledige naam van het meel is dan ook eigenlijk: Johannesbroodboompittenmeel.

De Johannesbroodboom is een boom die vooral groeit in het Midden-Oosten en het zuiden van Europa. Het is een vlinderbloemige die zaad draagt in grote peulen. De zaden van de boom zijn peulvruchten, net als kikkererwten, linzen en bonen.

Het meel wordt gemaakt van de peulvrucht. Dus van de pit. Deze pit, het zaad, is vergelijkbaar met de boontjes ín snijbonen of sperziebonen. Dit is meteen het grote verschil met carob. Carob is namelijk gemaakt van het omhulsel: de schil, vergelijkbaar met het groene deel van snijbonen en sperziebonen.

Hoe bak je met Johannesbroodmeel?

Johannesbroodmeel bevat weinig tot geen koolhydraten. Het is vooral geschikt als bindmiddel bij sauzen, soms wordt het wel in deeg gebruikt. Het is vergelijkbaar met verschillende soorten gom, zoals xanthaangom. Maar let op: je kunt er niet te veel van gebruiken. Dan wordt het namelijk erg slijmerig. Niet zo sterk als xanthaangom, maar hou dat beeld wel in gedachten.

Johannesbroodmeel vervangen

Johannesbrood werkt ongeveer het zelfde als de meeste gommen. Daar kun je het ook 1op1 mee of door vervangen.

Andere koolhydraatarm bindmiddelen zijn agaragar en gelatine. Maar die hebben een heel eigen gebruiksaanwijzing. En ook de hoeveelheden zijn anders. Je kunt dit dus meestal niet zomaar 1op1 vervangen.

Johannesbroodmeel is niet paleo omdat het gemaakt wordt van een peulvrucht. Een beter alternatief voor paleo of AIP is arrowroot of als je cassave kunt verdragen tapioca. Ook agaragar en gelatine poeder van grasgevoerde koeien zijn paleo en AIP.

Meer lezen?

Terug naar meel vervangen.

Hoe bak je met glutenvrij en koolhydraatarm meel?

Andere soorten melen:

Paleo
AIP
Laag histamine
Koolhydraatbeperkt
Koolhydraatarm