| | | | |

Koolhydraatarme Indische kip borrelhapjes

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Ik ben gek op kippenvleugels, en dan vooral het platte gedeelte: het ‘borrelhapje’. Heerlijk dat knapperige velletje. Helemaal als ze een Indonesisch smaakje hebben. Als ik een snelle borrelhap wil maken gebruik ik een eenvoudige marinade van sambal badjak, wat sojasaus en een beetje olie. Twintig minuutjes de oven en in klaar.

Andere Indonesische recepten

Als je van gemarineerde kip houdt vind je de kipkluifjes in miso of deze Indonesische kipsaté wellicht ook lekker. Fan van Aziatisch eten? Kijk hier voor glutenvrije tips voor Aziatisch koken. En hier voor koolhydraatarme tips en andere koolhydraatarme Aziatische recepten.

Kippenvleugels

Ik bestel mijn kippenvleugels vaak bij Grutto. Dat is biologisch scharrel vlees van dieren die echt buiten hebben mogen leven.

Sojasaus of ketjap

Een Indische marinade gebruikt vaker ketjap dan sojasaus. Maar persoonlijk vind ik sojasaus voor BBQ marinades fijner. Omdat vlees met sojasaus net wat minder snel aanbrandt dan met ketjap. En dat is vaak op een wat groter BBQ feestje wel fijn. Je weet uiteindelijk nooit wie er achter de BBQ komt te staan en hoe warm de kooltjes zijn. Het voordeel hiervan is dat sojasaus koolhydraatarm is en ketjap niet. Maar als je de diepzoete smaak van ketjap te veel zou missen, heb ik dit recept voor koolhydraatarme ketjap.

Sojasaus

Sojasaus is een donkere saus van gefermenteerde sojabonen. Het heeft een zoutige, umami smaak die gebruikt worden in dips en marinades. Tamari is ook sojasaus, maar dan met een koji gefermenteerd: een langdurig proces op basis van een schimmel. Voor koolhydraatarm is de beste, goed verkrijgbare: Kikkoman glutenvrij. Die bevat de minste koolhydraten, namelijk maar 2 gr per 100 gram.

Suikervrije vissaus

Als je suikervrij wilt eten en je eet veel Aziatisch is het een goed idee om te investeren in een mooie suikervrije vissaus. Echte vissaus bevat niets dan vis en zout. De saus moet maanden tot jaren fermenteren. Deze is niet zomaar in de supermarkt te koop. Alle vissauzen die je in de supermarkt kunt kopen zijn versneld gefermenteerd met enzymen of zelfs met zoutzuur (zoals uitgelegd wordt in deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde). Om het gebrek aan smaak te compenseren zijn vaak smaakversterkers en suiker toegevoegd. Ik gebruik een hele mooie aromatische saus: de bekendste Vietnamese vissaus, Red Boat fishsauce. Dat is de enige vissaus die ik ken die geen suiker bevat. Ik bestelde deze altijd online bij de Duitse Amazon, maar inmiddels is het ook te koop bij de Glutenvrije webshop en bij Tjin’s Toko.

Sambal oelek en sambal badjak

Voor de pittigheid grijp ik vaak terug op sambal oelek en sambal badjak. Die staan bij mij namelijk standaard in de koelkast. De eerste is zonder suiker goed te verkrijgen in de supermarkt (maar lees wel goed de etiketten). De tweede niet. Daarom maak ik mijn sambal badjak lekker zelf! Maar je kunt in een recept ook altijd werken met sambal oelek, wat zoetstof (karamel of Ery Bronze), ui en sojasaus.

Indische kip borrelhapjes

Marjolein
Makkelijk en snel recept voor pittige Indische kipvleugels.
5 van 2 stemmen
Vooraf 1 uur
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord BBQ, Oud&Nieuw, Umami
Gang Hartige snacks, Hoofd: vlees & kip
Keuken Aziatisch
Porties 2 personen
Calorieën 275 kcal

Benodigdheden

  • oven op 240 graden
  • ovenschaal

Ingrediënten
  

Sambal badjak vervangen

Bereiding
 

  • Meng de kip met alle ingrediënten voor de marinade. Laat een uurtje staan.
  • Warm de oven voor op 240 graden op de hete luchtstand. Zet 10 minuten in de oven.
  • Zet op de grilstand met hitte van boven. Verlaag de temperatuur naar 200 graden. Gril het vel in iets minder dan 10 minuten.
  • Vooral de laatste minuten even erbij blijven om verbranden te voorkomen.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Voedingswaarde

Calorieën: 275kcal | Koolhydraten: 0.2gr | Eiwitten: 22gr | Vetten: 20gr | Verzadigd vet: 6g | MO vet: 4g | EO vet: 8g | Vezels: 0.01gr | Vitamine A: 180IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.4mg | Vitamine B12: 0.4µg | Vitamine C: 1mg | Vitamine D: 0.1µg | Vitamine E: 0.4mg | Natrium: 184mg | Magnesium: 23mg | Kalium: 195mg | Calcium: 15mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 5µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 162mg | Selenium: 19µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven