Hollandaise saus (easy: in paar minuutjes klaar!)

Wat mij betreft toch echt één van de lekkerste sauzen die er zijn: Hollandaise saus. Deze klassieke saus is vol en zacht van smaak. Lekker romig. Maar toch glutenvrij. En bijna zuivelvrij.

Super makkelijk en snel te maken! Gewoon met de staafmixer. Binnen een paar minuutjes klaar!

Dieet en ‘vrij van’

Persoonlijk eet ik nog wel roomboter, ik heb dus het geluk dat ik dit recept mag. En er zijn gelukkig ook best veel mensen die zuivel mijden, maar nog wel roomboter eten. Lees waarom.

Wil je echt volledig lactose of caseïne mijden kies dan voor een alternatief. Voor beide kan dat geklaarde boter of ghee zijn. Bij sommige intoleranties kun je kiezen voor lactosevrije boter. Wil je A1 caseïne mijden kies dan voor geitenboter.

Geschikt voor koolhydraatarm. Roomboter is een grijs gebied voor paleo. Het is uiteraard wel zuivel maar om bovengenoemde redenen wordt het door velen tóch gezien als passend binnen paleo. Geschikt voor laag oxalaat en met kleine aandachtspunten ook voor laag histamine en laag salicylaat.

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Citrusfruit past niet in een laag histamine dieet. Daarom gebruik je GEEN citroensap. Maar de saus heeft wel een zuurtje nodig. Azijn kan vaak wel in mate gebruikt worden. Witte azijn of appel azijn komen meestal het eerst in aanmerking. Witte azijn is SIGHI 0. Andere azijnsoorten scoren 1 of hoger op de SIGHI lijst. MC360 beveelt juist appelazijn aan.

In het originele recept wordt naast peterselie ook bieslook gebruikt. Bieslook heeft een SIGHI 1 score. Bij MC360 staat bieslook op lower. Een alternatief is eventueel salie (SIGHI 0).

Eiwit van kippeneieren kun je beter mijden, maar eigeel heeft een SIGHI 0 score en kan dus gebruikt worden.

Laag salicylaat

Gebruik geen citroen of gewone azijn maar alleen rijstazijn.

Hollandaise saus

Marjolein
Een feestje van dikke warme boter met de romigheid van ei. In 5 minuten klaar en je hebt alleen een steelpannetje en de staafmixer nodig.
5 van 1 stem
Bereiding 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel (wel roomboter)
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Laag histamine, Laag salicylaat, Paleo
Trefwoord Basisrecept
Gang Sauzen & dips
Keuken Europees
Porties 2 personen
Calorieën 423 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

 • 2 eidooier kamertemperatuur
 • 100 gr (grasgevoerde) roomboter te vervangen door lactosevrije boter of geitenboter
 • 1,5 el witte azijn of appelciderazijn
 • of ½ citroen, sap van

Variant histamine

 • witte azijn of appelciderazijn GEEN citroen

Variant laag salicylaat

 • rijstazijn GEEN andere azijn of citroen

Bereiding
 

 • Smelt de boter in een pannetje. Het mag worden maar niet al te heet.
 • Gebruik eieren op kamertemperatuur. Scheid de dooiers van het wit. Het eiwit heb je niet nodig. Doe de dooiers in de beker van de staafmixer.
 • Voeg het zuurtje toe.
 • Zet de staafmixer erin en mix tot het dik wordt. Ook af en toe even omhoog en naar beneden halen.
 • Pak het pannetje met boter erbij. Blijf mixen en schenk in een dun straaltje wat boter erbij. Herhaal dit tot je pannetje leeg is.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)

Notities

Waar je de saus ook voor wilt gebruiken: maak het als laatste. Je kunt deze namelijk het beste binnen een paar minuutjes serveren. De boter stolt als het afkoelt, maar zou je het daarna opwarmen dan heb je kans dat het ei juist stolt of dat de boter en het ei gaan scheiden (schiften).

Voedingswaarde

Calorieën: 423kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept