Huevos a la Flamenca – Spaans eenpansgerecht met ei en chorizo
Huevos à la Flamenca, oftewel zigeuner eieren, is een Spaans eenpansgerecht dat afkomstig zou zijn van rondtrekkende zigeuners. Het is oorspronkelijk een stoof met aardappels, restjes groente en ei.
Het doet erg doet denken aan de Middenoosterse shakshuka. Alleen wordt er vaak nog vlees aan toegevoegd, meestal varkensvlees zoals serranoham of chorizo. Ik doe het lekker allebei. De aardappels heb ik vervangen door pompoen of zoete aardappel.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm.
Paleo en ‘vrij van’ zonder paprika en spaanse peper. Let hierbij ook op de chorizo.
Huevos a la Flamenca – Spaans eenpansgerecht met ei en chorizo
Benodigdheden
- staafmixer en beker, koekenpan (met deksel), spatel, kom, mesje, knoflookpers
Ingrediënten
- 2 tot 4 ei
- 400 gr zoete aardappel (bataat)
- 0f 400 ge pompoen
- 1 rode ui
- 4 – 5 teentjes knoflook
- 1 rode peper (Chili of Spaanse)
- 1/2 rode paprika
- 100 gr chorizo
- 4 plakken serranoham
- 3 tot 4 tomaat
- 1 el oregano
- 1 tl tijm
- 1 tl rozemarijn
- paar flinke scheuten milde olijfolie
- flinke snuf zout roze Himalaya of Keltisch zee
Paleo en 'vrij van' nachtschade
- variant geen paprika en rode peper
- variant let op de chorizo
Bereiding
- Laat de pan heet worden en doe de olie erin. Snij de ui in ringen en doe in de pan. Snij of rasp de knoflook in stukjes en voeg toe (je bakt straks op hoog vuur, geperste knoflook kan sneller verbranden). Als je een grove knoflookpers hebt kan dat ook. Was en snij de peper in kleine stukjes en doe hetzelfde (iets grotere stukjes) met de paprika.
- Als de andere groente rondom wat bruiner zijn, voeg je de zoete aardappel pompoen toe. Ook even rondom bakken en ondertussen de kruiden toevoegen. De aardappel 5 minuutjes bakken, voor de pompoen kun je meteen over naar de volgende stap
- Snij de tomaat in stukken en voeg toe. Laat stoven tot de tomaten wat zachter zijn en voeg de worst en de ham toe. Laat alles even pruttelen tot het een echte stoof is (tomaten opgelost).
- Roer nog een paar keer goed om, maak kuiltjes en breek de eieren. Zet het vuur onder de pan laag en laat de eieren garen tot het wit gestold is en de dooier nog zacht. Met deksel duurt het 6 tot 8 minuten. Dan komt er wel een wit waasje over het geel. Wil je het geel mooi geel houden dan duurt dat wel een minuut of 12. Strooi op het laatst wat zout naar smaak er over (door de worst en ham zal niet veel nodig zijn).
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!