Indonesische nasi goreng van bloemkoolrijst met ei (glutenvrij en sojavrij of koolhydraatarm)
Bloemkool nasi goreng. Zónder gewone rijst maar mét bloemkoolrijst. Zo krijg je toch de heerlijke smaken die horen bij een nasi goreng. Ook als je koolhydraatarm of paleo eet. Een simpel recept voor een snel te maken, Indisch bijgerechtje of een kleine lunch.
Sambal en ketjap
Dit gerechtje kan heel snel klaar zijn. Tenminste, als je sambal en ketjap hebt staan. Glutenvrij is dit in de winkel te koop. Voor sojavrij, koolhydraatarm of zonder zooi moet je het zelf maken.
Sambal zelf maken
In sambal uit de supermarkt zit altijd veel onnodige zooi en suiker. In sambal oelek valt het mee, dat is vaak alleen rode peper. Maar badjak is gebakken sambal en heeft meer smaak, maar soms ook smaakversterkers die ik liever mijd.
Zelf kies ik ervoor de sambal badjak zelf te maken, soms zonder suiker, soms met kokosbloesemsuiker. Maar altijd met pure ingrediënten. Kijk hier hoe je zelf sambal badjak zonder suiker kunt maken.
Sambal badjak is gebakken rode peper met ui, gember, laos, kemirie noten en trassi. Die laatste 4 ingrediënten zou je in dit recept eventueel ook los kunnen toevoegen. Rooster dan wel eerst de kemirie noten, deze zijn rauw giftig. Bij alleen kort roerbakken verwarm je ze mogelijk niet genoeg.
Ketjap
Ketjap is een dikke, zoete saus die heerlijk is aan smaak. De basis met suiker of melasse ingekookte sojasaus. Dat betekent dat gewone ketjap altijd suiker en gluten bevat.Ketjap wordt gemaakt van sojasaus. Als er niets op de fles staat vermeld moet je ervan uitgaan dat het gluten bevat. Gelukkig is er ook glutenvrije ketjap, vaak zelfs in de meeste supermarkten.
Glutenvrije ketjap
Ketjap heeft een typisch Indonesische smaak. Het wordt ingekookt en er worden specerijen en vooral kokosbloesemsuiker of melasse aan toegevoegd. Ketjap is daardoor veel dikker en zoeter van smaak dan sojasaus. In het Engels heet ketjap ook wel sweet soy sauce.Inproba heeft tarwevrije ketjap. Go-Tan en Vanka-Kawat (trademark A) hebben ketjap waar tarwe in verwerkt is maar waar de gluten uit zijn onttrokken, deze bevat <20ppm en mag daarom glutenvrij genoemd worden.
Suikervrije ketjap
Als ik in periodes koolhydraatarm eet maak ik ook mijn eigen koolhydraatarme ketjap.
Kijk hier voor een recept voor koolhydraatarme ketjap. De ketjap kun je ook vervangen door sojasaus en wat zoetstof.
Ketjap zonder soja
Ik ken nog geen ketjap zonder soja. Maar er is wel een ‘soja’saus zonder soja. Dat is kokosamino’s. Deze is te koop bij Puur Mieke. Nieuwe klanten krijgen 5% welkomstkorting met code Eetlekkeranders5.
Met kokosamino’s kun je zelf sojavrije ketjap maken. Maar je kunt ook gewoon kokosamino’s met wat kokosbloesemsuiker gebruiken in dit recept. Kijk hier voor een recept voor sojavrije (paleo) ketjap.
Bloemkoolrijst
Bloemkoolrijst kun je kant en klaar kopen, maar het is in de keukenmachine erg eenvoudig om zelf te maken. Gebruik ook de stronken. Afhankelijk van je keukenmachine kan het handig zijn de stronken en de roosjes apart te vermalen.
Ui
Rode ui bevat 6,3 gr khd per 100 gram en is strikt genomen dus niet kha. In kleine hoeveelheden wordt het als smaakmaker wel ‘gedoogd’. Gebruik dan geen hele ui. Je kunt de ui ook vervangen door bosui of prei.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij bij gebruik van glutenvrije ketjap.
Koolhydraatarm bij gebruik van (zelfgemaakte) koolhydraatarme ketjap en sambal.
Door de sambal is dit recept niet strikt paleo en niet vrij van nachtschade. Wel vrij van soja en peulvruchten indien gekozen wordt voor kokosamino’s voor het maken van de ketjap. Kokosamino’s zijn altijd glutenvrij.
Voor vegan en vrij van schaal- en schelpdieren gebruik je miso of taotjo in plaats van trassie in de sambal badjak. Vrij van noten zonder kemirie.
Koolhydraatarme Indonesische nasi goreng van bloemkoolrijst met ei
Benodigdheden
- grote PFAS vrije bakpan of (gietijzeren) wok
Ingrediënten
- 150 gr bloemkool gemalen
- 1 ei
- ½ rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl koolhydraatarme sambal badjak (zelfgemaakt) GEEN sambal met suiker
- 1 el koolhydraatarme ketjap (zelfgemaakt) GEEN gewone ketjap
- of 2 tl (glutenvrije) sojasaus of tamari
- +1 tl vloeibare karamel zoetstof
- ½ el kokosolie om in te bakkken
Bereiding
- Bloemkoolrijst kun je kant en klaar kopen, maar het is in de keukenmachine erg eenvoudig om zelf te maken. Gebruik ook de stronken. Afhankelijk van je keukenmachine kan het handig zijn de stronken en de roosjes apart te vermalen.
- Warm de pan op en doe er een lepel kokosolie of een flinke scheut milde olijfolie in. Kluts het ei en bak een dunne omelet. Vouw op, snij in stukjes en leg even weg.
- Doe wat nieuwe olie in de pan. Snij de ui in dunne ringen en bak net iets langer dan glazig maar nog niet helemaal doorbakken en bruin. Voeg dan de sambal toe en verwarm even mee.
- Snij de rode peper en pers de knoflook. Bak samen met de bloemkoolrijst voor ongeveer 3 minuten.
- Voeg op het laatst een scheutje ketjap toe.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!