| | | | | |

Indonesisch gemarineerde kipsaté – voor BBQ of grillpan

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Wat zou een BBQ feestje zijn zonder Indonesisch gemarineerde kipsaté!? En zo moeilijk is dat niet, je kunt ook prima je eigen draai geven aan de marinade. En met een beetje creativiteit zorg je dat deze saté ook past in een glutenvrij, koolhydraatarm of paleo dieet.

Op de foto met atjar ketimoen en satésaus van noten. Fan van Aziatische BBQ? Kijk dan ook eens bij deze spareribs.

Makkelijke marinade

Met lekkere saté kun je altijd goed scoren op een feestje. Maar ik moet bekennen dat ik het mezelf vaak makkelijk maak omdat ik er meestal heel veel van moet maken. Dat betekent niet altijd allesd vers, maar ook gedroogde en gemalen kruiden. Ik neem in ieder geval altijd verse knoflook knoflook en gember. Maar voor de laos en de sereh (citroengras) neem ik vaak poeder. Verder korianderzaad, ketjap of sojasaus, wat milde olijfolie en een paar druppels vissaus.

Sojasaus of ketjap

Ik gebruik vaak sojasaus voor kipsaté omdat het net wat minder snel aanbrandt dan ketjap. En dat is vaak op een wat groter BBQ feestje wel fijn. Je weet nooit wie er achter de BBQ staat en hoe de kooltjes zijn. Een bijkomend voordeel is dat sojasaus koolhydraatarm is en ketjap niet. Maar als je de diepzoete smaak van ketjap dan zou missen kun je dit gewoon gebruiken. Voor mensen die koolhydraatarm eten heb ik eventueel ook een recept voor koolhydraatarme ketjap.

Glutenvrije sojasaus

Sojasaus is gefermenteerde soja. Bij de fermentatie wordt graan gebruikt. Gewone sojasaus bevat over het algemeen tarwe en dus gluten. Japanse tamari sojasaus, kortweg tamari, bevat in principe geen tarwe.

Ik gebruik zelf meestal Kikkoman glutenvrij. Van oudsher zat dat in een flesje met blauwe dop. Inmiddels zijn er ook andere flesjes op de markt. En Albert Heijn huismerk heeft nu blauwe doppen, even oppassen dus dat je de goede neemt. Ook Go-Tan heeft inmiddels een glutenvrije sojasaus. Beide zijn in de grotere supermarkten te verkrijgen.

Koolhydraatarme sojasaus

Sojasaus is prima geschikt binnen een koolhydraatarm dieet. Aan sojasaus en tamari wordt geen extra suiker toegevoegd. De glutenvrije Kikkoman bevat de minste koolhydraten: 2 gr khd per 100 gram.

Sojavrije ‘soja’saus

Kokosamino’s is een alternatief voor sojasaus voor mensen die geen soja willen of kunnen eten. Het is ook gefermenteerd, maar gemaakt van het sap van kokosbloesem, vermengd met zeezout. Het smaakt soms ietsje zoeter maar is goed vergelijkbaar met sojasaus, zowel in gebruik als in smaak. Kokosamino’s is onder meer te koop bij Puur Mieke en bij aHealtylife.

Suikervrije vissaus

Als je suikervrij wilt eten en je eet veel Aziatisch is het een goed idee om te investeren in een mooie suikervrije vissaus. Echte vissaus bevat niets dan vis en zout. De saus moet maanden tot jaren fermenteren. Deze is niet zomaar in de supermarkt te koop. Alle vissauzen die je in de supermarkt kunt kopen zijn versneld gefermenteerd met enzymen of zelfs met zoutzuur (zoals uitgelegd wordt in deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde). Om het gebrek aan smaak te compenseren zijn vaak smaakversterkers en suiker toegevoegd. Jammer, want dat hoort er eigenlijk allemaal niet in.

Ik gebruik een hele mooie aromatische saus: de bekendste Vietnamese vissaus, Red Boat fishsauce. Dat is de enige vissaus die ik ken die geen suiker bevat. Als je deze één keer geproefd hebt wil je nooit meer anders. Ik bestelde deze altijd online bij de Duitse Amazon, maar inmiddels is het ook te koop bij de Glutenvrije webshop en bij Tjin’s Toko.

Satésaus

Heerlijk met satésaus. Die je natuurlijk standaard kunt maken met pinda’s. Maar daar ben ik allergisch voor. Dus ik maak hem met cashewnoten. Er is ook een koolhydraatarme satésaus variant van amandelen of macademia noten. Ook in de satésaus kun je kiezen voor sambal en ketjap uit de winkel of zelf maken.

Dieet en ‘vrij van’

Deze kipsaté kun je glutenvrije en koolhydraatarm maken met sojasaus. Of paleo en vrij van soja met kokosamino’s.

Strikt paleo en vrij van nachtschade wordt lastiger. Ik kan me simpelweg geen Indisch voorstellen zonder een vorm van hete peper. Maar uiteraard kun je de chilivlokken weglaten. Let wel op de saus die je erbij eet.

De saté is vrij van noten en zaden. Wil je er satésaus bij eten niet meer. Je kunt de satésaus wel maken van verschillende soorten noten.

Indonesisch gemarineerde kipsaté – voor BBQ of grillpan

Marjolein
Indonesisch gemarineerde kippendijen. Lekker voor op de BBQ of in een grillpan.
5 van 1 stem
Bereiding 15 minuten
Marinade 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Zaden, Zuivel
Dieet AIP, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord BBQ, Borrelen, Oud&Nieuw, Umami
Gang Hartige snacks, Hoofd: vlees & kip, Lunch
Keuken Aziatisch, Indonesisch
Porties 1 persoon (2 stokjes)
Calorieën 270 kcal

Benodigdheden

  • satéprikkers + glas water
  • kom, koelkast
  • optioneel: plastic zakje
  • rasp, knoflookpers

Ingrediënten
  

  • 1 (échte scharrel) kipdijfilet
  • 1 teentje knoflook
  • ½ el verse gember geraspt
  • ½ el verse laos geraspt
  • ½ el chilivlokken
  • 1 tl korianderzaad gemalen
  • ½ tl citroengras poeder
  • ½ limoen, sap van of ¼ citroen, druppeltje azijn
  • of 2 el (glutenvrije) sojasaus of tamari of (glutenvrije) ketjap manis
  • 1 tl milde olijfolie
  • ½ tl (suikervrije) vissaus

Voor paleo en vrij van soja

Voor strikt paleo en vrij van nachtschade

  • variant GEEN chilivlokken

Voor vrij van vis

  • variant GEEN vissaus

Bereiding
 

  • Knip of snij de kipdijfilet in stukjes.
  • Pers de knoflook. Rasp de gember en de laos als je deze vers gebruikt (heeft de voorkeur). Eventueel heel fijn snijden en daarna vijzelen als raspen niet lukt.
  • Knijp de limoen uit (eerst even in apart bakje voor de pitjes). Voeg alles samen.
  • Zet minimaal een uur, maar liefst langer (een nachtje), afgedekt in de koelkast. Ik gebruik hiervoor meestal een plastic zakje dat ik dan weer in een bakje leg. Is hygiënisch en je hoeft niet meer om te scheppen, alleen af en tioe even te draaien.
  • Zet een uurtje voordat je begint met rijgen de stokjes in een hoog glas water. Draai na een half uurtje om. Dit zorgt ervoor dat ze op de BBQ minder snel verbranden.
  • Regel iemand om je saté te rijgen aan de stokjes 😉
  • Maak de stokjes niet te vol en dik. Maximaal 50 gram per stokje zorgt ervoor dat alles een lekker korstje krijgt en toch mals blijft.
  • Afhankelijk van de temperatuur van je BBQ zo'n 10 minuten tot maximaal een kwartier grillen.
  • De kip moet wel echt gaar zijn, kip kun je namelijk niet rauw of rosé eten. Dus bij kip altijd een wat groter stuk, liefst een stukje dat aan de buitenkant heeft gelegen, controleren voor opdienen.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Voor een BBQ is het altijd even rekenen hoeveel vlees en vis je in totaal serveert. Uitgaande van vlees- en viseters reken ik op 200 gram per persoon. Sommigen eten veel meer, anderen nog niet de helft. Als er vegetariërs of vegans bij zijn is de som uiteraard anders.
Voor het gemak geef ik het recept voor 1 persoon, dat rekent makkelijk naar de hoeveelheid die jij nodig hebt. Ik ga dan uit van 100 gram kippendij, verdeeld op 2 stokjes. Dat past goed bij nog 1 stuk ander vlees van rond de 100 gram. Voor kleine eters of als het aanbod nog veel groter is kun je ook uitgaan van maar 1 stokje per persoon.

Voedingswaarde

Calorieën: 270kcal | Koolhydraten: 2gr | Eiwitten: 19gr | Vetten: 20gr | Verzadigd vet: 5g | MO vet: 4g | EO vet: 9g | Vezels: 1gr | Vitamine A: 244IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.4mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 5mg | Vitamine D: 0.1µg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 359mg | Magnesium: 30mg | Kalium: 291mg | Calcium: 23mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 6µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 194mg | Selenium: 22µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 1 vote

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven