Koolhydraatarme Indiase kipcurry met spinazie in kokosmelk
Een heerlijk stoofpotje van kipdijfilet en spinazie in kokosmelk. Met een smaakexplosie aan Indiase specerijen. Dit gerechtje is heerlijk basic en maak ik vaak. Perefct als je koolhydraatarm eet. Een zuivelvrij.

Lekker met
Lekker met bloemkool couscous (kha) of gebakken pompoen (kha en paleo). Met zoete aardappel puree of gebakken zoete aardappel (khb en paleo). Als je alleen glutenvrij ook eet lekker met rijst of gewone aardappeltjes.
Kippendijen
Zelf maak ik mijn kipcurry niet van kipfilet maar van kipdijfilet. Dat is wat vetter. Het wordt daardoor niet droog en blijft lekker smaakvol. Ik bestel vaak bij Grutto. Dat is biologisch scharrel vlees van dieren die echt buiten hebben mogen leven.
Welke smaken bevat een curry?
Bij een curry kun je een recept altijd als leidraad zien. Afhankelijk van je smaak, hoeveel tijd je hebt en wat je nog hebt liggen pas je het recept aan. Onmisbare vérse ingrediënten zijn ui, knoflook, gember en een vorm van peper: rawit of een gewone Spaanse peper. Onmisbare gedroogde specerijen in een Indiase curry zijn: kurkuma, korianderzaad, komijnzaad en een vorm van cayenne peper of chilipoeder. Hou je niet van pittig? Dan vervang je de chilipoeder voor paprikapoeder. Al deze specerijen zijn gewoon te koop bij de supermarkt. Zelf bestel ik meestal online, daar zijn ze vaak veel goedkoper.
Meer bijzondere specerijen
Als optioneel gebruik ik hier ook curryblaadjes en fenegriek zaadjes. Heb je dit niet in huis? Maar het dan gewoon zonder.
Hoe bouw je een curry op?
In veel curry’s kun je de saus gewoon in één keer maken. Dan begin je met het roosteren van hele specerijen (komijnzaad, korianderzaad, kruidnagel, kardemombolletjes). Dan bak je ui, knoflook, gember en verse peper. Daar voeg je vervolgens gemalen, gedroogde specerijen aan toe en dat blus je af. Hier kun je het jezelf makkelijk maken door alles toe te voegen na het aanbraden van de kip.

Indiase kipcurry met spinazie
Ingrediënten
- 2 tot 3 grote kipdijfilet (bio scharrel)
- 200 ml kokosmelk
- 3 flinke handen verse spinazie
- 1 grote rode ui
- 4 teentjes knoflook
- 2 el gember (vers) geraspt
- 2 tl korianderzaad gemalen, ketoembar
- 2 tl kurkuma (poeder)
- 1 tl komijnzaad gemalen, djinten
- 1 tl chilivlokken
- of ½ tl cayenne peper
- ½ tl zwarte peper
- kokosolie om in te bakken
Optioneel
Bereiding
- Snipper de ui en bak op redelijk hoog vuur glazig.
- Rasp de gember, pers de knoflook en voeg toe.
- Knip de kip in stukken (bij kipdijfilet vind ik knippen makkelijker dan snijden). Schuif de ui opzij en bak in de vrijgekomen ruimte de kip rondom aan.
- Meng de gemalen specerijen door elkaar en voeg toe aan de kip. Blus af met de kokosmelk en zet het vuur lager. Laat een minuut of 10 pruttelen.
- Voeg beetje bij beetje de spinazie toe en laat slinken.
- Serveer met (bloemkool)rijst of gebakken zoete aardappel of pompoen.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Weer zo’n heerlijk recept! 5 sterren van mij dus, 😉 Wij hebben ’t gegeten met sperziebonen (had geen spinazie in huis) en bloemkoolrijst.
Superleuk om te horen. Ja heerlijk zo combineren met wat je in de koelkast hebt ❤️