| | | | | | |

Hollandaise saus met de staafmixer: in een paar minuutjes klaar!

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Wat mij betreft toch echt één van de lekkerste sauzen die er zijn: Hollandaise saus. Deze klassieke saus is vol en zacht van smaak. Lekker romig. Maar toch glutenvrij. Niet zuivelvrij, want je gebruikt roomboter. Maar wel te maken zonder lactose, koemelk en A12 caseïne. Van eieren gebruik je alleen de door, dus ook vrij van eiwit. In tegenstelling tot het klassieke recept super makkelijk en snel te maken! Gewoon met de staafmixer. Binnen een paar minuutjes klaar!

Lekker bij zalm met asperges, over Florentijns ei of zoals op de foto op gebakken Chinese kool.

Zuivelvrij, maar wel roomboter!?

Persoonlijk eet ik nog wel roomboter, ik heb dus het geluk dat ik dit recept mag. En er zijn gelukkig ook best veel mensen die zuivel mijden, maar nog wel roomboter eten. Lees waarom.

Wil je lactose of caseïne mijden kies dan voor een alternatief. Voor beide kan dat geklaarde boter of ghee zijn. Voor lactose intoleranties kun je vaak ook kiezen voor lactosevrije boter. Wil je A1 caseïne mijden kies dan voor geitenboter.

Gaat dit allemaal niet? Dan heb ik van volgers begrepen dat het ook prima kan met vegan boter. Genoemd is Violife. Ik heb dat zelf niet uitgetest omdat ik juist liever wegblijft bij handgemaakte plantaardige vetten.

Geklaarde boter? Niet nodig!

Het klassieke recept voor Hollandaise saus gaat uit van geklaarde boter. Dat is verhitte boter waar de eiwitten en lactose vanaf geschept worden. Vroeger moest je dat zelf maken. best een intensief werkje. Tegenwoordig is het gewoon te koop in de supermarkt.

Geklaarde boter is zoals gezegd in de meeste gevallen geschikt voor een lactosevrij en koemelkvrij dieet. Maar in mijn recept is het technisch gezien niet noodzakelijk om geklaarde boter te gebruiken.

Klassiek recept

De klassieke manier is verder ook best ingewikkeld en kan mislukken. Hoewel ik verzot ben op de saus voind ik het maken altijd stressvol. Het moet vlak voor het opdienen. Dan ben al bezig met de borden, heen en weer lopen of je tafelgenoten aan het vertellen wat al mee mag naar de eettafel.

De staafmixer methode is makkelijk en foolproof. Geen stress!

Met de staafmixer: makkelijk en snel!

De staafmixer lijkt op het zelf maken van mayonaise of aioli met de staafmixer. Maar het zelkfs nog iets makkelijker. Mayonaise lukt bij mij niet altijd, maar deze Hiollandaise saus is nog nooit mislukt.

Je smelt de (gewone of aangepaste) roomboter in een pannetje. Het enige waar je op moet letten is dat ie niet loeiheet is. De eidooiers doe je in de maatbeker van de staafmixer. Daar voeg je citroensap aan toe. Vervolgens zet je de staafmixer erop en je mengt het tot een schuimig geheel. Dan kun je in een dun straaltje de boter erbij schenken.

Dieet en ‘vrij van’

Geschikt voor koolhydraatarm.

Roomboter is een grijs gebied voor paleo. Het is uiteraard wel zuivel maar om bovengenoemde redenen wordt het door velen tóch gezien als passend binnen paleo.

Geschikt voor laag oxalaat en met kleine aandachtspunten ook voor laag histamine en laag salicylaat.

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Citrusfruit past niet in een laag histamine dieet. Daarom gebruik je GEEN citroensap. Maar de saus heeft wel een zuurtje nodig. Azijn kan vaak wel in mate gebruikt worden. Witte azijn of appel azijn komen meestal het eerst in aanmerking. Witte azijn is SIGHI 0. Andere azijnsoorten scoren 1 of hoger op de SIGHI lijst. MC360 beveelt juist appelazijn aan.

In het originele recept wordt naast peterselie ook bieslook gebruikt. Bieslook heeft een SIGHI 1 score. Bij MC360 staat bieslook op lower. Een alternatief is eventueel salie (SIGHI 0).

Eiwit van kippeneieren kun je beter mijden, maar eigeel heeft een SIGHI 0 score en kan dus gebruikt worden.

Laag salicylaat

Gebruik geen citroen of gewone azijn maar alleen rijstazijn.

Hollandaise saus met de staafmixer: in 5 minuutjes klaar!

Marjolein
Een feestje van dikke warme boter met de romigheid van ei. In 5 minuten klaar en je hebt alleen een steelpannetje en de staafmixer nodig.
5 van 2 stemmen
Bereiding 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Laag histamine, Laag salicylaat, Paleo
Trefwoord Basisrecept
Gang Sauzen & dips
Keuken Europees
Porties 2 personen
Calorieën 423 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

 • 200 gr (grasgevoerde) roomboter te vervangen door geklaarde, lactosevrije, geiten of vegan boter
 • 4 eidooiers op kamertemperatuur
 • 3 el citroen, sap van witte azijn of appelciderazijn
 • 2 tl bieslook
 • 2 tl peterselie
 • 1 flinke snuf (Keltisch zee)zout

Variant histamine

 • 3 el witte azijn of appelciderazijn GEEN citroen

Variant laag salicylaat

 • 3 el rijstazijn GEEN andere azijn of citroen

Bereiding
 

 • Smelt de boter in een pannetje. Het mag worden maar niet al te heet.
 • Gebruik eieren op kamertemperatuur. Scheid de dooiers van het wit. Het eiwit heb je niet nodig. Doe de dooiers in de beker van de staafmixer.
 • Voeg het zuurtje toe.
 • Zet de staafmixer erin en mix tot het dik wordt. Ook af en toe even omhoog en naar beneden halen.
 • Pak het pannetje met boter erbij. Blijf mixen en schenk in een dun straaltje wat boter erbij. Herhaal dit tot je pannetje leeg is.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Video

Notities

Waar je de saus ook voor wilt gebruiken: maak het als laatste. Je kunt deze namelijk het beste binnen een paar minuutjes serveren. De boter stolt als het afkoelt, maar zou je het daarna opwarmen dan heb je kans dat het ei juist stolt of dat de boter en het ei gaan scheiden (schiften).

Voedingswaarde

Calorieën: 423kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

2 reacties

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven