| |

Indiase pompoensoep

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een heerlijk kruidige en verwarmende pompoensoep met kokosmelk en Indiase kruiden als kurkuma, gember, komijn en korianderzaad. Ik voeg ook zwarte peper toe omdat dit de geneeskrachtige werking van kurkuma versterkt.

Bottenbouillon

Je kunt de soep maken van kant en klare bouillonpoeder. Koop dan wel goed biologisch poeder en niet de bekende bouillonblokjes waar erg veel zooi in zit. Wist je dat de meeste bouillonblokjes nauwelijks vlees bevatten? Het vleessmaakje is nep en komt van bewerkte gist…, zoals te zien is in dit filmpje van de Keuringsdienst van Waarde (YouTube).

Het liefst maak je de soep van bottenbouillon. Dat is een zeer goede bron van vitamines en mineralen zoals zink, ijzer en koper. Maar ook belangrijke elektrolyten als magnesium en kalium. Bottenbouillon kun je vrij eenvoudig zelf maken van botten van grasgevoerde koeien of andere dieren die zo natuurlijk mogelijk geleefd hebben. Kijk hier voor het recept van bottenbouillon. Een kopje per dag doet al wonderen.

Bottenbouillon is ook online te koop. Mattison heeft bouillonpoeder van grasgevoerde botten. Maar het liefst koop je natuurlijk van eigen bodem. Ik bestel mijn bottenbouillon bij Vlees van Ons. Ook een keer proberen? Bestel dan met code Eetlekkeranders10 voor 10% welkomstkorting!

Topping

Als topping kun je uiteraard van alles kiezen. ik ben dol op koriander, maar hou je daar niet van denk dan aan platte peterselie. Wat tahin is heerlijk, maar ik hou altijd een scheutje kokosmelk achter de hand. Verder iets iets te knabbelen lekker. Dus bijvoorbeeld geroosterde geschaafde amandeltjes, pistachenoten, pijnboompitten. Granaatappelpitjes voor iets zoets.

Ik heb hier geroosterde kikkererwten gebruikt. Die zijn heel makkelijk zelf te maken (in de tijd dat de soep opstaat, dan wel eerst beginnen met de kikkerertwen).

Dieet en ‘vrij van’

‘Vrij van’ vlees is uiteraard afhankelijk van gekozen bouillon. Voor strikt paleo en ‘vrij van’ nachtschade paprika en rode peper weglaten.

Indiase pompoensoep

Marjolein
Een heerlijk kruidige en verwarmende pompoensoep met kokosmelk. Dit recept is mijn basis soep. Ik nodig je van harte uit om te gaan experimenteren. Bijvoorbeeld door tomaten mee te laten stoven, of zoete aardappel.
5 van 2 stemmen
Vooraf 10 minuten
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Herfst en winter
Gang Soepen
Keuken Aziatisch, Indiaas, Middenoosters
Porties 4 personen
Calorieën 296 kcal

Benodigdheden

  • soeppan, evt bakpan, staafmixer

Ingrediënten
  

  • 1 pompoen grote, ongeveer 1 kilo
  • 3 rode ui
  • 6 teentjes knoflook
  • 2 rode peper (Chili of Spaanse)
  • 2 tl kurkuma poeder koenjit, turmeric
  • 1 tl zwarte peper korrels
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijnzaad gemalen, djinten, cumin
  • 1 tl gemberpoeder gemalen
  • of 1 stukje verse gember djahé
  • 1 tl korianderzaad gemalen, ketoembar
  • 2 el kokosolie
  • 250 ml kokosmelk
  • 300 ml runder(botten)bouillon korting met code Eetlekkeranders10 bij Vlees van Ons

Topping

  • scheutje kokosmelk
  • verse koriander
  • of verse platte peterselie
  • kikkererwten gekookt, daarna geroosterd

Strikt paleo en 'vrij van' nachtschade

  • variant GEEN paprikapoeder of rode peper
  • amandelen GEEN kikkererwten als topping

Vegan/vegetarischGEEN

  • groentebouillon GEEN grasgevoerde botenbouillon

Bereiding
 

  • Snij de uien in grove ringen, de rode peper in grove stukken: bak dit in 2 eetlepels kokosolie op redelijk hoog vuur.
  • Bij gebruik van verse gember, raspen en meebakken. Knoflook persen en meebakken.
  • Voeg alle kruiden toe.
  • Als de ui begint te karameliseren een klein scheutje water toevoegen.
  • Snij de pompoen in blokjes en voeg toe. Schep een paar keer om.
  • Blus af met de bouillon. Laat een kwartiertje pruttelen op zacht vuur.
  • Voeg de kokosmelk toe en laat nog 5 minuten pruttelen. Vermeng alles met de staafmixer.
  • Garneren met wat geschaafde amandel, kokos of zoals op de foto met geroosterde kikkererwten. Lekker met wat verse koriander of peterselie.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

Recept voor geroosterde kikkererwten.
Ik schil de pompoen altijd eerst met een dunschiller. Daarna halveren en de zaden eruit schrapen met een lepel. Daarna in blokjes snijden.
Gebruik altijd óók zwarte peper als je kurkuma gebruikt. Dit bevordert de heilzame werking van de kurkuma.

Voedingswaarde

Calorieën: 296kcal | Koolhydraten: 29gr | Eiwitten: 8gr | Vetten: 16gr | Verzadigd vet: 14g | MO vet: 0.4g | EO vet: 1g | Vezels: 7gr | Vitamine A: 20343IU | Vitamine B1: 0.3mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine C: 81mg | Vitamine E: 3mg | Natrium: 52mg | Magnesium: 106mg | Kalium: 1066mg | Calcium: 133mg | Koper: 0.4mg | Foliumzuur: 84µg | IJzer: 3mg | Fosfor: 168mg | Selenium: 6µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven