Koolhydraatarme Indonesische nasi goreng van bloemkoolrijst
Nasi goreng is Indonesische gebakken rijs met groente. Waar alle smaken van de Indische keuken in terugkomen. Rijst past niet in een koolhydraatarme of paleo eetstijl. Toch eet ik nog lekker nasi goreng: met bloemkoolrijst.
Bloemkoolrijst
Bloemkoolrijst kun je kant en klaar kopen, maar het is in de keukenmachine erg eenvoudig om zelf te maken. Gebruik dan ook de stronken. Afhankelijk van je keukenmachine kan het handig zijn de stronken en de roosjes apart te vermalen.
Koolhydraatarm Indonesisch
Alleen de rijst vervangen is niet genoeg om nasi goreng koolhydraatarm te maken. In de Indonesische keuken gebruik je vaak sambal en ketjap manis. Gebakken sambal is niet alleen rode peper, het bevat veel ui maar vooral veel suiker. En ketjap bestaat bijna helemaal uit suiker.
Koolhydraatarme ketjap manis
Mijn recept voor koolhydraatarme ketjap bevat zoetstof in plaats van suiker. Met wat agar agar en xanthaangom om de saus meer structuur te geven. Maar je kunt ook werken met wat sojasaus en zoetstof met karamel smaak.
Koolhydraatarme sambal
Ui is vrij essentieel in een gebakken sambal. Ui is in kleine hoeveelheden als smaakmaker ‘gedoogd’ voor kha. De suiker kun je vervangen door erythritol. Dit is het recept om zelf sambal badjak te maken die zoveel mogelijk voldoet aan jouw eetstijl. Maar ook hier kun je kiezen voor sambal oelek met de reeds genoemde sojasaus en zoetstof. Lees bij sambal oelek wel de ingredientenlijst, want hoewel het er niet in hoort, zit het wel in sommige sambal oelek.

Indonesische bloemkoolnasi goreng
Benodigdheden
- grote PFAS vrije bakpan of wok
- spatel
- keukenmachine
Ingrediënten
- 150 gr bloemkool gemalen
- ½ tot 1 rode ui
- ¼ rode peper (Chili of Spaanse)
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl koolhydraatarme sambal badjak (zelfgemaakt)
- of ½ tl sambal oelke
- 1 el koolhydraatarme ketjap (zelfgemaakt)
- of 1 el sojasaus of tamari
- + ½ el vloeibare karamel zoetstof
- ½ el kokosolie
Optioneel
- variant wat groene groenten zoals een half bosuitje, wat preiringetjes, doperwten (khb) of stukjes haricots verts
Bereiding
- Warm de pan op en doe er een lepel kokosolie in.
- Snij de ui in dunne ringen en bak net iets langer dan glazig maar nog niet bruin.
- Voeg dan de sambal toe en verwarm even mee.
- Snij de rode peper en pers de knoflook. Bak samen met de bloemkoolrijst voor ongeveer 3 minuten.
- Voeg op het laatst een scheutje ketjap toe, of sojasaus met karamel zoetstof.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Super simpel, maar erg lekker zo. Wist niet dat dit ook kon met bloemkool.
Fijn! Goed om te horen ♥️