IJskoude chocolademelk (zuivel of plantaardig)
Heerlijk verfrissende zomerdrank: een ijskoud glas chocomel, maar dan gezond. Deze cacao milkshake maak je heel makkelijk en snel door in de blender je favoriete (plantaardige) melk te mengen met pure cacao en wat gezonde zoetstof. Extra smaakmakers zijn kaneel en vanille. Daarna over een met ijsblokjes gevuld longdrinkglas schenken. Klaar!
Zoetstof
Ik gebruik het liefst pure erythritol of (groene) stevia als zoetstof. Maar pure, groene stevia heeft een wat aparte bijsmaak. Alleen al daarom is het niet voor alle gerechten geschikt. De groene kleur zou hier ook de werking van de spirulina tegengaan. Het werkt juist zo mooi bij het witte van de kokosmelk.
In baksels gebruik ik meestal erythritol. Dat is lekker zoet én het geeft, in tegenstelling tot andere polyolen, geen schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Maar… het heeft één groot nadeel. In koude, droge gerechten kristalliseert het weer. Omdat dit drankje vloeibaar is zal je daar niet al te veel last van hebben. Als je erythritol in dit drankje gebruikt kun je het beste kiezen voor de poedersuikervorm.
Ik gebruikte in dit geval stevia druppels. Er zijn druppels die weinig bewerking ondergaan hebben en dicht bij de originele stevia blijven (bijvoorbeeld MOOS). Witte stevia in kristalvorm is vaak gemengd met andere zoetstoffen. Deze raad ik niet aan.
Vanille
Je kunt als smaakmaker wat kaneel of vanille gebruiken. Echte vanille geeft wat meer diepgang aan de zoetheid. Gebruik wel echte Bourbon vanille. Daar hoef je geen stokje voor te gebruiken, er bestaat ook gedroogd poeder. De vloeibare vorm, vanille extract, werkt hier het fijnst. Je krijgt dan ook geen zwarte spikkeltjes. Gebruik geen vanille essence of aroma, dat is meestal een kunstmatig geurtje of smaakje. En vanillesuiker is gewoon suiker met een smaakje.
Vanille bevat veel koolhydraten maar wordt over het algemeen als smaakmaker ‘gedoogd’ bij een koolhydraatarm dieet.
Dieet en ‘vrij van’
Lowcarb, paleo en vegan. Net niet strikt koolhydraatarm omdat cacao nog best wat koolhydraten kan bevatten en daardoor koolhydraatbeperkt is. De laagste is Kruger met 8,8 gr khd per 100 gram.
Verder afhankelijk van de gekozen melk. Kokosmelk en amandelmelk zijn koolhydraatarm en paleo. Havermelk, sojamelk en rijsmelk niet. Gewone zuivel is uiteraard niet vegan, maar ook niet koolhydraatarm of paleo.
‘Vrij van’ zuivel, noten, peulvruchten en (pseudo)granen uiteraard ook afhankelijk van de gekozen melk.
IJskoude chocolademelk (zuivel of plantaardig)
Benodigdheden
- blender
- longdrinkglas van minimaal 250 ml
Ingrediënten
- 200 ml melk, zuivel of plantaardig
- 2 el rauwe cacaopoeder
- 3 druppels stevia extract
- glas vol ijsblokjes
Optioneel
- ½ tl kaneel
- 3 druppels vanille extract
Bereiding
- Voeg alles behalve de ijsblokjes samen en meng door elkaar in de blender.
- Doe de ijsblokjes in het glas en schenk de melk erover.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!