| | | | | |

Hummus

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Hummus is een heerlijke dip van kikkererwten uit het Midden-Oosten. Als je het eenmaal zelf gemaakt heb zal je het nooit meer in de winkel kopen, want hummus is zo snel en makkelijk vers te maken!

Dieet en ‘vrij van’

Kikkererwten passen niet in een paleo dieet en zijn niet low FODMAP. Kikkererwten zijn ook niet koolhydraatarm maar passen wel in een koolhydraatbeperkt dieet (15 gr khd per 100 gram). Let wel goed op je dagwaarden.

Kikkererwten zijn het ideale ingrediënt als je een laag histamine, laag oxalaat of laag salicylaat dieet volgt. Het is zelfs één van de weinige plantaardige voedingstoffen die je kunt eten als je je aan alledrie de diëten moet houden. Maar juich niet te snel, want de meeste toevoegingen passen niet in deze diëten. Je kunt dus zeker wel zelfgemaakte hummus eten, maar dan in een zeer uitgeklede versie.

Het recept is ‘vrij van’ noten. Maar let op: er gaat wel tahin in. Dat is sesampasta. Geen noten dus, maar wel zaden waar ook intoleranties voor kunnen bestaan.

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

  1. Kikkererwten scoren een 2 op de SIGHI lijst. Bij MC360 en de meeste andere lijstjes worden ze geacht geen problemen te geven. Liever wel uit pot of vers gekookt. Voedsel uit blik kan histamine problemen geven.
  2. De rode peper en de harissakruiden kun je niet gebruiken. Gebruik gewone paprikapoeder (SIGHI 0) en geen gerookte of pittige.
  3. Sesamzaad staat in de SIGHI lijst op 0 en bij MC360 op low. Maar tahin is bewerkte sesampasta en kan toevoegingen bevatten die een reactie geven. Daarom heb ik in de ingrediëntenlijst aangegeven dat je het beter weg kunt laten. Als je het gebruikt, let dan op je persoonlijke intoleranties voor de ingrediënten.
Laag oxalaat

Voor laag oxalaat kun je geen tahin, rode peper of specerijen gebruiken. Van de groene kruiden zijn bieslook, peterselie, tijm en rozemarijn in kleine hoeveelheden het meest geschikt (theelepel pp).

Laag salicylaat

Voor laag salicylaat gebruik je ook geen tahin, geen rode peper en geen van de genoemde specerijen. Verder absoluut geen olijfolie, ook geen milde. Bieslook en peterselie kun je als vervanging gebruiken. In plaats van olijfolie kun je zonnebloem- of koolzaadolie nemen. Knoflook kan met mate.

Hummus

De heerlijke dip van kikkererwten uit het Midden-Oosten. Als je het eenmaal zelf gemaakt hebt, zal je het nooit meer in de winkel kopen. Want verse hummus is het lekkerste en snel en makkelijk te maken!
5 van 1 stem
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatbeperkt, Laag histamine, Laag oxalaat, Laag salicylaat, Vegan
Trefwoord Basisrecept, Borrelen, Oud&Nieuw
Gang Hartige snacks, Sauzen & dips
Keuken Middenoosters
Porties 4 personen
Calorieën 260 kcal

Benodigdheden

  • keukenmachine

Ingrediënten
  

Variant laag histamine

  • kikkererwten niet uit blik, beter uit pot of zelf gekookt
  • variant geen rode peper, geen specerijen (komijn, chili, koriander, harissa), wellicht beter geen tahin
  • nigella sativa

Variant laag oxalaat

  • variant geen rode peper, geen specerijen (komijn, chili, koriander, paprika, harissa), geen tahin
  • tijm of andere groene kruiden, GEEN komijn en harissa

Variant laag salicylaat

  • zonnebloem- of koolzaadolie GEEN olijfolie
  • beetje bieslook GEEN specerijen
  • beetje peterselie GEEN specerijen
  • beetje knoflook GEEN specerijen

Bereiding
 

  • Doe de kikkererwten in de blender.
  • Pers de knoflook en voeg toe.
  • Pers de citroen en voeg toe.
  • Voeg de olijfolie, tahin, komijn, harissakruiden en het zout toe. En zet de machine aan.
  • Hoe langer je de machine laat draaien, dat duurt wel enkele minuten, des te romiger je hummus wordt. Voor dunnere hummus kun je wat water toevoegen.
  • Serveer met nog een flinke scheut olijfolie en wat harissakruiden erover.
  • Als de hummus lang staat kan het wat droger worden. Dan een scheutje olie erbij of wat water. De smaken trekken er dan wel lekker in.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 260kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 1 vote

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven