Indonesische bloemkoolnasi goreng met ei

Bloemkoolrijst ter vervanging van rijst, om zo toch de heerlijke smaken te krijgen die horen bij een nasi goreng. Een simpel recept voor een snel te maken, Indisch bijgerechtje of een kleine lunch. Dit recept gaat er wel vanuit dat je al eerder sambal badjak en glutenvrije, koolhydraatarme ketjap hebt gemaakt. Daarmee heb je de belangrijkste Indonesische smaken in 1x gevangen.

Bloemkoolrijst kun je kant en klaar kopen, maar het is in de keukenmachine erg eenvoudig om zelf te maken. Gebruik ook de stronken. Afhankelijk van je keukenmachine kan het handig zijn de stronken en de roosjes apart te vermalen.

Sambal badjak is gebakken rode peper met ui, gember, laos, kemirie noten en trassi. Die laatste 4 ingrediënten zou je eventueel los kunnen toevoegen. Rooster dan wel eerst de kemirie noten, deze zijn rauw giftig. Bij alleen kort roerbakken verwarm je ze mogelijk niet genoeg.

Dieet en ‘vrij van’

Voor alleen glutenvrij: Inproba heeft tarwevrije ketjap. Go-Tan en Vanka-Kawat (trademark A) hebben ketjap waar tarwe in verwerkt is maar waar de gluten uit zijn onttrokken, deze bevat <20ppm en mag daarom glutenvrij genoemd worden. Kikkoman heeft een glutenvrije sojasaus (blauwe dop). Kokos amino’s zijn altijd glutenvrij (niet in de supermarkt wel online, bv van Pit&Pit of Ahealthylife).

Dit recept is koolhydraatarm bij gebruik van koolhydraatarme ketjap en sambal.

Paleo en ‘vrij van’ soja en peulvruchten indien gekozen wordt voor kokos amino’s voor het maken van de ketjap en sambal badjak.

Voor vegan en ‘vrij van’ schaal- en schelpdieren gebruik je miso of taotjo in plaats van trassie in de sambal badjak. ‘Vrij van’ noten zonder kemirie.

Indonesische bloemkoolnasi goreng met ei

Marjolein
Nasi goreng met een gebakken eitje, maar dan van bloemkoolrijst. Een simpel recept voor een snel te maken, Indische lunch. Dit recept gaat er wel vanuit dat je al eerder sambal badjak en glutenvrije, koolhydraatarme ketjap hebt gemaakt. Daarmee heb je de belangrijkste Indonesische smaken in 1x gevangen. Heb je geen koolhydraatarme sambal en ketjap staan, zie dan tips en uitleg om de belangrijkste smaken los toe te voegen.
No ratings yet
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Koolhydraatbeperkt, Paleo
Gang Bijgerechten, Lunch
Keuken Aziatisch, Indonesisch
Porties 1
Calorieën

Benodigdheden

 • bakpan, spatel, keukenmachine

Ingrediënten
  

 • 150 gr bloemkool gemalen
 • 1 ei
 • ½ rode ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 tl sambal badjak
 • 1 el ketjap manis, glutenvrij of koolhydraatarm of (glutenvrije) sojasaus of kokosamino's
 • kokosolie om in te bakkken

Optioneel

 • variant wat groene groente zoals een bosui, wat prei ringetjes, doperwtjes (khb) of stukjes haricots verts

Bereiding
 

 • Bloemkoolrijst kun je kant en klaar kopen, maar het is in de keukenmachine erg eenvoudig om zelf te maken. Gebruik ook de stronken. Afhankelijk van je keukenmachine kan het handig zijn de stronken en de roosjes apart te vermalen.
 • Warm de pan op en doe er een lepel kokosolie of een flinke scheut milde olijfolie in. Kluts het ei en bak een dunne omelet. Vouw op, snij in stukjes en leg even weg.
 • Doe wat nieuwe olie in de pan. Snij de ui in dunne ringen en bak net iets langer dan glazig maar nog niet helemaal doorbakken en bruin. Voeg dan de sambal toe en verwarm even mee.
 • Snij de rode peper en pers de knoflook. Bak samen met de bloemkoolrijst voor ongeveer 3 minuten.
 • Voeg op het laatst een scheutje ketjap toe.

Notities

Rode ui bevat 6,3 gr khd per 100 gram en is strikt genomen dus niet kha. In kleine hoeveelheden wordt het als smaakmaker wel ‘gedoogd’ voor kha. Gebruik dan geen hele ui. Je kunt de ui ook vervangen door bosui of prei.
Als je niet kha eet kun je ook glutenvrije ketjap uit de supermarkt gebruiken. Deze bevat wel witte, toegevoegde suiker. Ik eet deze zelf liefst niet of zo weinig mogelijk.
Sambal badjak is gebakken rode peper met ui, gember, laos, kemirie noten en trassi. Deze ingrediënten zou je ook los kunnen toevoegen (laat dan eventueel de extra ui weg). Rooster dan wel eerst de kemirie noten, deze zijn rauw giftig. Bij alleen kort roerbakken verwarm je ze mogelijk niet genoeg. De peper snij je heel fijn, de gember en de laos kun je het beste raspen. De trassie kun je in een vijzel wat losser maken, bij het meebakken met de ui valt het verder uit elkaar.

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept