Indonesische konjac goreng met ei, ui en boontjes
Als je net als ik verzot bent op de Indonesische keuken is koolhydraatarm eten best een uitdaging. En dat geldt ook als je paleo eet, of alleen glutenvrij. Met konjac noodles kun je toch van de heerlijke smaken genieten. De konjac noodles kun je ook vervangen door kelp noodles.
Konjac en kelp noodles
Er zijn 2 soorten noodles die dé perfecte oplossing vormen als je koolhydraatarm eet en toch zin hebt in noodles. Konjac noodles (shirataki) en kelp noodles (zeewier). Ze bevatten beide nauwelijks koolhydraten. Daarom worden ze ook wel zero noodles genoemd.
Het lijkt alsof konjac iets nieuws is, gecreëerd in een laboratorium om zo te kunnen verdienen aan de koolhydraatarme leefstijl. Maar shirataki noodles zijn traditionele Japanse noodles die worden gemaakt van de wortels van de konjac plant. Ze bevatten nauwelijks calorieën maar vooral veel voedingsvezels die een pre-biotische werking hebben voor je darmen. In die zin zijn ze dus gezond, maar ze bevatten verder nauwelijks vitamines en mineralen.
Kelp noodles worden gemaakt van poeder uit bruin zeewier. Zeewieren zijn sterk en veerkrachtig en met die eigenschap kun je een bindende, gelei-achtige structuur aan voeding geven. Net als bijvoorbeeld met agar agar uit rode zeewieren.
Helemaal hetzelfde als rijstnoodles of bami zullen beide soorten noodles niet worden. Ze komen het dichtst in de buurt van glasnoodles (gemaakt van mung bonen).
Bereiding van konjac en kelp
Je kan dit gerecht maken met dikke of dunne shiratiki of met kelp. Op de foto staan de dikke shirataki. Shirataki zijn te koop bij de Jumbo. Ook de Action en Lowcarbcenter hebben varianten. Kelp noodles zijn te koop bij Puur Mieke, Ekoplaza en Wereld van Zeewier.
De noodles zijn verpakt in water en ze zijn al gekookt. Voor een snelle bereiding hoef je ze alleen af te spoelen onder de koude kraan. Bij konja komt een vrij specifieke geur vrij, deze verdwijnt al voor een groot deel door het spoelen. En na het bereiden merk je hier straks niets meer van. Kelp noodles zijn nagenoeg geurloos.
Laat de noodles uitlekken in een vergiet. Als je dunne noodles gebruikt beter in een zeef anders glijden ze door de gaten van de vergiet. Eventueel nog even droog deppen zodat je saus niet te nat wordt.
De noodles zijn glad en hebben een beetje een rubberachtige bite. Door het meebakken/koken in de saus worden ze iets zachter.
Maak je saus niet te nat
Aziatische sauzen passen perfect bij gewone rijst of gewone noodles omdat die het vocht opnemen. Konjac en kelp noodles doen dat bijna niet waardoor het bij te dunne sauzen meer een soep wordt. Gebruik dus niet te veel saus en maak de saus zo dik mogelijk.
Sambal en ketjap
Hou er rekening mee dat sambal badjak en ketjap manis uit de supermarkt suiker bevatten. Beide kun je zelf ook koolhydraatarm maken: sambal badjak en koolhydraatarme ketjap manis.
Dieet en ‘vrij van’
Dit recept is, naast glutenvrij en suikervrij, ook koolhydraatbeperkt en paleo. ‘Vrij van’ soja en peulvruchten en passend binnen paleo indien gekozen wordt voor kokos amino’s in plaats van sojasaus. Voor glutenvrij: Kikkoman heeft een glutenvrije sojasaus (blauwe dop). Kokos amino’s zijn altijd glutenvrij Niet in de supermarkt verkrijgbaar, wel online (bv van Pit&Pit of Ahealthylife).
Voor vegan en ‘vrij van’ schaal- en schelpdieren gebruik je miso of taotjo in plaats van trassie. Vegan uiteraard dan ook zonder eitje.
Ondanks de konjac noodles is dit gerecht niet kha maar khb omdat het ui bevat. Ook de sambal badjak bevat ui. Ui is 6,3 gr khd per 100 gram. In kleine hoeveelheden wordt dit ‘gedoogd’ maar bij gebruik van meer dan een ui per persoon is het meer alleen een smaakmaker maar echt een wezenlijk onderdeel van het gerecht.
‘Vrij van’ noten indien de sambal gemaakt is zonder kemirie. Kemirie noten zijn strikt genomen niet kha (boven de 5 gr khd per 100 gram). Je hebt er maar weinig van nodig (1 noot is genoeg), dus maak hierin je eigen keuze.
Indonesische konjac goreng met ei, ui en boontjes
Benodigdheden
- kookpan, 1 of 2 bakpannen, vergiet, mes
Ingrediënten
- 1 portie konjac, shirataki of kelp noodles
- 2 el ketjap manis, glutenvrij of koolhydraatarm
- of 2 el (glutenvrije) sojasaus, tamari of kokosamino’s
- 1 flinke el sambal badjak zelfgemaakt
- 1 grote rode ui
- 75 gr haricots verts
- of 75 gr sperziebonen
- milde olijfolie om in te bakken
- of kokosolie om in te bakken
Gebakken eitje
- 1 ei
- 1 tl chilivlokken
- 1 tl sesamolie
- milde olijfolie om in te bakken
- of kokosolie om in te bakken
Bereiding
- Spoelen de noodles af onder de koude kraan. Er komt een vrij specifieke geur vrij, deze verdwijnt voor een groot deel door het spoelen, na het bereiden merk je hier niets meer van. Laat de noodles uitlekken in een vergiet. Als je dunne noodles gebruikt beter in een zeef anders glijden ze door de gaten van de vergiet.
- Warm de bakpan op en voeg je olie toe. Was de haricots verts en snij in stukjes. Bak eerst de haricots verts en voeg na een minuut of 5 de uien toe (bij sperziebonen iets langer). Als de uien licht bruin geworden zijn schuif je de groente een beetje opzij en verhit je een flinke eetlepel sambal. Roer daarna goed door elkaar en voeg eventueel nog wat olie toe. Zet het vuur nu niet te hoog, anders bakt het aan.
- Bak ondertussen een ei. Als je maar 1 pan hebt kun je ook eerst de noodles afmaken, op een bord doen en dan het eitje bakken. Kluts daarvoor een ei met wat chiliflakes en een druppeltje sesamolie. Bak in wat olie net gaar en rol op. Snij daarna in reepjes.
- Voeg op het laatst de uitgelekte noodles toe aan de groente en roer goed door de saus. Als laatste voeg je naar smaak de ketjap toe.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!