Koolhydraatarme Japanse konjac of kelp noodles terriyaki
Makkelijk recept voor koolhydraatarme konjac noodles (shirataki noodles) met heerlijke Japanse smaken als gember, knoflook, bosui en sesamolie. Lekker als bijgerecht of lunch. Ook te maken met kelp noodles.
Konjac noodles zijn koolhydraatarme noodles, of noedels op z’n Hollands. Ze bevatten veel vezels en bijna geen koolhydraten. Perfect dus als je een koolhydraatarm dieet volgt maar wel wilt genieten van Aziatisch eten. Konjac noodles hebben zelf geen smaak, maar nemen de smaak over van de saus waarin je ze klaar maakt.
Meer info en inspiratie? Kijk hier voor mijn special over konjac noodles: met kip, garnalen of als bijgerecht. Op z’n Thais, Indonesisch en Chinees.
Konjac en kelp noodles
Er zijn 2 soorten noodles die dé perfecte oplossing vormen als je koolhydraatarm eet en toch zin hebt in noodles:
- Konjac noodles (shirataki)
- Kelp noodles (zeewier)
Ze bevatten beide nauwelijks koolhydraten. Daarom worden ze ook wel zero noodles genoemd. Helemaal hetzelfde als rijstnoodles of bami zullen beide soorten noodles niet worden. Ze komen het dichtst in de buurt van glasnoodles (gemaakt van mung bonen).
Konjac
Het lijkt alsof konjac iets nieuws is, gecreëerd in een laboratorium om zo te kunnen verdienen aan de koolhydraatarme leefstijl. Maar shirataki noodles zijn traditionele Japanse noodles die worden gemaakt van de wortels van de konjac plant. Ze bevatten nauwelijks calorieën maar vooral veel voedingsvezels die een pre-biotische werking hebben voor je darmen. In die zin zijn ze dus gezond, maar ze bevatten verder nauwelijks vitamines en mineralen.
Kelp
Kelp noodles worden gemaakt van poeder uit bruin zeewier. Zeewieren zijn sterk en veerkrachtig en met die eigenschap kun je een bindende, gelei-achtige structuur aan voeding geven. Net als bijvoorbeeld met agar agar uit rode zeewieren.
Waar koop je konjac of kelp noodles?
Je kan dit gerecht maken met kelp noodles of dikke of dunne shiratiki. Op de foto staan dikke shirataki. Shirataki zijn te koop bij de Jumbo. Onder de naam konjac bij Puur Mieke. En onder Zero noodles bij Lowcarbcenter. Ook de Action heeft varianten.
Kelp noodles zijn te koop bij Puur Mieke, Ekoplaza of Wereld van Zeewier.
Bereiding van konjac en kelp
De noodles zijn verpakt in water en ze zijn al gekookt. Voor een snelle bereiding hoef je ze alleen af te spoelen onder de koude kraan. Bij konjac komt een vrij specifieke geur vrij, deze verdwijnt al voor een groot deel door het spoelen. En na het bereiden merk je hier straks niets meer van. Kelp is nagenoeg geurloos.
Laat de noodles uitlekken in een vergiet. Als je dunne noodles gebruikt beter in een zeef anders glijden ze door de gaten van de vergiet. Eventueel even droogdeppen met keukenpapier. De noodles zijn glad en hebben een beetje een rubberachtige bite. Door het meebakken/koken in de saus worden ze iets zachter.
Maak je saus niet te nat
Aziatische sauzen passen perfect bij gewone rijst of gewone noodles omdat die het vocht opnemen. Konjac en kelp noodles doen dat bijna niet waardoor het bij te dunne sauzen meer een soep wordt. Gebruik dus niet te veel saus en maak de saus zo dik mogelijk.
Glutenvrije sojasaus
In de Chinese keuken worden lichte en donkere sojasaus gebruikt. Als Chinese sojasaus traditioneel wordt gebrouwen zit daar meestal geen tarwe bij. Maar ik neem dat risico niet en gebruik hier de ‘gewone’ glutenvrije sojasaus/tamari die voor iedereen te verkrijgen is in de supermarkt: Kikkoman met de blauwe dop. Deze sojasaus heeft ook heel weinig koolhydraten.
Zoetstof
In Aziatisch eten worden vaak suiker of honing gebruikt. Dat zorgt voor een dikke, gekarameliseerde saus. Om de zoetheid van deze saus te benaderen kun je een vloeibare zoetstof nemen met honingsmaak.
Japanse konjac of kelp noodles terriyaki
Benodigdheden
- (steel)pannetje
- knoflookpers + rasp of vijzel
- zeef of vergiet
Ingrediënten
- 1 portie konjac, shirataki of kelp noodles
- 1 tl sesamolie
- 1 stengel bosui
- ½ rode peper (Chili of Spaanse)
- 2 teentjes knoflook
- 1 stukje verse gember
- 1 stukje verse laos
- 1 el (glutenvrije) sojasaus of tamari
- 1 el siroop met zoetstof
- 1 tl sesamzaad
Bereiding
- Spoel de noodles goed onder de koude kraan. Er komt een vrij specifieke geur vrij, deze verdwijnt voor een groot deel door het spoelen, na het bereiden merk je hier straks niets meer van.
- Laat de noodles uitlekken in een vergiet. Als je dunne noodles gebruikt beter in een zeef anders glijden ze door de gaten van de vergiet. Daarna droog deppen zodat je saus niet te nat wordt.
- Pers de knoflook en schil en rasp een klein stukje gember. Als het lukt ook een stukje laos, maar hiervan kun ook in een paar plakjes snijden (deze kook je mee en haal je later uit de saus).
- Doe samen met de sojasaus, de honing/Sweet Bee en de sesamolie in een steelpannetje. Zet op laag vuur en laat iets indikken.
- Voeg de noodles toe aan de saus en laat nog even pruttelen.
- Snij de bosui in ringetjes. Voeg toe aan de saus en laat ook even kort meepruttelen terwijl je af en toe roert.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Dank voor het recept. Ik vind ze altijd wat rubberig maar zo smaken ze echt al een stuk lekkerder!
Mooi zo! Geniet ervan ♥️