| | |

Japanse asperges met gerookte zalm, miso en gember

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Weer eens een hele andere manier om asperges te maken. Geïnspireerd op de Japanse keuken heb ik asperges gecombineerd met het umami van miso. En samen past dat uitstekend bij ingemaakte gember (zoals je kent van de sushi), gerookte zalm, wat sesamolie, sesamzaadjes en een kleine topping van zeekraal. Ik bak de asperges in stukjes en hou ze iets knapperiger dan wanneer je ze helemaal zacht zou koken. Dit geeft een compleet andere smaakbeleving! Als je niet van asperges houdt maar wel van Japans, dan zou ik toch deze eens proberen. Lowcarb: koolhydraatbeperkt maar door de miso net niet strikt koolhydraatarm.

Zeekraal

Zeekraal is een groente die vlak langs de zee groeit. De smaak is ziltig. Je kunt het rauw eten. Voor gebruik alleen even afspoelen onder koud water als je wat van het zilt wilt behouden. Wil je juist wat minder zilt? Dan afspoelen, blancheren en nog een keer afspoelen.

Ingemaakte gember

Ik heb hiervoor de gewone sushi gember gebruikt die je in potjes kunt kopen bij de supermarkt.

Omega 3

Zalm bevat veel goede omega 3 vetten. Maar alleen als het wild gevangen is. Kweekvis bevat juist veel omega 6. De meeste gerookte zalm die je in Nederland kunt kopen is gekweekte zalm uit de Atlantische Oceaan. Bij de supermarkt (Fishtales) en online (Grutto) kun je wel Sockeye kopen. Deze zalm komt uit de Pacific en is altijd wild gevangen. Het smaakt wat vleziger en de kleur is wat roder.

Wat is miso?

De asperges wentel je, nadat je ze een minuutje of 5 gebakken hebt, in een saus van miso, sesamolie en sojasaus. Miso is een Japanse pasta van gefermenteerde sojabonen. Het geeft een mooie diepe, umami smaak. Het wordt gemaakt met een koji. Dat is een schimmel die ingezet wordt als starter van het fermentatieproces. Het fermentatieproces is vergelijkbaar met dat van tamari sojasaus. Naast soja bevat miso zout, water en tarwe, gerst of rijst. Er zijn verschillende soorten: wit (shiro miso, de bekendste), geel, rood en zwart. De zwarte smaakt het sterkst. Voor dit gerecht gebruiken we de witte, die heeft een zachte en milde umami smaak. Anders valt de smaak van de asperges te veel weg.

Is miso glutenvrij?

In het fermentatieproces van miso worden granen toegevoegd. Dat is vaak rijst. Miso kan daardoor glutenvrij zijn. Maar soms wordt tarwe gebruikt en dan is het dus niet glutenvrij. Onder meer Saitaku, Lima, Reishunger en Terrasana (de Genmai miso, niet de Mugo miso) hebben miso pasta van rijst. Als je nog niet zo bekend bent met miso is de glutenvrije Saitaku miso een zeer toegankelijke keuze. Deze heeft een zachte smaak en is in iedere supermarkt verkrijgbaar.

Bevat miso veel koolhydraten?

Miso is een dikke pasta van de hele sojaboon en bevat daardoor behoorlijk wat meer koolhydraten dan sojasaus (wat ook gefermenteerde soja is). Maar in principe wordt, net als bij sojasaus, geen extra suiker toegevoegd. Reishunger heeft miso met de minste koolhydraten (15), overige zitten allemaal rond de 20-25.

Andere recepten met witte asperges

Ik heb mijn recepten met asperges verzameld in deze asperge special. Daar vind je onder meer onderstaande recepten:

asperge torentje met Hollandse garnalen
Aspergetorentje met Hollandse garnalen en zeekraal

Japanse asperges met gerookte zalm, miso en gember

Marjolein
Wat een geweldig bijzondere smaakbeleving! Geloof me, als je van asperges en van Japans houdt, ga je dit echt heerlijk vinden. Zacht en umami tegelijk.
5 van 2 stemmen
Vooraf 5 minuten
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vlees, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Out of the box, Umami
Gang Bijgerechten, Hoofd: vis & garnalen, Lunch, Voorgerecht
Keuken Aziatisch, Japans
Porties 2 personen
Calorieën 100 kcal

Benodigdheden

  • bak- of wokpan
  • dunschiller
  • mes, lepel

Ingrediënten
  

Voor paleo, vrij van soja en peulvruchten

  • 2 el tamarindepasta GEEN miso
  • 2 el kokosamino's GEEN sojasaus

Bereiding
 

  • Haal de zalm ruim van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
  • Was de asperges. Voorzichtig zodat ze niet breken. Vooral in de kopjes kan veel zand zitten. Schil met een dunschiller (plat leggen, vinger onder het kopje en dan vanaf de kop naar de onderkant in lange halen). Snij ongeveer 1 cm van de onderkant af. Snij ze vervolgens in 4 tot 5 stukjes.
  • Warm de pan op en doe er een scheut milde olijfolie in. Bak de asperges op redelijk hoog vuur voor een kleine 5 minuten.
  • Meng ondertussen de miso (of tamarindepasta) met de sesamolie en sojasaus. Scheur de gember in kleine stukjes. Spoel de zeekraal af en breek in stukjes van ongeveer 1,5 cm.
  • Voeg de misosaus toe aan de asperges en bak nog een minuutje. Voeg de gember toe en laat alleen even warm worden. Zet het vuur uit en voeg de zalm toe.
  • Schep op de borden en garneer met het sesamzaad en de zeekraal.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

Tip: gooi de schillen en de kontjes niet weg. Daar kun je bouillon van maken

Voedingswaarde

Calorieën: 100kcal | Koolhydraten: 5gr | Eiwitten: 12gr | Vetten: 3gr | Verzadigd vet: 1g | MO vet: 1g | EO vet: 1g | Vezels: 4gr | Vitamine A: 1547IU | Vitamine B1: 0.3mg | Vitamine B2: 0.3mg | Vitamine B6: 0.3mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 11mg | Vitamine D: 6µg | Vitamine E: 3mg | Natrium: 394mg | Magnesium: 42mg | Kalium: 490mg | Calcium: 65mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 108µg | IJzer: 5mg | Fosfor: 177mg | Selenium: 17µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven