| | | | | |

Indiase curry van aubergine met zoete aardappel of pompoen

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een basisrecept voor een heerlijk zachte aubergine curry. Met ui, knoflook en lekker veel specerijen als laos, gember, kurkuma, korianderzaad en kardemom. Als basis voor de saus gebruik je tomatenpuree. Super lekker met gebakken zoete aardappel of pompoen. Heerlijk als vegetarisch hoofdgerecht. Of als bijgerecht bij een kippenbout uit de oven, oosters gekruide gehaktballen of een gebakken visje.

Op de foto met gegrilde bloemkool.

Bakken in kokosolie

Zodra de smaak van kokos past bij een gerecht, dan bak ik in kokosolie. Kokosolie kan op hoge temperatuur verhit worden en oxideert van alle plantaardige oliën het minst snel. Gebruik altijd biologische extra vierge kokosolie. Deze ruikt en smaakt ook echt naar kokos.

Of kokosolie gezond is, daar zijn de meningen over verdeeld. Ik volg de experts die aangeven dat het weliswaar gaat om verzadigd vet. Maar dat het niet hetzelfde is als dierlijk verzadigd vet. En dat met name het laurinezuur in kokosolie ontstekingsremmend en antibacterieel werkt. Ik gebruik het dus volop om in te bakken. Met name in curry’s komt de smaak ook goed tot zijn recht.

In milde olijfolie kun je ook bakken, maar dit kan net wat minder hitte aan dan kokosolie. Gebruik dit eventueel wel in de stoof maar niet om de zoete aardappels krokant te bakken. Een ander alternatief is ghee. Lees meer over goede vetten en in welk vet je kunt bakken.

Welke specerijen in een curry?

De meest gebruikt specerijen voor een curry zijn curryblaadjes en garam massala. Curryblaadjes zijn helaas niet in de supermarkt te koop. Ik bestel ze zelf online. Ook in een toko kun je ze kopen, maar die heb ik zelf helaas niet in de buurt. Ik gebruik ze af en toe en zet ze vaak als optioneel in de ingrediëntenlijst.

Garam massala is een kruidenmengsel. Het wisselt nog wel eens van samenstelling, maar bevat in ieder geval paprikapoeder, chilpoeder, korianderzaad en komijn. Vaak ook kurkuma, zwarte peper, fenegriek, kardemom en gember.

De currypasta kun je variëren naar eigen smaak. Ik vind korianderzaad, kurkuma en komijn onmisbaar. Kardemom kun je altijd toevoegen, dat geeft net een lekkere twist. Wist je dat kurkuma ontstekingsremmend is? Het werkt het best indien gecombineerd met een snufje zwarte peper. Verder vind ik een echte curry pas geslaagd als er ook verse ui en knoflook ingaan. De saus van een curry kun je maken van room, yoghurt of tomaten (puree of passata). Of simpelweg zoals hier met wat water.

Vijzel

Om een currypasta te maken kun je een vijzel gebruiken. Bij Bol.com vind je veel verschillende vijzels. Iets makkelijker is een klein keukenmachientje of hakmolentje zoals bij een staafmixer geleverd wordt. Ik heb zelf deze staafmixer set van Princess. En in dit overzicht vind je nog veel meer handige staafmixers met hakmolen.

Welke pan?

Hopelijk bak je niet meer in anti-aanbakpannen met PFAS. Die krassen snel en zodra ze krassen geven ze giftige deeltjes af. Er zijn inmiddels prima keramische anti-aanbakpannen pannen te koop. Zoals deze van 24 cm en deze van 26 cm, beide van GreenPan.

Ik kook stoofpannetjes vaak in gietijzeren pannen. Die vind je ook overal terug op mijn foto’s. Ze zijn wel wat duurder, maar ze gaan generaties lang mee. Voor dit gerecht zou deze pan van Lodge (26cm) een mooi formaat zijn, eventueel met deze deksel (maar een deksel is hier niet echt nodig). Net iets kleiner, maar ook wat handzamer en goedkoper is deze van Koock (25cm).

Een gietijzeren pan moet je van tevoren inbranden. Bij aankoop krijg je daarvoor een instructie bijgeleverd. Om je pan goed te onderhouden maak je de pan alleen schoon met water. Als je ermee gaat koken werk je net iets anders dan met een anti-aanbakpan. Je warmt de pan namelijk eerst goed op en daarna doe je pas je olie of vet in de pan.

Dieet en ‘vrij van’

Dit recept is vegan. Het is koolhydraatarm met pompoen en koolhydraatbeperkt met zoete aardappel.

Niet paleo vanwege de aubergine (nachtschade).

Indiase curry van aubergine met zoete aardappel of pompoen

Marjolein
Heerlijk smaakvolle curry van aubergine. Lekker als hoofgerecht of bijgerechtje.
5 van 2 stemmen
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Vegan
Trefwoord Basisrecept, Doordeweeks
Gang Hoofd: vega, Lunch
Keuken Aziatisch, Indiaas
Porties 1 persoon
Calorieën 287 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Aubergine

Currypasta

  • 1 blikje tomatenpuree
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper (Chili of Spaanse)
  • 2 tl verse gember geraspt of poeder, djahé
  • 1 tl verse laos geraspt of poeder, galanga, kha
  • 2 tl verse kurkuma geraspt of poeder, koenjit
  • 2 tl korianderzaad gemalen, ketoembar
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijnzaad gemalen, djinten
  • ½ tl kardemom
  • ½ tl zwarte peper korrels
  • kokosolie om in te bakken
  • of milde olijfolie om in te bakken

Bijgerecht

  • 1 grote zoete aardappel (bataat) khb
  • of 150 gr pompoen kha
  • kokosolie om in te bakken
  • zout roze Himalaya of Keltisch zee

Bereiding
 

  • Warm de pan op en doe er een (flinke) eetlepel in (op redelijk hoog vuur). Snij de uien in halve ringen. Was en snij de aubergine in blokjes.
  • Bak de aubergine stukjes tot het alle olie heeft opgenomen. Voeg daarna eventueel nog wat extra kokosolie of olijfolie toe. Olie trekt op een hele lekkere manier in de aubergine.
  • Voeg de ui toe. Bak even mee en zet daarna op halfhoog vuur voor ongeveer 10 minuten tot de aubergine zacht is. Je kunt, als de randen al lekker bruin gebakken zijn, ook een klein beetje water toevoegen in plaats van alleen olie.
  • Terwijl de aubergine met de uien zacht wordt, bereid je de currypasta voor door alle verse ingrediënten te snijden of raspen en alle poeders af te meten. Gebruik je hele kardemom peultjes, maak deze open en vijzel de korrels.
  • Was de rode peper en snij in kleine stukjes, zaadjes kunnen worden gebruikt maar je mag ze ook uit de pasta laten. Schil een stukje gember en (ongeveer 2) kurkuma worteltjes en rasp tot je van beide 2 tl hebt. Doe hetzelfde met de laos, maar net iets minder. Laos en kurkuma is bij mij in de buurt niet altijd verkrijgbaar, ik gebruik in dat geval poeder. Pers de knoflook.
  • Voeg de rode peper, knoflook, gember, kurkuma en laos samen en stamp fijn in een vijzel. Een hand of elektrisch keukenmachientje is overigens wel aan te raden, maar die heeft niet iedereen. Dan maal je alles eerst in kleine stukjes en het vijzelen bewaar je dan voor het laatst. Meng daarna de tomatenpuree met alle specerijen tot een currypasta.
  • Schuif de aubergines en uien wat opzij in de pan en voeg aan het vrijgekomen gedeelte de currypasta toe (eventueel wat extra olie toevoegen). Bak de pasta even afzonderlijk en meng daarna met de aubergine en uien. Laat nog zeker 10 minuten stoven (in totaal dus wel 20 minuten minuten). Voeg wat water toe als de curry te dik wordt. De aubergine moet lekker zacht worden en alle smaken goed opnemen. Langer kan niet veel kwaad, te kort is echt niet lekker.
  • Schil ondertussen de zoete aardappels met een dunschiller, verwijder eventuele zwarte puntjes aan het uiteinden en snij in blokjes. Als je pompoen gebruikt snij je deze in blokjes (bij biologische kun je ook de schil eten). Verwarm een eetlepel kokosolie en bak de aardappelblokjes in minimaal 15 minuten krokant (en zacht van binnen). Neem 20 minuten voor iets zachtere stukjes. Pompoen kan iets korter. Serveer met een beetje zout (Keltisch zeezout of roze Himalayazout).

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Op hoog vuur bakken is niet zo gezond, maar soms wel lekker. Vind zelf een balans tussen de knapperigheid en het niet té donker bakken van de zoete aardappels. 

Voedingswaarde

Calorieën: 287kcal | Koolhydraten: 43gr | Eiwitten: 9gr | Vetten: 4gr | Verzadigd vet: 2g | MO vet: 1g | EO vet: 1g | Vezels: 21gr | Vitamine A: 17136IU | Vitamine B1: 0.4mg | Vitamine B2: 0.3mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine C: 117mg | Vitamine E: 4mg | Natrium: 29mg | Magnesium: 156mg | Kalium: 2039mg | Calcium: 185mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 175µg | IJzer: 5mg | Fosfor: 240mg | Selenium: 4µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven