Koolhydraatarme Indische kip borrelhapjes
Ik ben gek op kippenvleugels, en dan vooral het platte gedeelte: het ‘borrelhapje’. Heerlijk dat knapperige velletje. Helemaal als ze een Indonesisch smaakje hebben. Als ik een snelle borrelhap wil maken gebruik ik een eenvoudige marinade van sambal badjak, wat sojasaus en een beetje olie. Twintig minuutjes de oven en in klaar.
Andere Indonesische recepten
Als je van gemarineerde kip houdt vind je de kipkluifjes in miso of deze Indonesische kipsaté wellicht ook lekker. Fan van Aziatisch eten? Kijk hier voor glutenvrije tips voor Aziatisch koken. En hier voor koolhydraatarme tips en andere koolhydraatarme Aziatische recepten.
Kippenvleugels
Ik bestel mijn kippenvleugels vaak bij Grutto. Dat is biologisch scharrel vlees van dieren die echt buiten hebben mogen leven.
Sojasaus of ketjap
Een Indische marinade gebruikt vaker ketjap dan sojasaus. Maar persoonlijk vind ik sojasaus voor BBQ marinades fijner. Omdat vlees met sojasaus net wat minder snel aanbrandt dan met ketjap. En dat is vaak op een wat groter BBQ feestje wel fijn. Je weet uiteindelijk nooit wie er achter de BBQ komt te staan en hoe warm de kooltjes zijn. Het voordeel hiervan is dat sojasaus koolhydraatarm is en ketjap niet. Maar als je de diepzoete smaak van ketjap te veel zou missen, heb ik dit recept voor koolhydraatarme ketjap.
Sojasaus
Sojasaus is een donkere saus van gefermenteerde sojabonen. Het heeft een zoutige, umami smaak die gebruikt worden in dips en marinades. Tamari is ook sojasaus, maar dan met een koji gefermenteerd: een langdurig proces op basis van een schimmel. Voor koolhydraatarm is de beste, goed verkrijgbare: Kikkoman glutenvrij. Die bevat de minste koolhydraten, namelijk maar 2 gr per 100 gram.
Suikervrije vissaus
Als je suikervrij wilt eten en je eet veel Aziatisch is het een goed idee om te investeren in een mooie suikervrije vissaus. Echte vissaus bevat niets dan vis en zout. De saus moet maanden tot jaren fermenteren. Deze is niet zomaar in de supermarkt te koop. Alle vissauzen die je in de supermarkt kunt kopen zijn versneld gefermenteerd met enzymen of zelfs met zoutzuur (zoals uitgelegd wordt in deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde). Om het gebrek aan smaak te compenseren zijn vaak smaakversterkers en suiker toegevoegd. Ik gebruik een hele mooie aromatische saus: de bekendste Vietnamese vissaus, Red Boat fishsauce. Dat is de enige vissaus die ik ken die geen suiker bevat. Ik bestelde deze altijd online bij de Duitse Amazon, maar inmiddels is het ook te koop bij de Glutenvrije webshop en bij Tjin’s Toko.
Sambal oelek en sambal badjak
Voor de pittigheid grijp ik vaak terug op sambal oelek en sambal badjak. Die staan bij mij namelijk standaard in de koelkast. De eerste is zonder suiker goed te verkrijgen in de supermarkt (maar lees wel goed de etiketten). De tweede niet. Daarom maak ik mijn sambal badjak lekker zelf! Maar je kunt in een recept ook altijd werken met sambal oelek, wat zoetstof (karamel of Ery Bronze), ui en sojasaus.

Indische kip borrelhapjes
Benodigdheden
- oven op 240 graden
- ovenschaal
Ingrediënten
- 450 gr kippenvleugels (bio scharrel)
- ½ el koolhydraatarme sambal badjak (zelfgemaakt)
- ½ el (suikervrije) sambal oelek
- 2 el sojasaus of tamari
- 1 el avocado, milde olijf of high oleic zonnebloemolie
- 1 tl (suikervrije) vissaus optioneel
Sambal badjak vervangen
- ½ el extra sambal oelek
- 1 tl Ery Bronze (bruine erythritol)
- of vloeibare karamel zoetstof
Bereiding
- Meng de kip met alle ingrediënten voor de marinade. Laat een uurtje staan.
- Warm de oven voor op 240 graden op de hete luchtstand. Zet 10 minuten in de oven.
- Zet op de grilstand met hitte van boven. Verlaag de temperatuur naar 200 graden. Gril het vel in iets minder dan 10 minuten.
- Vooral de laatste minuten even erbij blijven om verbranden te voorkomen.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!