| | | | | | |

Japanse konjac of kelp noodles terriyaki

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Makkelijk recept voor koolhydraatarme konjac noodles (shirataki noodles) met heerlijke Japanse smaken als gember, knoflook, bosui en sesamolie. Lekker als bijgerecht of lunch. Glutenvrij, koolhydraatarm en paleo. Ook te maken met kelp noodles.

Konjac noodles zijn koolhydraatarme noodles, of noedels op z’n Hollands. Ze bevatten veel vezels en bijna geen koolhydraten. Perfect dus als je een koolhydraatarm dieet volgt maar wel wilt genieten van Aziatisch eten. Konjac noodles hebben zelf geen smaak, maar nemen de smaak over van de saus waarin je ze klaar maakt.

Meer info en inspiratie? Kijk hier voor mijn special over konjac noodles: met kip, garnalen of als bijgerecht. Op z’n Thais, Indonesisch en Chinees.

Konjac en kelp noodles

Er zijn 2 soorten noodles die dé perfecte oplossing vormen als je koolhydraatarm eet en toch zin hebt in noodles:

  1. Konjac noodles (shirataki)
  2. Kelp noodles (zeewier)

Ze bevatten beide nauwelijks koolhydraten. Daarom worden ze ook wel zero noodles genoemd. Helemaal hetzelfde als rijstnoodles of bami zullen beide soorten noodles niet worden. Ze komen het dichtst in de buurt van glasnoodles (gemaakt van mung bonen).

Konjac

Het lijkt alsof konjac iets nieuws is, gecreëerd in een laboratorium om zo te kunnen verdienen aan de koolhydraatarme leefstijl. Maar shirataki noodles zijn traditionele Japanse noodles die worden gemaakt van de wortels van de konjac plant. Ze bevatten nauwelijks calorieën maar vooral veel voedingsvezels die een pre-biotische werking hebben voor je darmen. In die zin zijn ze dus gezond, maar ze bevatten verder nauwelijks vitamines en mineralen.

Kelp

Kelp noodles worden gemaakt van poeder uit bruin zeewier. Zeewieren zijn sterk en veerkrachtig en met die eigenschap kun je een bindende, gelei-achtige structuur aan voeding geven. Net als bijvoorbeeld met agar agar uit rode zeewieren.

Waar koop je konjac of kelp noodles?

Je kan dit gerecht maken met kelp noodles of dikke of dunne shiratiki. Op de foto staan dikke shirataki. Shirataki zijn te koop bij de Jumbo. Onder de naam konjac bij Puur Mieke. En onder Zero noodles bij Lowcarbcenter. Ook de Action heeft varianten.

Kelp noodles zijn te koop bij Puur Mieke, Ekoplaza of Wereld van Zeewier.

Bereiding van konjac en kelp

De noodles zijn verpakt in water en ze zijn al gekookt. Voor een snelle bereiding hoef je ze alleen af te spoelen onder de koude kraan. Bij konjac komt een vrij specifieke geur vrij, deze verdwijnt al voor een groot deel door het spoelen. En na het bereiden merk je hier straks niets meer van. Kelp is nagenoeg geurloos.

Laat de noodles uitlekken in een vergiet. Als je dunne noodles gebruikt beter in een zeef anders glijden ze door de gaten van de vergiet. Eventueel even droogdeppen met keukenpapier. De noodles zijn glad en hebben een beetje een rubberachtige bite. Door het meebakken/koken in de saus worden ze iets zachter.

Maak je saus niet te nat

Aziatische sauzen passen perfect bij gewone rijst of gewone noodles omdat die het vocht opnemen. Konjac en kelp noodles doen dat bijna niet waardoor het bij te dunne sauzen meer een soep wordt. Gebruik dus niet te veel saus en maak de saus zo dik mogelijk.

Glutenvrije sojasaus

In de Chinese keuken worden lichte en donkere sojasaus gebruikt. Als Chinese sojasaus traditioneel wordt gebrouwen zit daar meestal geen tarwe bij. Maar ik neem dat risico niet en gebruik hier de ‘gewone’ glutenvrije sojasaus/tamari die voor iedereen te verkrijgen is in de supermarkt: Kikkoman met de blauwe dop. Deze sojasaus heeft ook heel weinig koolhydraten.

Sojavrije ‘ soja’saus

Als je geen soja of peulvruchten eet kun je kokosamino’s gebruiken. Dat wordt gemaakt van gefermenteerd sap van de kokosbloesem. Kokosamino’s bevat geen soja, nooit tarwe en is altijd glutenvrij. Je kunt kokosamino’s onder meer kopen bij Puur Mieke en aHealthylife.

Zoetstof

In Aziatisch eten worden vaak suiker of honing gebruikt. Dat zorgt voor een dikke, gekarameliseerde saus. Om de zoetheid van deze saus te benaderen kun je een vloeibare zoetstof nemen. Al is dat wel weer wat meer bewerkt dan pure erythritol. Steviala Sweet Bee lijkt wat op honing. De nieuwe siroop Holy Hon schijnt nog wat lekkerder te zijn, maar deze bevat graan.

Dieet en ‘vrij van’

Dit recept is glutenvrij.

Koolhydraatarm en vegan als je zoetstof gebruikt in plaats van honing. Honing is wel een natuurproduct en heeft een hoge voedingswaarde, maar het bevat ondertussen ook gewoon nog veel suiker. In plaats van honing: erythritol of Sweet Bee.

Vrij van soja en peulvruchten en passend binnen paleo als je kiest voor kokosamino’s in plaats van sojasaus.

Voor paleo geldt eigenlijk ook dat je de rode peper moet weglaten. Maar veel mensen op een paleo dieet eten wel af en toe nachtschade. Maal hierin je eigen keuzes.

Japanse konjac of kelp noodles terriyaki

Marjolein
Een snel en simpel basisrecept voor heerlijke konjac of kelp noodles met een Japanse twist. Ik heb dit gerechtje gebaseerd op de smaken van de saus die je krijgt bij Japanse terriyaki.
5 van 3 stemmen
Bereiding 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord Out of the box, Umami
Gang Bijgerechten, Lunch
Keuken Aziatisch, Japans
Porties 1 persoon
Calorieën 29 kcal

Benodigdheden

  • (steel)pannetje
  • knoflookpers + rasp of vijzel
  • zeef of vergiet

Ingrediënten
  

Bereiding
 

  • Spoel de noodles goed onder de koude kraan. Er komt een vrij specifieke geur vrij, deze verdwijnt voor een groot deel door het spoelen, na het bereiden merk je hier straks niets meer van.
  • Laat de noodles uitlekken in een vergiet. Als je dunne noodles gebruikt beter in een zeef anders glijden ze door de gaten van de vergiet. Daarna droog deppen zodat je saus niet te nat wordt.
  • Pers de knoflook en schil en rasp een klein stukje gember. Als het lukt ook een stukje laos, maar hiervan kun ook in een paar plakjes snijden (deze kook je mee en haal je later uit de saus).
  • Doe samen met de sojasaus, de honing/Sweet Bee en de sesamolie in een steelpannetje. Zet op laag vuur en laat iets indikken.
  • Voeg de noodles toe aan de saus en laat nog even pruttelen.
  • Snij de bosui in ringetjes. Voeg toe aan de saus en laat ook even kort meepruttelen terwijl je af en toe roert.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Let op: Sweet Bee is glutenvrij, sommige andere siropen bevatten granen (moutextract) en zijn dus niet glutenvrij!

Voedingswaarde

Calorieën: 29kcal | Koolhydraten: 2gr | Eiwitten: 1gr | Vetten: 2gr | Verzadigd vet: 0.2g | MO vet: 1g | EO vet: 1g | Vezels: 1gr | Vitamine A: 224IU | Vitamine B1: 0.03mg | Vitamine B2: 0.02mg | Vitamine B6: 0.1mg | Vitamine C: 33mg | Vitamine E: 0.2mg | Natrium: 59mg | Magnesium: 10mg | Kalium: 94mg | Calcium: 18mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 7µg | IJzer: 0.5mg | Fosfor: 21mg | Selenium: 1µg | Zink: 0.2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven