Indonesische bloemkoolnasi goreng met ei
Bloemkoolrijst ter vervanging van rijst, om zo toch de heerlijke smaken te krijgen die horen bij een nasi goreng. Een simpel recept voor een snel te maken, Indisch bijgerechtje of een kleine lunch. Dit recept gaat er wel vanuit dat je al eerder sambal badjak en glutenvrije, koolhydraatarme ketjap hebt gemaakt. Daarmee heb je de belangrijkste Indonesische smaken in 1x gevangen.
Bloemkoolrijst kun je kant en klaar kopen, maar het is in de keukenmachine erg eenvoudig om zelf te maken. Gebruik ook de stronken. Afhankelijk van je keukenmachine kan het handig zijn de stronken en de roosjes apart te vermalen.
Sambal badjak is gebakken rode peper met ui, gember, laos, kemirie noten en trassi. Die laatste 4 ingrediënten zou je eventueel los kunnen toevoegen. Rooster dan wel eerst de kemirie noten, deze zijn rauw giftig. Bij alleen kort roerbakken verwarm je ze mogelijk niet genoeg.
Dieet en ‘vrij van’
Voor alleen glutenvrij: Inproba heeft tarwevrije ketjap. Go-Tan en Vanka-Kawat (trademark A) hebben ketjap waar tarwe in verwerkt is maar waar de gluten uit zijn onttrokken, deze bevat <20ppm en mag daarom glutenvrij genoemd worden. Kikkoman heeft een glutenvrije sojasaus (blauwe dop). Kokos amino’s zijn altijd glutenvrij (niet in de supermarkt wel online, bv van Pit&Pit of Ahealthylife).
Dit recept is koolhydraatarm bij gebruik van koolhydraatarme ketjap en sambal.
Paleo en ‘vrij van’ soja en peulvruchten indien gekozen wordt voor kokos amino’s voor het maken van de ketjap en sambal badjak.
Voor vegan en ‘vrij van’ schaal- en schelpdieren gebruik je miso of taotjo in plaats van trassie in de sambal badjak. ‘Vrij van’ noten zonder kemirie.

Indonesische bloemkoolnasi goreng met ei
Benodigdheden
- bakpan, spatel, keukenmachine
Ingrediënten
- 150 gr bloemkool gemalen
- 1 ei
- ½ rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl sambal badjak
- 1 el ketjap manis, glutenvrij of koolhydraatarm of (glutenvrije) sojasaus of kokosamino's
- kokosolie om in te bakkken
Optioneel
- variant wat groene groente zoals een bosui, wat prei ringetjes, doperwtjes (khb) of stukjes haricots verts
Bereiding
- Bloemkoolrijst kun je kant en klaar kopen, maar het is in de keukenmachine erg eenvoudig om zelf te maken. Gebruik ook de stronken. Afhankelijk van je keukenmachine kan het handig zijn de stronken en de roosjes apart te vermalen.
- Warm de pan op en doe er een lepel kokosolie of een flinke scheut milde olijfolie in. Kluts het ei en bak een dunne omelet. Vouw op, snij in stukjes en leg even weg.
- Doe wat nieuwe olie in de pan. Snij de ui in dunne ringen en bak net iets langer dan glazig maar nog niet helemaal doorbakken en bruin. Voeg dan de sambal toe en verwarm even mee.
- Snij de rode peper en pers de knoflook. Bak samen met de bloemkoolrijst voor ongeveer 3 minuten.
- Voeg op het laatst een scheutje ketjap toe.
Notities
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?
