| | | | | | | |

Huevos a la Flamenca – Spaans eenpansgerecht met ei en chorizo

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Huevos à la Flamenca, oftewel zigeuner eieren, is een Spaans eenpansgerecht dat afkomstig zou zijn van rondtrekkende zigeuners. Het is oorspronkelijk een stoof met aardappels, restjes groente en ei.

Het doet erg doet denken aan de Middenoosterse shakshuka. Alleen wordt er vaak nog vlees aan toegevoegd, meestal varkensvlees zoals serranoham of chorizo. Ik doe het lekker allebei. De aardappels heb ik vervangen door pompoen of zoete aardappel.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm.

Paleo en ‘vrij van’ zonder paprika en spaanse peper. Let hierbij ook op de chorizo.

Huevos a la Flamenca – Spaans eenpansgerecht met ei en chorizo

Marjolein
Huevos à la Flamenca is een Spaans eenpansgerecht dat afkomstig zou zijn van de zigeuners. Restjes groentestoof met ei, die erg doet denken aan de Middenoosterse shakshuka. Oorspronkelijk gemaakt met aardappels, deze heb ik vervangen door pompoen of zoete aardappel.
5 van 2 stemmen
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Gluten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord Doordeweeks, Eénpans, Out of the box, Pasen
Gang Hoofd: vlees & kip, Lunch, Ontbijt
Keuken Europees, Spaans
Porties 2 personen
Calorieën 720 kcal

Benodigdheden

  • staafmixer en beker, koekenpan (met deksel), spatel, kom, mesje, knoflookpers

Ingrediënten
  

  • 2 tot 4 ei
  • 400 gr zoete aardappel (bataat)
  • 0f 400 ge pompoen
  • 1 rode ui
  • 4 – 5 teentjes knoflook
  • 1 rode peper (Chili of Spaanse)
  • 1/2 rode paprika
  • 100 gr chorizo
  • 4 plakken serranoham
  • 3 tot 4 tomaat
  • 1 el oregano
  • 1 tl tijm
  • 1 tl rozemarijn
  • paar flinke scheuten milde olijfolie
  • flinke snuf zout roze Himalaya of Keltisch zee

Paleo en 'vrij van' nachtschade

  • variant geen paprika en rode peper
  • variant let op de chorizo

Bereiding
 

  • Laat de pan heet worden en doe de olie erin. Snij de ui in ringen en doe in de pan. Snij of rasp de knoflook in stukjes en voeg toe (je bakt straks op hoog vuur, geperste knoflook kan sneller verbranden). Als je een grove knoflookpers hebt kan dat ook. Was en snij de peper in kleine stukjes en doe hetzelfde (iets grotere stukjes) met de paprika.
  • Als de andere groente rondom wat bruiner zijn, voeg je de zoete aardappel pompoen toe. Ook even rondom bakken en ondertussen de kruiden toevoegen. De aardappel 5 minuutjes bakken, voor de pompoen kun je meteen over naar de volgende stap
  • Snij de tomaat in stukken en voeg toe. Laat stoven tot de tomaten wat zachter zijn en voeg de worst en de ham toe. Laat alles even pruttelen tot het een echte stoof is (tomaten opgelost).
  • Roer nog een paar keer goed om, maak kuiltjes en breek de eieren. Zet het vuur onder de pan laag en laat de eieren garen tot het wit gestold is en de dooier nog zacht. Met deksel duurt het 6 tot 8 minuten. Dan komt er wel een wit waasje over het geel. Wil je het geel mooi geel houden dan duurt dat wel een minuut of 12. Strooi op het laatst wat zout naar smaak er over (door de worst en ham zal niet veel nodig zijn).

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 720kcal | Koolhydraten: 74gr | Eiwitten: 36gr | Vetten: 26gr | Verzadigd vet: 9g | MO vet: 3g | EO vet: 5g | Vezels: 17gr | Vitamine A: 55305IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B6: 2mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 182mg | Vitamine D: 3µg | Vitamine E: 8mg | Natrium: 373mg | Magnesium: 199mg | Kalium: 2817mg | Calcium: 306mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 234µg | IJzer: 8mg | Fosfor: 563mg | Selenium: 43µg | Zink: 4mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven