Indiase pompoensoep
Een heerlijk kruidige en verwarmende pompoensoep met kokosmelk en Indiase kruiden als kurkuma, gember, komijn en korianderzaad. Ik voeg ook zwarte peper toe omdat dit de geneeskrachtige werking van kurkuma versterkt.
Bottenbouillon
Je kunt de soep maken van kant en klare bouillonpoeder. Koop dan wel goed biologisch poeder en niet de bekende bouillonblokjes waar erg veel zooi in zit. Wist je dat de meeste bouillonblokjes nauwelijks vlees bevatten? Het vleessmaakje is nep en komt van bewerkte gist…, zoals te zien is in dit filmpje van de Keuringsdienst van Waarde (YouTube).
Het liefst maak je de soep van bottenbouillon. Dat is een zeer goede bron van vitamines en mineralen zoals zink, ijzer en koper. Maar ook belangrijke elektrolyten als magnesium en kalium. Bottenbouillon kun je vrij eenvoudig zelf maken van botten van grasgevoerde koeien of andere dieren die zo natuurlijk mogelijk geleefd hebben. Kijk hier voor het recept van bottenbouillon. Een kopje per dag doet al wonderen.
Bottenbouillon is ook online te koop. Mattison heeft bouillonpoeder van grasgevoerde botten. Maar het liefst koop je natuurlijk van eigen bodem. Ik bestel mijn bottenbouillon bij Vlees van Ons. Ook een keer proberen? Bestel dan met code Eetlekkeranders10 voor 10% welkomstkorting!
Topping
Als topping kun je uiteraard van alles kiezen. ik ben dol op koriander, maar hou je daar niet van denk dan aan platte peterselie. Wat tahin is heerlijk, maar ik hou altijd een scheutje kokosmelk achter de hand. Verder iets iets te knabbelen lekker. Dus bijvoorbeeld geroosterde geschaafde amandeltjes, pistachenoten, pijnboompitten. Granaatappelpitjes voor iets zoets.
Ik heb hier geroosterde kikkererwten gebruikt. Die zijn heel makkelijk zelf te maken (in de tijd dat de soep opstaat, dan wel eerst beginnen met de kikkerertwen).
Dieet en ‘vrij van’
‘Vrij van’ vlees is uiteraard afhankelijk van gekozen bouillon. Voor strikt paleo en ‘vrij van’ nachtschade paprika en rode peper weglaten.

Indiase pompoensoep
Benodigdheden
- soeppan, evt bakpan, staafmixer
Ingrediënten
- 1 pompoen grote, ongeveer 1 kilo
- 3 rode ui
- 6 teentjes knoflook
- 2 rode peper (Chili of Spaanse)
- 2 tl kurkuma poeder koenjit, turmeric
- 1 tl zwarte peper korrels
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl komijnzaad gemalen, djinten, cumin
- 1 tl gemberpoeder gemalen
- of 1 stukje verse gember djahé
- 1 tl korianderzaad gemalen, ketoembar
- 2 el kokosolie
- 250 ml kokosmelk
- 300 ml runder(botten)bouillon korting met code Eetlekkeranders10 bij Vlees van Ons
Topping
- scheutje kokosmelk
- verse koriander
- of verse platte peterselie
- kikkererwten gekookt, daarna geroosterd
Strikt paleo en 'vrij van' nachtschade
- variant GEEN paprikapoeder of rode peper
- amandelen GEEN kikkererwten als topping
Vegan/vegetarischGEEN
- groentebouillon GEEN grasgevoerde botenbouillon
Bereiding
- Snij de uien in grove ringen, de rode peper in grove stukken: bak dit in 2 eetlepels kokosolie op redelijk hoog vuur.
- Bij gebruik van verse gember, raspen en meebakken. Knoflook persen en meebakken.
- Voeg alle kruiden toe.
- Als de ui begint te karameliseren een klein scheutje water toevoegen.
- Snij de pompoen in blokjes en voeg toe. Schep een paar keer om.
- Blus af met de bouillon. Laat een kwartiertje pruttelen op zacht vuur.
- Voeg de kokosmelk toe en laat nog 5 minuten pruttelen. Vermeng alles met de staafmixer.
- Garneren met wat geschaafde amandel, kokos of zoals op de foto met geroosterde kikkererwten. Lekker met wat verse koriander of peterselie.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!