| | | | |

Indonesische nasi goreng van bloemkoolrijst met ei (glutenvrij en sojavrij of koolhydraatarm)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Bloemkool nasi goreng. Zónder gewone rijst maar mét bloemkoolrijst. Zo krijg je toch de heerlijke smaken die horen bij een nasi goreng. Ook als je koolhydraatarm of paleo eet. Een simpel recept voor een snel te maken, Indisch bijgerechtje of een kleine lunch.

Sambal en ketjap

Dit gerechtje kan heel snel klaar zijn. Tenminste, als je sambal en ketjap hebt staan. Glutenvrij is dit in de winkel te koop. Voor sojavrij, koolhydraatarm of zonder zooi moet je het zelf maken.

Sambal zelf maken

In sambal uit de supermarkt zit altijd veel onnodige zooi en suiker. In sambal oelek valt het mee, dat is vaak alleen rode peper. Maar badjak is gebakken sambal en heeft meer smaak, maar soms ook smaakversterkers die ik liever mijd.

Zelf kies ik ervoor de sambal badjak zelf te maken, soms zonder suiker, soms met kokosbloesemsuiker. Maar altijd met pure ingrediënten. Kijk hier hoe je zelf sambal badjak zonder suiker kunt maken.

Sambal badjak is gebakken rode peper met ui, gember, laos, kemirie noten en trassi. Die laatste 4 ingrediënten zou je in dit recept eventueel ook los kunnen toevoegen. Rooster dan wel eerst de kemirie noten, deze zijn rauw giftig. Bij alleen kort roerbakken verwarm je ze mogelijk niet genoeg.

Ketjap

Ketjap is een dikke, zoete saus die heerlijk is aan smaak. De basis met suiker of melasse ingekookte sojasaus. Dat betekent dat gewone ketjap altijd suiker en gluten bevat.Ketjap wordt gemaakt van sojasaus. Als er niets op de fles staat vermeld moet je ervan uitgaan dat het gluten bevat. Gelukkig is er ook glutenvrije ketjap, vaak zelfs in de meeste supermarkten.

Glutenvrije ketjap

Ketjap heeft een typisch Indonesische smaak. Het wordt ingekookt en er worden specerijen en vooral kokosbloesemsuiker of melasse aan toegevoegd. Ketjap is daardoor veel dikker en zoeter van smaak dan sojasaus. In het Engels heet ketjap ook wel sweet soy sauce.Inproba heeft tarwevrije ketjap. Go-Tan en Vanka-Kawat (trademark A) hebben ketjap waar tarwe in verwerkt is maar waar de gluten uit zijn onttrokken, deze bevat <20ppm en mag daarom glutenvrij genoemd worden.

Suikervrije ketjap

Als ik in periodes koolhydraatarm eet maak ik ook mijn eigen koolhydraatarme ketjap.

Kijk hier voor een recept voor koolhydraatarme ketjap. De ketjap kun je ook vervangen door sojasaus en wat zoetstof.

Ketjap zonder soja

Ik ken nog geen ketjap zonder soja. Maar er is wel een ‘soja’saus zonder soja. Dat is kokosamino’s. Deze is te koop bij Puur Mieke. Nieuwe klanten krijgen 5% welkomstkorting met code Eetlekkeranders5.

Met kokosamino’s kun je zelf sojavrije ketjap maken. Maar je kunt ook gewoon kokosamino’s met wat kokosbloesemsuiker gebruiken in dit recept. Kijk hier voor een recept voor sojavrije (paleo) ketjap.

Bloemkoolrijst

Bloemkoolrijst kun je kant en klaar kopen, maar het is in de keukenmachine erg eenvoudig om zelf te maken. Gebruik ook de stronken. Afhankelijk van je keukenmachine kan het handig zijn de stronken en de roosjes apart te vermalen.

Ui

Rode ui bevat 6,3 gr khd per 100 gram en is strikt genomen dus niet kha. In kleine hoeveelheden wordt het als smaakmaker wel ‘gedoogd’. Gebruik dan geen hele ui. Je kunt de ui ook vervangen door bosui of prei.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij bij gebruik van glutenvrije ketjap.

Koolhydraatarm bij gebruik van (zelfgemaakte) koolhydraatarme ketjap en sambal.

Door de sambal is dit recept niet strikt paleo en niet vrij van nachtschade. Wel vrij van soja en peulvruchten indien gekozen wordt voor kokosamino’s voor het maken van de ketjap. Kokosamino’s zijn altijd glutenvrij.

Voor vegan en vrij van schaal- en schelpdieren gebruik je miso of taotjo in plaats van trassie in de sambal badjak. Vrij van noten zonder kemirie.

Indonesische nasi goreng van bloemkoolrijst met ei (glutenvrij en sojavrij of koolhydraatarm)

Marjolein
Nasi goreng met een gebakken eitje, maar dan van bloemkoolrijst. Een simpel recept voor een snel te maken, Indische lunch. Glutenvrij en met zelfgemaakte ketjap koolhydraatarm of sojavrij te maken.
5 van 2 stemmen
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Doordeweeks
Gang Bijgerechten, Lunch
Keuken Aziatisch, Indonesisch
Porties 1 persoon
Calorieën 131 kcal

Ingrediënten
  

  • 150 gr bloemkool gemalen
  • 1 ei
  • ½ rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl sambal badjak
  • 1 el (glutenvrije) ketjap manis
  • ½ el kokosolie om in te bakkken

Voor sojavrij

Voor koolhydraatarm

Bereiding
 

  • Bloemkoolrijst kun je kant en klaar kopen, maar het is in de keukenmachine erg eenvoudig om zelf te maken. Gebruik ook de stronken. Afhankelijk van je keukenmachine kan het handig zijn de stronken en de roosjes apart te vermalen.
  • Warm de pan op en doe er een lepel kokosolie of een flinke scheut milde olijfolie in. Kluts het ei en bak een dunne omelet. Vouw op, snij in stukjes en leg even weg.
  • Doe wat nieuwe olie in de pan. Snij de ui in dunne ringen en bak net iets langer dan glazig maar nog niet helemaal doorbakken en bruin. Voeg dan de sambal toe en verwarm even mee.
  • Snij de rode peper en pers de knoflook. Bak samen met de bloemkoolrijst voor ongeveer 3 minuten.
  • Voeg op het laatst een scheutje ketjap toe.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 131kcal | Koolhydraten: 5gr | Eiwitten: 9gr | Vetten: 5gr | Verzadigd vet: 2g | MO vet: 1g | EO vet: 2g | Vezels: 4gr | Vitamine A: 241IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.3mg | Vitamine B6: 0.4mg | Vitamine B12: 0.4µg | Vitamine C: 77mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 110mg | Magnesium: 34mg | Kalium: 601mg | Calcium: 74mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 117µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 173mg | Selenium: 15µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven