Indische kip borrelhapjes
Ik ben gek op kippenvleugels, en dan vooral het platte gedeelte: het ‘borrelhapje’. Helemaal als ze een Indisch smaakje hebben. Als ik een snelle borrelhap wil maken gebruik ik een eenvoudige marinade van sambal badjak, wat sojasaus en een beetje olie. Twintig minuutjes de oven en in klaar.
Als je van Aziatisch gemarineerde kippenvleugels houdt vind je de kipkluifjes in miso wellicht ook lekker.
Glutenvrije sojasaus
Ik gebruik glutenvrije sojasaus/tamari die voor iedereen te verkrijgen is in de supermarkt: Kikkoman met de blauwe dop. Deze sojasaus heeft ook heel weinig koolhydraten.
Als je geen soja of peulvruchten eet kun je kokos amino’s gebruiken.
Suikervrije vissaus
Aan de saus kun je een beetje vissaus toevoegen. Ik gebruik daarvoor een hele mooie aromatische saus: Red Boat fish sauce. Dat is de enige vissaus die ik ken die geen suiker bevat. Ik heb deze nog in geen enkele winkel kunnen ontdekken. Ik bestel het online.
Sambal badjak
Sambal badjak uit de supermarkt bevat suiker en onnodige zooi. Zelf maken is dus wel aan te raden!
Dieet en ‘vrij van’
Ondanks de pepers in de sambal noem ik dit gerecht paleo. Vaak wordt met mate namelijk wel rode peper gegeten. Voor strikt paleo is er geen andere optie dan de sambal weglaten.
Het recept is op het randje van koolhydraatarm. Dit komt door de sambal. In mijn basisrecept voor sambal badjak zitten uien en kemirie noten. Deze bevatten >5gr khd per 100 gram en zijn dus eigenlijk koolhydraatbeperkt. Uien en specerijen worden bij koolhydraatarm gedoogd als smaakmaker. In de sambal badjak zijn ze erg bepalend. Maar je kunt ze ook weglaten.

Indische kip borrelhapjes
Benodigdheden
- oven op 240 graden
- ovenschaal
Ingrediënten
- 450 gr kipvleugel
- 1 el sambal badjak
- 2 el sojasaus, tamari of kokosaminos
- 1 el milde olijfolie
Optioneel
- 1 tl (suikervrije) vissaus dan niet vrij van vis
Bereiding
- Meng de kip met alle ingrediënten voor de marinade. Laat een uurtje staan.
- Warm de oven voor op 240 graden op de het luchtstand.
- Zet 10 minuten in de oven.
- Zet op de grilstand met hitte van boven en gril het vel in iets minder dan 10 minuten. Vooral de laatste minuten even erbij blijven om verbranden te voorkomen.
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!