Indonesische nasi goreng van bloemkoolrijst (koolhydraatarm en paleo)
Nasi goreng is Indonesische gebakken rijs met groente. Waar alle smaken van de Indische keuken in terugkomen. Rijst is wel glutenvrij, maar past niet in een koolhydraatarme of paleo eetstijl. Toch eet ik nog lekker nasi goreng: met bloemkoolrijst.
Bloemkoolrijst
Bloemkoolrijst kun je kant en klaar kopen, maar het is in de keukenmachine erg eenvoudig om zelf te maken. Gebruik dan ook de stronken. Afhankelijk van je keukenmachine kan het handig zijn de stronken en de roosjes apart te vermalen.
Koolhydraatarm en paleo
Alleen de rijst vervangen is niet genoeg om nasi goreng koolhydraatarm of paleo te maken. In de Indonesische keuken gebruik je vaak sambal en ketjap manis. Daarmee heb je de belangrijkste Indonesische smaken te pakken.
Maar gebakken sambal is rode peper en bevat vaak suiker. En ketjap bestaat bijna helemaal uit suiker en bevat daarnaast soja en vaak tarwe.
Koolhydraatarme of paleo ketjap manis
Paleo ketjap manis kun je maken met kokosamino’s in plaats van sojasaus. Kokosamino’s bevat geen tarwe en geen soja. Als suiker kun je kokosbloesemsuiker gebruiken.
Mijn recept voor koolhydraatarme ketjap bevat erythritol in plaats van suiker. Met wat agar agar en xanthaangom om de saus meer structuur te geven. Dat zorgt er ook voor dat de erythritol niet korrelig wordt.
Als je niet kha of paleo eet maar alleen glutenvrij kun je ook glutenvrije ketjap uit de supermarkt gebruiken.
Paleo sambal
Rode peper is een nachtschade en past niet in een strikt paleo dieet. Toch eten best wat mensen die paleo eten toch met mate sambal. Als je zelf je sambal maakt kun je er in ieder geval voor zorgen dat het geen zooi bevat.
Sambal badjak bevat naast gebakken rode peper vaak knoflook, ui, gember, laos, kemirie noten en trassi. Die andere ingrediënten zou je eventueel ook los kunnen toevoegen aan je nasi. Rooster dan wel eerst de kemirie noten, deze zijn rauw giftig. Bij alleen kort roerbakken verwarm je ze mogelijk niet genoeg.
Koolhydraatarme sambal
Ui is vrij essentieel in een gebakken sambal. Ui is in kleine hoeveelheden als smaakmaker ‘gedoogd’ voor kha. De suiker kun je vervangen door erythritol.
Sambal zelf maken
Dit is het recept om zelf sambal badjak te maken die zoveel mogelijk voldoet aan jouw eetstijl.
Dieet en ‘vrij van’
Voor alleen glutenvrij: Inproba heeft tarwevrije ketjap. Go-Tan en Vanka-Kawat (trademark A) hebben ketjap waar tarwe in verwerkt is maar waar de gluten uit zijn onttrokken, deze bevat <20ppm en mag daarom glutenvrij genoemd worden. Kikkoman heeft een glutenvrije sojasaus (blauwe dop). Kokos amino’s zijn altijd glutenvrij (niet in de supermarkt wel online, bv van Pit&Pit of Ahealthylife).
Dit recept is koolhydraatarm bij gebruik van koolhydraatarme ketjap en sambal.
Paleo en ‘vrij van’ soja en peulvruchten indien gekozen wordt voor kokos amino’s voor het maken van de ketjap en sambal badjak.
‘Vrij van’ noten zonder kemirie noten in de sambal.
Indonesische bloemkoolnasi goreng
Benodigdheden
- grote PFAS vrije bakpan of wok
- spatel
- keukenmachine
Ingrediënten
- 150 gr bloemkool gemalen
- ½ tot 1 rode ui
- ¼ rode peper (Chili of Spaanse)
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl sambal badjak zelf gemaakt, zo paleo of koolhydraatarm mogelijk
- 1 el (glutenvrije) ketjap manis glutenvrij of zelfgemaakte paleo of koolhydraatarm
- of 1 el (glutenvrije) sojasaus, tamari of kokosamino’s
- ½ el kokosolie
- of milde olijfolie
Optioneel
- variant wat groene groenten zoals een half bosuitje, wat preiringetjes, doperwten (khb) of stukjes haricots verts
Bereiding
- Warm de pan op en doe er een lepel kokosolie of een flinke scheut milde olijfolie in. Snij de ui in dunne ringen en bak net iets langer dan glazig maar nog niet bruin.
- Voeg dan de sambal toe en verwarm even mee.
- Snij de rode peper en pers de knoflook. Bak samen met de bloemkoolrijst voor ongeveer 3 minuten.
- Voeg op het laatst een scheutje ketjap toe.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Super simpel, maar erg lekker zo. Wist niet dat dit ook kon met bloemkool.
Fijn! Goed om te horen ♥️