| | | | |

Runder stoofvlees op z’n Hollands met rode kool en zoete aardappel

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Ik ben fan van de wereldkeuken, maar als het herfst wordt schakel ik om naar Hollands stoofvlees met stamppotten. Heerlijk draadjesvlees met alle specerijen die bij de herfst horen. Zeker met rode kool ruikt je huis dan naar ouderwetse gezelligheid. Ik eet mijn stamppotten niet op de klassieke manier met gewone ‘piepers’. Want ik eet al een tijdje geen aardappels meer. Maar aardappels kun je prima vervangen door zoete aardappel. Rode kool en zoete aardappel vind ik zelfs een betere combinatie dan het origineel. De smaken van kaneel en kruidnagel komen dan zo goed tot hun recht!

Lekker met een kruidige appelchutney. Die kun je vrij eenvoudig zelf maken. Kijk hier voor een recept voor suikervrije appelchutney. Hoe je van draadjesvlees? Kijk dan ook eens naar dit makkelijke stoofvlees uit de oven.

Eet je lowcarb of paleo? Lees dan even het laatste kopje (Dieet en ‘vrij van’) voor de dadels en de tomatenpuree.

Stoofvlees = draadjesvlees

Het stoofvlees van mijn oma was altijd het lekkerste. Als ik daar logeerde stond dat steevast op het menu. Draadjesvlees noemden we dat. Zij maakte het met oud brood, ontbijtkoek en appelstroop. Maar dat eet ik niet. Dus dat vond ik nog best lastig om na te maken. Ik vervang het in dit recept door dadels en arrowroot. Het zuurtje dat hoort bij stoofvlees haal ik uit balsamico azijn en een klein beetje tomatenpuree.

Mals vlees

Hoe krijg je lekker mals stoofvlees? Ik de beste tips voor je verzameld die ik ooit zelf heb gekregen:

  1. Neem vet, goed doorregen vlees
  2. Laat het vlees ademen
  3. Laat het vlees op kamertemperatuur komen
  4. Braad het vlees rondom goed aan
  5. Doe wárme bouillon erbij
  6. Stoof het vlees vervolgens op niet té hoog vuur
  7. Gebruik een zuurtje

Je stoofpotje staat of valt met de kwaliteit van je vlees. Neem lekker doorregen vlees zoals riblappen. Het liefst grasgevoerd. Dat is niet alleen beter voor de koe maar ook gezonder. En waar grasgevoerde biefstuk soms even wennen is, is grasgevoerd stoofvlees echt zoveel beter van smaak. Maar zorg ervoor dat het vlees op de juiste (kamer)temperatuur komt en even wat zuurstof heeft gehad. Vooraf even uit de koelkast en uit de verpakking halen dus.

Braad het vlees rondom goed aan. Soms gebruik ik 2 pannen. In de ene kan ik dan alvast de uien bakken. Terwijl het vuur onder die pan laag staat kan ik in de andere pan op hoog vuur het vlees rondom dichtschroeien. Dat is belangrijk om alle sappen en de smaak in het vlees te behouden.

In die tweede pan kun je daarna (nadat het vlees eruit is), dan ook de bouillon een beetje opwarmen. Als je koud water over vlees heen gooit schrikt het te veel. Ook daardoor kan het weer taaier worden. Vervolgens heeft de stoof tijd nodig. Zet dan het vuur juist laag. Het moet stoven, niet koken. Als je een dag van tevoren begint, of ’s ochtends, dan kan het vlees de hele nacht zachtjes sudderen. Drie uur is het echt het absolute minimum. Zelf hou ik een minimum van zes uur aan. En uurtje erbij voor het op kamertemperatuur komen.

Zuur maakt vlees mals. In de Chinese keuken gebruiken ze hiervoor zelfs de combinatie bakingsoda met azijn. Maar alles dat zuur is kan: tomatenpuree werkt goed, maar ook azijn of citroen. En hele bekende is natuurlijk wijn. In de Indonesische keuken wordt ook wel tamarinde gebruikt.

Grasgevoerd vlees

Ik kook zo veel mogelijk met grasgevoerd vlees. Bij mij in de buurt wordt goed vlees verkocht dat bijna helemaal grasgevoerd is. Daar was ik al heel blij mee. Maar ik heb nu online vlees gevonden dat echt gegarandeerd 100% grasgevoerd wordt.

Bij ‘Vlees van Ons’ lopen de koeien het hele jaar buiten. Wat niet alleen prettig is voor de koeien maar het levert ook veel gezonder vlees op. Bijvoorbeeld meer omega 3, calcium, magnesium, vitamine A, B en E en anti-oxidanten.

Ook een keer grasgevoerd vlees proberen? Bestel dan met kortingscode Eetlekkeranders10 voor 10% welkomstkorting. Er zijn losse stooflappen, een mager stoofpakket én een vet stoofpakket. Ik neem altijd lekker die laatste.

Bottenbouillon

Je kunt de bouillon voor de saus maken van kant en klare bouillonpoeder. Koop dan wel goed biologisch poeder en niet de bekende bouillonblokjes waar erg veel zooi in zit. Wist je dat de meeste bouillonblokjes nauwelijks vlees bevatten? Het vleessmaakje is nep en komt van bewerkte gist…, zoals te zien is in dit filmpje van de Keuringsdienst van Waarde (YouTube).

Het liefst gebruik je bottenbouillon. Dat bevat gelatine, wat niet alleen een essentiële voedingsstof is maar ook de saus lekker romig maakt. Het is daarnaast een zeer goede bron van vitamines en mineralen zoals zink, ijzer en koper. Maar ook belangrijke elektrolyten als magnesium en kalium. Bottenbouillon kun je vrij eenvoudig zelf maken van botten van grasgevoerde koeien of andere dieren die zo natuurlijk mogelijk geleefd hebben. Kijk hier voor het recept van bottenbouillon. Een kopje per dag doet al wonderen.

Bottenbouillon is ook online te koop. Mattison heeft bouillonpoeder van grasgevoerde botten. Maar het liefst koop je natuurlijk van eigen bodem. Ik bestel ook mijn bottenbouillon bij ‘Vlees van Ons’. En ook hiervoor kun je de code Eetlekkeranders10 gebruiken voor 10% korting!

Gietijzeren pan

Een stoofpot maak je het liefst in een pan die overal gelijkmatig warm is. Gietijzer houdt de warmte het beste vast. Gietijzer kookt wat anders dan een anti-aanbakpan. Dat geldt zowel voor de keramische als de PFAS pan. Maar met PFAS kook je hopelijk helemaal niet (meer).

Gietijzer warm je eerst goed op, daarna doe je pas de olie of het vet in de pan. Na het aanbraden kan je de warmtebron juist weer wat lager zetten. Gietijzer werkt prima op gas. Zelf kook ik op inductie en dat gaat ook hartstikke goed.

Welke gietijzeren pan?

De bekendste gietijzeren pannen zijn van Le Creuset. Voor dit gerecht zou ik denken aan de hapjespan (26cm). Echt zo’n item voor een mooi kerstcadeau. Maar zo duur hoeft niet, ook bij mij is het daar nog niet van gekomen.

Je kunt ook prima een stapje goedkoper gaan en kiezen voor een bakpan die multifunctioneel is. Ik vind zelf de pannen van Lodge erg fijn. Voor dit gerecht zou deze pan van Lodge (26cm) een mooi formaat zijn, eventueel met deze deksel (maar een deksel is hier niet echt nodig). Net iets kleiner, maar ook wat handzamer en goedkoper is deze van Koock (25cm). Die zie je op de foto, want daar heb ik toevallig een oude deksel bij die er prima op past.Ik heb ook de Lodge pan van 30 cm, ideaal voor een stoofpot voor meer dan 4 mensen. Maar voor mij persoonlijk wordt zo’n grote gietijzeren pan met één gandvat wel wat zwaar.

Een gietijzeren pan moet je van tevoren inbranden. Bij aankoop krijg je daarvoor een instructie bijgeleverd. Om je pan goed te onderhouden maak je de pan alleen schoon met water.

Dieet en ‘vrij van’

Dit recept is bedoeld voor mensen die glutenvrij, paleo of koolhydraatbeperkt eten.

Voor paleo moet ik nog wel wat zeggen over de tomatenpuree. Tomaat is nachtschade. Toch word tomaat vaak nog wel met mate gegeten in een paleo dieet. Daarom staat dit recept toch onder paleo maar niet op ‘vrij van’ nachtschade. Eet je strikt paleo? Dan kun je iets meer azijn gebruiken.

Het recept is lowcarb als je geen dadels gebruikt. Maar koolhydraatbeperkt en niet strikt koolhydraatarm door de ui en de zoete aardappel. Als je koolhydraatbeperkt eet kun je de dadels weglaten. Ze zijn niet essentieel voor het vlees, alleen de saus wordt er wat romiger en zoeter van. Voor extra dikte kun je eventueel vlak voor opdienen nog wat koude boter door de saus roeren. Ook daar wordt een saus wat voller en dikker van. Wel essentieel is dat je een zuurtje gebruikt: daar wordt het vlees zachter van.

Voor ‘vrij van’ zaden een mespuntje kaneel toevoegen en geen nootmuskaat en jeneverbessen gebruiken.

Runder stoofvlees op z’n Hollands met rode kool en zoete aardappel

Marjolein
Heerlijk Hollands stoofvlees. Met een zoetje van Medjoul dadels (die je weglaat als je koolhydraatbeperkt eet). Lekker met zoete aardappel, rode kool en een zelfgemaakte appelchutney (die wellicht al in de koelkast staat, anders vind je het recept bij 'Sauzen&dips').
5 van 2 stemmen
Bereiding 20 minuten
Stoven 6 uur
Totale tijd 6 uur 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord Doordeweeks, Herfst en winter, Stoofpot
Gang Hoofd: vlees & kip
Keuken Europees, Nederlands
Porties 2 personen
Calorieën 776 kcal

Benodigdheden

  • 1 of 2 bakpannen en 1 of 2 spatels liefst gietijzer
  • 2 kommen, vergiet, mes, knoflookpers, rasp, maatbeker

Ingrediënten
  

  • 300 gr riblappen of stooflappen liefst grasgevoerd (code Eetlekkerander10 bij 'Vlees van Ons')
  • 2 rode ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 500 ml runder(botten)bouillon liefst grasgevoerd (code Eetlekkerander10 bij 'Vlees van Ons')
  • flinke scheut balsamico azijn
  • 1/2 blikje tomatenpuree
  • 3 Medjoul dadels
  • 3 kruidnagels
  • 5 jeneverbessen
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl nootmuskaat
  • ½ tl paprikapoeder
  • snuf zwarte peper korrels
  • flinke snuf zout roze Himalaya of Keltisch zee
  • roomboter en milde olijfolie om in te bakken
  • extra (grasgevoerde) roomboter koude! om de saus dikker te maken

Rode kool

  • ½ rode kool
  • 1 kleine rode ui
  • flinke scheut balsamico azijn
  • 1 mespuntje kaneel
  • 1 steranijs
  • 2 kruidnagels
  • 2 Medjoul dadels
  • roomboter en milde olijfolie om de ui in te bakken

Zoete aardappelpuree

Voor vrij van zaden

  • mespuntje kaneel GEEN zwarte peper, steranijs, nootmuskaat en jeneverbessen

Voor koolhydraatbeperkt

  • variant eventueel dadels weglaten

Voor paleo

  • variant eventueel tomatenpuree weglaten

Bereiding
 

Vlees

  • Laat voordat je begint het vlees op kamertemperatuur komen. Kruid met paprikapoeder, zwarte peper en zout naar smaak.
  • Zet minimaal één pan klaar, maar twee werkt makkelijker. In de grootste pan maak je de stoof. Een kleinere kun je gebruiken om het vlees rondom goed aan te braden. De grootste het liefst met een dikke bodem (bijvoorbeeld gietijzer) zodat straks de stoofpot mooi gelijkmatig verwarmd wordt.
  • Snij de ui en pers de knoflook. Meet de specerijen af. Zet 500 ml bouillon klaar.
  • Verwarm de pannen. Doe de olie in de grootste pan. Bak daarin de ui en de knoflook.
  • Verwarm in de andere pan een flinke klont boter en/of olijfolie (hoog vuur). Braad het vlees rondom. Zodra het dichtgeschroeid is leg je het in de pan bij de uien.
    Als je met één pan werkt bak je eerst het vlees rondom, dan haal je het uit de pan, fruit je de ui en de knoflook en daarna doe je het vlees terug in pan.
  • Schraap in de lege pan de aanbaksels los (hier zit zoveel smaak aan, dat moet echt in je stoofpotje terecht komen) en doe de bouillon erbij. Verwarm goed, maar het hoeft niet te koken (het gaat erom dat je geen koude vloeistof over het vlees giet). Giet het mengsel over in de pan met het vlees. Zet het vuur laag, maar laat het wel heel licht pruttelen.
  • Ontpit de dadels (als je die gebruikt), snij in stukjes en voeg toe. Voeg de tomatenpuree toe. Voeg tot slot de kruidnagel, jeneverbes, kaneel en nootmuskaat toe.
  • Na een half uurtje zet je het vuur nog wat lager en doe je een deksel op de pan. Het vlees kun je ook even omdraaien. Laat de stoof nog minimaal 3 uur op héél zacht vuur stoven. Liefst laat je het de hele dag staan. Ik hou altijd 6 uur aan.
  • Eventueel kun je op het laatst wat koude boter door de saus laten smelten. Kort, alleen zacht laten worden. Daar wordt de de saus ook iets dikker van.
    Doe dat zeker als je khb of paleo eet en geen dadels of tomatenpuree hebt gebruikt.

Rode kool

  • Iets meer dan een half uurtje voordat je gaat eten snipper je weer een ui. Bak deze in een klont roomboter of olie helemaal glazig.
  • Snij de Medjoul dadels in stukjes en voeg toe.
  • Was en snij de rode kool zo dun mogelijk. Eventueel een manodline gebruiken. Voeg toe. Voeg ook de kaneel, steranijs en kruidnagel toe.
  • Blus af met een flinke scheut azijn. Vul aan met water tot de kool net onder staat. Laat een half uurtje zacht pruttelen. Indien nodig nog afgieten.
  • Vis de steranijs en kruidnagel eruit. Als je ze kunt vinden. Anders je tafelgenoot even waarschuwen.

Zoete aardappelpuree

  • Schil en kook ondertssen de zoete aardappels (zo'n 17 minuten, net iets meer dan een kwartier).
  • Prak en voeg de olijfolie en/of roomboter toe, maak af met wat zout en peper.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Om het vlees lekker zacht te maken: Neem vet, goed doorregen vlees. Laat het vlees voor het aanbraden op temperatuur komen. Schroei rondom dicht en giet daarna de bouillon er warm over. Kook het vlees niet op hoog vuur, het moet echt zachtjes pruttelen en stoven. Gebruik altijd een zuurtje (hier azijn/citroen en tomatenpuree).
De kruidnagel en jeneverbes kun je eventueel ook in een thee ei doen, dan kun je ze er ook weer makkelijk uitvissen. In de praktijk vind je ze best snel terug op je bord als je werkt met vlees aan één stuk. Bij stukjes vlees is dat wat lastiger.
Dit recept is niet koolhydraatarm maar wel koolhydraatbeperkt (ui is 6,3 gr khd per 100 gram, zoete aardappel is 20,5, tomatenpuree is 15,5).
Lekker met een rode koolsalade of (rode) zuurkool.

Voedingswaarde

Calorieën: 776kcal | Koolhydraten: 88gr | Eiwitten: 47gr | Vetten: 24gr | Verzadigd vet: 10g | MO vet: 1g | EO vet: 11g | Vezels: 16gr | Vitamine A: 23868IU | Vitamine B1: 0.5mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B6: 2mg | Vitamine B12: 2µg | Vitamine C: 132mg | Vitamine D: 0.1µg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 377mg | Magnesium: 151mg | Kalium: 2034mg | Calcium: 235mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 89µg | IJzer: 6mg | Fosfor: 427mg | Selenium: 40µg | Zink: 9mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven