Indische kipsaté (voor BBQ of grillpan)

Wat zou een BBQ feestje zijn zonder Indonesisch gemarineerde kipsaté!? En zo moeilijk is dat niet, je kunt ook prima je eigen draai geven aan de marinade.

Voor kipsaté maak ik het mezelf vaak makkelijk omdat ik er veel van moet maken. Ik neem dan in ieder knoflook, gember, laos, korianderzaad, gedroogd citroengras, sojasaus, wat milde olijfolie en een paar druppels vissaus. Daarbij verdient het voor knoflook, gember en laos de voorkeur om het vers te gebruiken, maar heb je dat niet in huis dan is gedroogd ook prima.

Op de foto met atjar ketimoen en satésaus van noten.

Sojasaus of ketjap

Ik gebruik vaak sojasaus voor kipsaté omdat het net wat minder snel aanbrandt dan ketjap. En dat is vaak op een wat groter BBQ feestje wel fijn. Je weet nooit wie er achter de BBQ staat en hoe de kooltjes zijn. Maar als je de diepzoete smaak van ketjap dan zou missen kun je dit gewoon gebruiken. Voor mensen die koolhydraatarm eten heb ik eventueel ook een recept voor koolhydraatarme ketjap.

Kikkoman met de blauwe dop is glutenvrij.

Sojavrije ‘sojasaus’

Als je geen soja eet kun je kokos amino’s gebruiken. Daarmee kun je ook de koolhydraatarme ketjap maken die dan meteen ook paleo wordt.

Suikervrije vissaus

Als je suikervrij wilt eten is het een goed idee om te investeren in een mooie suikervrije vissaus. Deze is niet zomaar in de supermarkt te koop. Aan alle vissauzen die je in de supermarkt kunt kopen is namelijk suiker toegevoegd. Jammer, want het hoort er eigenlijk niet in. Ik gebruik een hele mooie aromatische saus: Red Boat fish sauce. Dat is de enige vissaus die ik ken die geen suiker bevat. Ik bestel deze online.

Satésaus

Heerlijk met satésaus. Die je natuurlijk standaard kunt maken met pinda’s. Maar daar ben ik allergisch voor. Dus ik maak hem met cashewnoten. Er is ook een koolhydraatarme satésaus variant van amandelen of macademia noten. Ook in de satésaus kun je kiezen voor sambal en ketjap uit de winkel of zelf maken.

Dieet en ‘vrij van’

De kip kun je helemaal koolhydraatarm maken. Ook zonder soja (kokos amino’s).

Paleo en ‘vrij van’ nachtschade wordt lastiger. Ik kan me simpelweg geen Indisch voorstellen zonder een vorm van hete peper. Maar uiteraard kun je de chilivlokken weglaten. Let wel op de saus die je erbij eet.

Indische kipsaté

Marjolein
Indonesisch gemarineerde kippendijen. Lekker voor op de BBQ of in een grillpan.
5 van 1 stem
Bereiding 15 minuten
Marinade 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Gluten, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord BBQ
Gang Hartige snacks, Hoofd: vlees & kip, Lunch
Keuken Aziatisch, Indonesisch
Porties 1 persoon (2 stokjes)
Calorieën 270 kcal

Benodigdheden

  • satéprikkers + glas water
  • kom, koelkast
  • optioneel: plastic zakje
  • rasp, knoflookpers

Ingrediënten
  

  • 1 kipdijfilet
  • 1 teentje knoflook
  • ½ el verse gember geraspt
  • ½ el verse laos geraspt
  • ½ el chilivlokken
  • 1 tl korianderzaad gemalen
  • ½ tl citroengras poeder
  • ½ limoen, sap van of ¼ citroen, druppeltje azijn
  • 2 el ketjap manis, glutenvrij of koolhydraatarm
  • of 2 el sojasaus, tamari of kokosaminos
  • 1 tl milde olijfolie
  • ½ tl (suikervrije) vissaus

Voor paleo en 'vrij van' nachtschade

  • variant GEEN chilivlokken

Voor paleo en 'vrij van' soja

  • kokosamino’s GEEN ketjap of sojasaus

Voor vrij van vis

  • variant GEEN vissaus

Bereiding
 

  • Knip de kipdijfilet in stukjes. Pers de knoflook. Rasp de gember en de laos als je deze vers gebruikt (heeft de voorkeur). Eventueel heel fijn snijden en daarna vijzelen als raspen niet lukt. Knijp de limoen uit (eerst even in apart bakje voor de pitjes). Voeg alles samen.
  • Zet minimaal een uur, maar liefst langer, afgedekt in de koelkast. Ik gebruik hiervoor meestal een plastic zakje. Is hygiënisch en je hoeft niet meer om te scheppen.
  • Zet een uurtje voordat je begint met rijgen de stokjes in een hoog glas water. Draai na een half uurtje om. Dit zorgt ervoor dat ze op de BBQ minder snel verbranden.
  • Regel iemand om je saté te rijgen aan de stokjes 😉 Maak de stokjes niet te vol en dik. Ongeveer 50 à 60 gram per stokje zorgt ervoor dat alles een lekker korstje krijgt en toch mals blijft.
  • Afhankelijk van de temperatuur van je BBQ zo'n 10 minuten tot een kwartier grillen. Kip moet echt gaar zijn, dus bij kip altijd een wat groter stuk, liefst dat aan de buitenkant heeft gelegen, controleren voor opdienen.

Notities

Voor een BBQ is het altijd even rekenen hoeveel vlees en vis je in totaal serveert. Uitgaande van vlees- en viseters reken ik op 200 gram per persoon. Sommigen eten veel meer, anderen nog niet de helft. Als er vegetariërs of vegans bij zijn is de som uiteraard anders.
Voor het gemak geef ik het recept voor 1 persoon, dat rekent makkelijk naar de hoeveelheid die jij nodig hebt. Ik ga dan uit van 100 gram kippendij, verdeeld op 2 stokjes. Dat past goed bij nog 1 stuk ander vlees van rond de 100 gram. Voor kleine eters of als het aanbod nog veel groter is kun je ook uitgaan van maar 1 stokje per persoon.

Voedingswaarde

Calorieën: 270kcal | Koolhydraten: 2gr | Eiwitten: 19gr | Vetten: 20gr | Verzadigd vet: 5g | MO vet: 4g | EO vet: 9g | Vezels: 1gr | Vitamine A: 244IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.4mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 5mg | Vitamine D: 0.1µg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 359mg | Magnesium: 30mg | Kalium: 291mg | Calcium: 23mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 6µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 194mg | Selenium: 22µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept