Indiase kipcurry met spinazie
Een heerlijk stoofpotje van kipdijfilet en spinazie in kokosmelk. Met een smaakexplosie aan Indiase specerijen.
Deze curry is koolhydraatarm en zuivelvrij. Lekker met bloemkool couscous (kha) of gebakken pompoen (kha en paleo). Met zoete aardappel puree of gebakken zoete aardappel (khb en paleo). Als je alleen glutenvrij ook eet lekker met rijst of gewone aardappeltjes.
Wat is een curry?
Een Indiase curry bestaat meestal uit een mengeling van verse groente, kruiden en (gedroogde) specerijen. Het gerecht wordt vervolgens gestoofd in room, yoghurt, kokosmelk en tomaten. Omdat ik geen zuivel eet ben ik met die laatste twee natuurlijk erg blij.
Iedere streek in India heeft wel zijn eigen curry. De curry’s kunnen ook worden aangepast op basis van de ingrediënten. Ik heb hier gekozen voor een redelijk basic curry die nog het meeste lijkt op een curry madras. Ik gebruik verse ui, knoflook en gember. En verder in poedervorm korianderzaad, komijn, kurkuma, fenegriek, chilipoeder en chili vlokken. Als je daarvan houdt kun je de saus nog aanvullen met wat tomatenblokjes of tomatenpassata.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm en paleo.
Ui heeft 6,3 gr khd per 100 gram, maar wordt voor kha als smaakmaker ‘gedoogd’. Een halve grote ui per persoon zit dan op het randje. Eventueel een kleiner uitje gebruiken.
Indiase kipcurry met spinazie
Ingrediënten
- 2 tot 3 grote (échte scharrel) kipdijfilet
- 200 ml kokosmelk
- 3 flinke handen verse spinazie
- 1 grote rode ui
- 4 teentjes knoflook
- 2 el verse gember geraspt
- 2 tl korianderzaad gemalen, ketoembar
- 2 tl kurkuma
- 1 tl komijnzaad gemalen, djinten
- 2 tl chilivlokken
- ½ tl chilivlokken of cayennepeper
- ½ tl fenegriek
- ½ tl zwarte peper korrels
- kokosolie om in te bakken
- of milde olijfolie om in te bakken
Voor strikt paleo en vrij van nachtschade
- variant GEEN paprika en chilivlokken
Bereiding
- Snipper de ui en bak op redelijk hoog vuur glazig.
- Rasp de gember, pers de knoflook en voeg toe.
- Knip de kip in stukken (bij kipdijfilet vind ik knippen makkelijker dan snijden). Schuif de ui opzij en bak in de vrijgekomen ruimte de kip rondom aan.
- Meng de gemalen specerijen door elkaar en voeg toe aan de kip. Blus af met de kokosmelk en zet het vuur lager. Laat een minuut of 10 pruttelen.
- Voeg beetje bij beetje de spinazie toe en laat slinken.
- Serveer met (bloemkool)rijst of gebakken zoete aardappel of pompoen.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Weer zo’n heerlijk recept! 5 sterren van mij dus, 😉 Wij hebben ’t gegeten met sperziebonen (had geen spinazie in huis) en bloemkoolrijst.
Superleuk om te horen. Ja heerlijk zo combineren met wat je in de koelkast hebt ❤️