Italiaanse eisoep
Straciatella alla Romana, oftewel Italiaanse eisoep. Ook wel Italian egg dropsoup genoemd. Vaak is de basis een klassieke tomatensoep van runderbouillon. Maar het gaat om wat er nog meer in zit… Ei!
De soep is heel simpel zelf te maken. En helemaal glutenvrij, zuivelvrij, paleo én koolhydraatarm. Een makkelijk en snel recept dat toch heel verrassend is.
Straciatella
Als je deze soep voor het eerst geserveerd krijgt zie je misschien niet meteen wat die straciatella sliertjes zijn. Ze zijn romig en maken de soep wat dikker. Het is ontzettend smaakvol. Dan blijken die sliertjes gewoon gemaakt te zijn gemaakt van ei! Ze ontstaan door een geklutst ei in draaiende, kokende bouillon te gieten.
Basis van de soep
De beschrijving van dit recept gaat ervan uit dat je al een runderbouillon of licht gevulde tomatensoep hebt staan. Licht gevuld, want als je het ei erbij doet wordt het al dik genoeg. Als je groenten gebruikt in je basis is het het mooiste om dit even te pureren, dan komen de sliertjes het best tot hun recht.
Een mooie basis is bottenbouillon aangevuld met wat tomaat of passata. Een andere mooie basis is die van de boerenkoolsoep, dan beter zonder vlees van de schenkel en iets minder groente.
Dieet en ‘vrij van’
Paleo afhankelijk van de basis. Voor strikt paleo laat je de tomaten weg en werk je met vlees- of groentebouillon.
Italiaanse eisoep (Straciatella alla Romana)
Benodigdheden
- soeppan
- kom + garde
Ingrediënten
- 500 ml tomatensoep of grasgevoerde bottenbouillon met groente
- 2 eieren
- handje basilicum
- handje peterselie
Bereiding
Voor dit recept ga ik er vanuit dat je al een runder (botten)bouillon of een tomatensoep hebt staan.
Voor het afmaken van de stracciatella:
- Hak de peterselie fijn en scheur de basilicum in niet al te kleine stukjes. Hou een takje en wat hele blaadjes over voor garnering.
- Kluts de eieren in een kommetjes. Verhit de soep tot tegen het kookpunt.
- Breng met een garde de soep in beweging. Een mooie draaikolk werkt het fijnst. Giet nu in een klein straaltje het ei erbij.
- Maak vlak voor opdienen af met de peterselie en de basilicum.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Een mooie basis is bottenbouillon aangevuld met wat tomaat of passata. Een andere mooie basis is die van de boerenkoolsoep, dan beter zonder het vlees van de schenkel (bijvoorbeeld meer mergpijp) en ietsje minder groente.
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!