| | | | | | |

Indonesische nasi goreng van bloemkoolrijst (koolhydraatarm en paleo)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Nasi goreng is Indonesische gebakken rijs met groente. Waar alle smaken van de Indische keuken in terugkomen. Rijst is wel glutenvrij, maar past niet in een koolhydraatarme of paleo eetstijl. Toch eet ik nog lekker nasi goreng: met bloemkoolrijst.

Bloemkoolrijst

Bloemkoolrijst kun je kant en klaar kopen, maar het is in de keukenmachine erg eenvoudig om zelf te maken. Gebruik dan ook de stronken. Afhankelijk van je keukenmachine kan het handig zijn de stronken en de roosjes apart te vermalen.

Koolhydraatarm en paleo

Alleen de rijst vervangen is niet genoeg om nasi goreng koolhydraatarm of paleo te maken. In de Indonesische keuken gebruik je vaak sambal en ketjap manis. Daarmee heb je de belangrijkste Indonesische smaken te pakken.

Maar gebakken sambal is rode peper en bevat vaak suiker. En ketjap bestaat bijna helemaal uit suiker en bevat daarnaast soja en vaak tarwe.

Koolhydraatarme of paleo ketjap manis

Paleo ketjap manis kun je maken met kokosamino’s in plaats van sojasaus. Kokosamino’s bevat geen tarwe en geen soja. Als suiker kun je kokosbloesemsuiker gebruiken.

Mijn recept voor koolhydraatarme ketjap bevat erythritol in plaats van suiker. Met wat agar agar en xanthaangom om de saus meer structuur te geven. Dat zorgt er ook voor dat de erythritol niet korrelig wordt.

Als je niet kha of paleo eet maar alleen glutenvrij kun je ook glutenvrije ketjap uit de supermarkt gebruiken.

Paleo sambal

Rode peper is een nachtschade en past niet in een strikt paleo dieet. Toch eten best wat mensen die paleo eten toch met mate sambal. Als je zelf je sambal maakt kun je er in ieder geval voor zorgen dat het geen zooi bevat.

Sambal badjak bevat naast gebakken rode peper vaak knoflook, ui, gember, laos, kemirie noten en trassi. Die andere ingrediënten zou je eventueel ook los kunnen toevoegen aan je nasi. Rooster dan wel eerst de kemirie noten, deze zijn rauw giftig. Bij alleen kort roerbakken verwarm je ze mogelijk niet genoeg.

Koolhydraatarme sambal

Ui is vrij essentieel in een gebakken sambal. Ui is in kleine hoeveelheden als smaakmaker ‘gedoogd’ voor kha. De suiker kun je vervangen door erythritol.

Sambal zelf maken

Dit is het recept om zelf sambal badjak te maken die zoveel mogelijk voldoet aan jouw eetstijl.

Dieet en ‘vrij van’

Voor alleen glutenvrij: Inproba heeft tarwevrije ketjap. Go-Tan en Vanka-Kawat (trademark A) hebben ketjap waar tarwe in verwerkt is maar waar de gluten uit zijn onttrokken, deze bevat <20ppm en mag daarom glutenvrij genoemd worden. Kikkoman heeft een glutenvrije sojasaus (blauwe dop). Kokos amino’s zijn altijd glutenvrij (niet in de supermarkt wel online, bv van Pit&Pit of Ahealthylife).

Dit recept is koolhydraatarm bij gebruik van koolhydraatarme ketjap en sambal.

Paleo en ‘vrij van’ soja en peulvruchten indien gekozen wordt voor kokos amino’s voor het maken van de ketjap en sambal badjak.

‘Vrij van’ noten zonder kemirie noten in de sambal.

Indonesische bloemkoolnasi goreng

Marjolein
Bloemkool nasi goreng. Een simpel recept voor een snel te maken, Indisch bijgerechtje of een kleine lunch. Met zelfgemaakte sambal en ketjap. Zo koolhydraatarm en paleo mogelijk.
5 van 2 stemmen
Bereiding 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Vegan
Trefwoord Doordeweeks, Eénpans, Umami
Gang Bijgerechten, Lunch
Keuken Aziatisch, Indonesisch
Porties 1 persoon
Calorieën 117 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 150 gr bloemkool gemalen
  • ½ tot 1 rode ui
  • ¼ rode peper (Chili of Spaanse)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl sambal badjak zelf gemaakt, zo paleo of koolhydraatarm mogelijk
  • 1 el (glutenvrije) ketjap manis glutenvrij of zelfgemaakte paleo of koolhydraatarm
  • of 1 el (glutenvrije) sojasaus, tamari of kokosamino’s
  • ½ el kokosolie
  • of milde olijfolie

Optioneel

  • variant wat groene groenten zoals een half bosuitje, wat preiringetjes, doperwten (khb) of stukjes haricots verts

Bereiding
 

  • Warm de pan op en doe er een lepel kokosolie of een flinke scheut milde olijfolie in. Snij de ui in dunne ringen en bak net iets langer dan glazig maar nog niet bruin.
  • Voeg dan de sambal toe en verwarm even mee.
  • Snij de rode peper en pers de knoflook. Bak samen met de bloemkoolrijst voor ongeveer 3 minuten.
  • Voeg op het laatst een scheutje ketjap toe.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 117kcal | Koolhydraten: 8gr | Eiwitten: 5gr | Vetten: 1gr | Verzadigd vet: 1g | MO vet: 0.1g | EO vet: 0.1g | Vezels: 6gr | Vitamine A: 113IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine C: 101mg | Vitamine E: 0.2mg | Natrium: 109mg | Magnesium: 43mg | Kalium: 739mg | Calcium: 77mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 120µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 124mg | Selenium: 2µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven