Heerlijke Aziatische borrelhapjes en hartige snacks om Oud & Nieuw mee te vieren. Wij houden ervan om een uitgebreid buffet neer te zetten. Iedereen kan dan zelf meenemen wat ze lekker vinden.
Ik wordt zelf helemaal blij van een Indisch thema. Maar uitstapjes naar Suriname of Japan zijn meer dan welkom. Die keukens zijn soms best lastig als je glutenvrij eet. Ik heb daarom 20 receptjes vol met inspiratie voor je! Tempeh, kipkluifjes, saté, gehaktballetjes, Surinaamse huzarensalade en telo. Wat dacht je van glutenvrije vlammetjes! En natuurlijk lekkere sausjes: satésaus, zelfgemaakte ketjap en chilisaus. Om het compleet te maken een ‘easy’ kimchi, atjar ketimoen en twee sajoers.
Fan van Aziatisch koken? Kijk dan ook eens bij mijn tips voor glutenvrij Aziatisch koken.
1. Tempeh: Indonesische sambal goreng tempeh kering
Heerlijke droog gebakken tempeh. Indonesisch met een zoete, pittige en umami saus.
2. Vlammetjes van rijstvellen (gebakken loempia’s)
Heerlijke glutenvrije vlammetjes die je snel en makkelijk zelf kunt maken van kleine rijstvellen.
3. Indonesisch gemarineerde kipsaté – voor BBQ of grillpan
Indonesisch gemarineerde kippendijen. Lekker voor op de BBQ of in een grillpan.
4. Koolhydraatarme Indische gehakt balletjes met gele wortelnasi en snelle satésaus
Deze gehaktballetjes zijn heerlijk Indonesisch gekruid en gegaard in zelfgemaakte satésaus. De gehaktballetjes kun je koolhydraatarm of paleo maken. Lekker met gebakken gele wortel nasi.
5. Summer rolls met kip en groente (verse loempia’s van rijstvellen)
Heerlijk Aziatische snack van kip en groente gerold in een rijstvel.
6. Telo met bakkeljauw
Telo is gebakken Surinaamse cassave frietjes. Bakkeljauw is gezouten vis die heerlijk met knoflook en specerijen gebakken wordt. Een klassieke combinatie.
7. Kipkluifjes in miso marinade
Gegrilde kipkluifjes uit de oven. Gemarineerd in miso, sambal oelek, sojasaus gember en knoflook. Lekker met wat kimchi.
8. Indische kip borrelhapjes
Makkelijk en snel recept voor pittige Indische kipvleugels.
9. Koreaanse omelet met nori zeewier
Hartige, smeuïge omelet met nori, sojasaus en een beetje sesamolie. Geïnspireerd op de Koreaanse gyeran mari (gerolde omelet).
10. Japans gemarineerd soja ei met bloemkoolrijst
Gemarineerde gekookte eitjes in sojasaus (of kokos amino's), mirin, gember en knoflook. Als je wilt met wat rode peper. En heb je geen mirin in huis? Dan werkt een mooie appelazijn ook prima!
11. Amuse van aubergine ‘cappuccino’ met miso (mousse met veel umami)
Krachtige, umami mousse met een fluweelzachte textuur. Van in de oven gegrilde aubergine en gepofte knoflook. Met miso, gember, limoensap en nog een teentje verse knoflook. Afmaken met een dressing van sojasaus en sesamolie, wat flintertjes bosui en zwart sesamzaad.
Bij een mooie bijzettafel met hapjes horen ook sausjes. Ik heb een mooie satésaus zonder pinda, een koolhydraatarme chilisaus en twee manieren om zelf een koolhydraatarme of paleo/ sojavrij ketjap te maken.
12. Koolhydraatarme en paleo satésaus van noten (zuivelvrij en zonder pinda)
Koolhydraatarme, vegan én paleo satésaus. Zuivelvrij en zonder pinda. Met cashewnoten (khb en paleo) of macademia of witte amandelen (kha). Ook de sambal kun je zelf maken, net als de koolhydraatarme ketjap.
13. Glutenvrije en sojavrije ketjap manis (paleo)
Recept om zelf ketjap manis te maken die past binnen een paleo dieet. En dus zowel glutenvrij is als vrij van soja.
Natuurlijk mag ook groente niet ontbreken. Ik heb vijf makkelijke receptjes die de tafel compleet maken!
14. Koolhydraatarme Surinaamse huzarensalade
Een Surinaamse (=roze) huzarensalade die zowel koolhydraatarm als paleo is. Met bloemkool, rode biet, bosui, haricots verts, augurk en kappertjes. En natuurlijk een flinke dot mayonaise.
15. Easy kimchi
Een eenvoudige manier om zelf kimchi te maken met ingrediënten die je gewoon bij de supermarkt kunt kopen.
16. Atjar ketimoen
Friszuur bijgerechtje bij Aziatische gerechten. Een pickle gemaakt van komkommer (ketimoen), ui, chilivlokken, limoensap en azijn.
17. Sajoer lodeh: Indonesische groente curry in kokosmelk
Sajoer lodeh is een heerlijk Indonesisch groente gerecht waar je zelf iedere groente in kwijt kan die je lekker vindt. Je kookt de groente in kokosmelk of water/ bouillon met wat santen. Hieraan voeg je gebakken ui, een boemboe en losse kruiden toe zoals sereh, limoenblad en laurierblad.
18. Sajoer boontjes
Indonesische stoof van boontjes in kokosmelk.
Als afsluiting wat crackers en een dip.
19. Zeewier crackers met lijnzaad en pompoenpitten
Heerlijk verrassende crackers met nori vellen. Dat zijn gedroogde vellen van zeewier, waar je ook bijvoorbeeld sushi in rolt. De crackers zijn koolhydraatarm, paleo en vegan.
20. Miso dipsaus
Een heerlijke umami dip van kikkererwten, miso, knoflook, rode peper en milde olijfolie.