| | | | |

Indonesische konjac of kelp kuning (gele kokos bami van shirataki noodles)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Konjac bami kuning, oftewel Indonesische gele konjac noodles. Een snel en simpel recept voor zoete konjac noodles met kokos en kurkuma. Ik heb dit gerechtje gebaseerd op de Indische nasi kuning. Dit is gestoomde rijst, die eerst gekookt is met santen (of in kokosmelk), sereh en kurkuma (koenjit). Een andere variant voor koolhydraatarme of paleo nasi kuning is deze gele bloemkoolrijst.

De konja noodles kun je ook vervangen door kelp noodles.

Konjac of kelp noodles

Er zijn 2 soorten noodles die dé perfecte oplossing vormen als je koolhydraatarm eet en toch zin hebt in noodles. Konjac noodles (shirataki) en kelp noodles (zeewier). Ze bevatten beide nauwelijks koolhydraten. Daarom worden ze ook wel zero noodles genoemd.

Het lijkt alsof konjac iets nieuws is, gecreëerd in een laboratorium om zo te kunnen verdienen aan de koolhydraatarme leefstijl. Maar shirataki noodles zijn traditionele Japanse noodles die worden gemaakt van de wortels van de konjac plant. Ze bevatten nauwelijks calorieën maar vooral veel voedingsvezels die een pre-biotische werking hebben voor je darmen. In die zin zijn ze dus gezond, maar ze bevatten verder nauwelijks vitamines en mineralen.

Kelp noodles worden gemaakt van poeder uit bruin zeewier. Zeewieren zijn sterk en veerkrachtig en met die eigenschap kun je een bindende, gelei-achtige structuur aan voeding geven. Net als bijvoorbeeld met agar agar uit rode zeewieren.

Helemaal hetzelfde als rijstnoodles of bami zullen beide soorten noodles niet worden. Ze komen het dichtst in de buurt van glasnoodles (gemaakt van mung bonen).

Bereiding van konjac en kelp

Je kan dit gerecht maken met dikke of dunne shiratiki of met kelp noodles. Op de foto staan dunne shirataki. Shirataki zijn te koop bij de Jumbo. Ook de Action en Lowcarbcenter hebben varianten. Kelp noodles zijn te koop bij Puur Mieke, Ekoplaza en Wereld van Zeewier.

De noodles zijn verpakt in water en ze zijn al gekookt. Voor een snelle bereiding hoef je ze alleen af te spoelen onder de koude kraan. Bij konja komt een vrij specifieke geur vrij, deze verdwijnt al voor een groot deel door het spoelen. En na het bereiden merk je hier straks niets meer van. Kelp noodels zijn nagenoeg geurloos.

Laat de noodles uitlekken in een zeef of vergiet. Eventueel nog even droog deppen zodat je saus niet te nat wordt.

De noodles zijn glad en hebben een beetje een rubberachtige bite. Door het meebakken/koken in de saus worden ze iets zachter.

Maak je saus niet te nat

Aziatische sauzen passen perfect bij gewone rijst of gewone noodles omdat die het vocht opnemen. Konjac en kelp noodles doen dat bijna niet waardoor het bij te dunne sauzen meer een soep wordt. Gebruik dus niet te veel saus en maak de saus zo dik mogelijk.

Dieet en ‘vrij van’

Dit recept is, naast glutenvrij en suikervrij, ook koolhydraatarm en vegan. ‘Vrij van’ soja en peulvruchten en passend binnen paleo indien gekozen wordt voor kokos amino’s in plaats van sojasaus. Voor glutenvrij: Kikkoman heeft een glutenvrije sojasaus (blauwe dop). Kokos amino’s zijn altijd glutenvrij. Niet in de supermarkt verkrijgbaar, wel online (bijvoorbeeld bij Pit&Pit of Ahealthylife).

Indonesische konjac of kelp kuning (gele kokos bami)

Marjolein
Een snel en simpel recept voor zoete konjac noodles met kokos en kurkuma. Ik heb dit gerechtje gebaseerd op de Indische nasi kuning. Dat is gestoomde rijst, die eerst gekookt is met santen (of in kokosmelk), sereh en kurkuma (koenjit).
5 van 1 stem
Bereiding 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord Out of the box
Gang Bijgerechten, Lunch
Keuken Aziatisch, Indonesisch
Porties 1 persoon
Calorieën 194 kcal

Benodigdheden

  • steelpannetje, knoflookpers, rasp/vijzel, mes, zeef of vergiet

Ingrediënten
  

  • 1 portie konjac, shirataki of kelp noodles
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 el kokosolie
  • 1 el kokosrasp
  • stukje santen 10 gr
  • 1 tl verse kurkuma geraspt of poeder, koenjit
  • snufje zwarte peper korrels
  • kleine scheutje ketjap manis, glutenvrij of koolhydraatarm

Optioneel

  • 1/4 chilivlokken of cayennepeper
  • 1 el kokosrasp geroosterd, garnering

Bereiding
 

  • Spoelen de noodles af onder de koude kraan. Er komt een vrij specifieke geur vrij, deze verdwijnt voor een groot deel door het spoelen, na het bereiden merk je hier straks niets meer van. Laat de noodles uitlekken in een vergiet. Als je dunne noodles gebruikt beter in een zeef anders glijden ze door de gaten van de vergiet. Eventueel nog even droog deppen zodat je saus niet te nat wordt.
  • Pers de knoflook en schil en rasp een klein stukje kurkuma. Je kunt een plastic zakje als handschoentje gebruiken om te voorkomen dat je dagenlang gele vingers hebt. Doe samen met de kokosolie, het stukje santen en de zwarte peper in een steelpannetje. Zet op laag vuur en laat de smaken even intrekken.
  • Ik doe er persoonlijk ook kokosrasp bij. Ik vind dit wel een mooie tegenhanger bij de gladde noodles. Maar als je de korrelige textuur van de rasp niet fijn vind dan kun je het ook weglaten. Naar smaak kun je wat erythritol toevoegen voor een zoeter smaak of juist rode peper voor wat meer pit.
  • Voeg de noodles toe aan de saus en laat even pruttelen. Garneer met wat geroosterde kokos.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 194kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

2 reacties

  1. Hi there,

    We run an Instagram growth service, which increases your number of followers both safely and practically.

    – Guaranteed: We guarantee to gain you 400-1200+ followers per month.
    – Real, human followers: People follow you because they are interested in your business or niche.
    – Safe: All actions are made manually. We do not use any bots.

    The price is just $60 (USD) per month, and we can start immediately.

    If you are interested, and would like to see some of our previous work, let me know and we can discuss further.

    Kind Regards,
    Megan

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven