Hartige Indiase pannenkoek van kikkererwtenmeel (besan ka chilla)

Besan ka chilla is een Indiaas flatbread of pannenkoek. Besan ka is een soort kikkererwtenmeel. Een chilla maak je van een simpel.beslag van besan en water. Dan krijg je een heerlijk ‘breek’ pannenkoekje voor bij een curry of linzensoep. Een perfecte glutenvrije vervanger van een tortilla van tarwemeel. En een chilla is ook nog eens vrij van zuivel en ei. Je hebt naast kikkererwtenmeel namelijk alleen water nodig! Daardoor is een chilla geschikt voor een koolhydraatbeperkt en vegan dieet.

Lekker bij een curry zoals deze Sri Lankaanse bietencurry of deze rode linzenstoof met boerenkool. Of bij deze Indiase dahl of deze Libanese linzensoep met koriander en citroen.

Kikkererwtenmeel

Besan is een Indiaas meel van bruine peulvruchten die lijken op onze (witte) kikkererwten. Ik heb het in Nederland nog nooit gekocht. Wij hebben er ook niet echt een woord voor. Kikkererwtenmeel, dat in India gram genoemd wordt, komt het dichtst in de buurt.

Gram en besan lijken wel op elkaar maar zijn niet helemaal hetzelfde. Met name de hoeveelheid water die het meel op neemt en de binding verschillen. Hierdoor zijn de pannenkoeken in dit recept wat breekbaarder dan de authentieke.

Flatbread, tortilla, wrap…?

Ik noem deze chilla bewust ook geen wrap omdat ze niet heel vergevingsgezind zijn als je ze lang opgerold wilt bewaren. Daar zijn ze toch net iets te brekerig voor en te gevoelig voor uitdrogen. Een wrap hoor je echt dubbel te kunnen vouwen zonder kans op breken. Ik heb bewust op de foto laten zien dat dat niet goed kan. Er zijn wel chilla’s die je als wrap kunt gebruiken, maar dan moet je echt besan gebruiken. En vaak is ook iets extra’s aan het basisrecept toegevoegd. Bijvoorbeeld griesmeel (tarwe en dus gluten) of een ei.

Wat mij betreft is een chilla als gevulde wrap meenemen naar je werk niet echt een optie. Je kunt een chilla wel prima warm én koud eten. Dus gevouwen meenemen en los met een dip of curry eten kan heel goed.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij, vegan en koolhydraatbeperkt.

Kikkererwtenmeel bevat net te veel koolhydraten om strikt koolhydraatarm te zijn.

Hartige Indiase pannenkoek van kikkererwtenmeel (besan ka chilla)

Marjolein
Kruidige pannenkoek of flatbread van kikkererwtenmeel. Perfect bij een curry of linzensoep of om mee in een yoghurtsausje te dippen.
5 van 2 stemmen
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatbeperkt, Vegan
Trefwoord Basisrecept, Borrelen, Doordeweeks
Gang Brood & deeg
Keuken Indiaas, Middenoosters
Porties 3 personen
Calorieën 146 kcal

Benodigdheden

  • affiliate linkkleine PFAS vrije bakpan of gietijzeren pan als je dat gewend bent
  • platte spatel of zachte siliconen spatel
  • garde + kom
  • schaar of mesje
  • soepopscheplepel

Ingrediënten
  

  • 100 gr affiliate linkkikkererwtenmeel
  • 200 ml water
  • 1 el milde olijfolie
  • handje bieslook of andere verse groene kruiden als koriander, munt of peterselie
  • 2 tl korianderzaad gemalen
  • 1 tl affiliate linkkomijnzaad gemalen
  • 2 tl chilivlokken
  • 3 flinke snuffen (Keltisch zee)zout
  • kokosolie of milde olijfolie of ghee als je zuivel eet

Bereiding
 

  • Meng de droge ingrediënten met de garde. Werk ook alvast de ergste klontjes weg.
  • Voeg het water toe en roer tot alle klontjes verdwenen zijn. Voeg de olie toe.
  • Knip of snij de groene kruiden in stukjes en voeg toe.
  • Warm de pan op op redelijk laag tot middelhoog vuur. Ik zet inductie op 5,5 tot 6 (van 9). Niet te heet omdat je tijd nodig hebt om het beslag uit te laten lopen. In een te hete pan droogt je beslag daarvoor te snel.
  • Giet een net niet volle soepopscheplepel in de pan en laat uitlopen. Net niet tot de rand. Dat is mooi maatje, uitgaande van een pan met een bodem van 22cm (buitenrand is dan vaak rond de 24cm). En je kunt er dan met je spatel nog goed onder komen.
  • Bak aan één kant tot de bovenkant droog is. Dat duurt minimaal zo'n twee minuten. Draai dan om en bak de andere kant ook ongeveer zo lang.
  • Dek de chilla af met een omgekeerd bord of een schone theedoek. Hiermee hou je hem warm en voorkom je uitdroging. Herhaal nog twee keer.
  • Wil je de chilla bewaren laat hem dan afkoelen en pak daarna in (bijvoorbeeld in aluminiumfolie of een container).

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 146kcal | Koolhydraten: 16gr | Eiwitten: 8gr | Vetten: 4gr | Verzadigd vet: 0.4g | MO vet: 1g | EO vet: 2g | Vezels: 4gr | Vitamine A: 216IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 0.05mg | Vitamine B6: 0.2mg | Vitamine C: 0.2mg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 424mg | Magnesium: 60mg | Kalium: 310mg | Calcium: 27mg | Koper: 0.3mg | Foliumzuur: 146µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 112mg | Selenium: 3µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept