Het makkelijkste stoofvlees: uit de oven

Dit is tot nu toe de makkelijkste manier die ik heb gevonden om stoofvlees te maken. Gewoon in de oven. Niks aanbraden: alles gaat tegelijk in één ovenschaal, aluminiumfolie erover en klaar! Daarna duurt het natuurlijk nog wel een paar uur voor het klaar is: het blijft stoofvlees. Maar de voorbereiding kost nog geen 5 minuten. Daarna heb je er weinig omkijken meer naar. En het resultaat mag er zijn: heerlijk draadjesvlees dat lekker uit elkaar valt en smelt op je tong.

Lekker bij een stamppot zoals deze koolhydraatarme boerenkool stamppot. Hou je van Hollandse pot? Kijk dan ook eens bij dit stoofvlees met rode kool en zoete aardappel.

Het vlees rauw in de bouillon?

Bij deze methode braad je het vlees dus niet eerst aan. Voor mij was dat echt even een drempeltje om te nemen. Ik heb namelijk altijd geleerd dat je stoofvlees goed moet aanbraden. Dichtschroeien, anders verliest het de sappen en wordt het taai. Daarna pas de bouillon of wijn erbij.

Geleerd van de Indonesische keuken

Maar een tijdje terug was er in een facebookgroep voor Indonesische recepten een discussie of je rundvlees voor de rendang (Indisch stoofvlees) eerst moest aanbraden of gewoon rauw in de kokosmelk legt waarna het in het vet van de melk kan garen. Er waren uitgesproken voorvechters van de laatste manier.

Ik heb het zo een keer gemaakt. En het was lekker! En misschien niet helemaal onbelangrijk: het kostte minder werk. De voorbereiding was supersnel en ik heb er de eerste drie uur niets meer aan gedaan.

Klassiek basisrecept voor stoofvlees

Dat rendang recept zal ik zeker nog een keer uitwerken, ik heb er nu geen foto’s van. Maar ik wilde eerst graag een basisrecept plaatsen. Dit stoofvlees is een klassiek Europees stoofvlees dat je kunt gebruiken als vertrekpunt voor Hollandse, Franse of Italiaanse bereidingen. Hiermee kun je alle kanten op. Je kunt andere kruiden toevoegen. Je kunt wijn gebruiken in plaats van azijn. Of wat citroensap. Meer of minder tomatenpuree. Of je kunt wat groente toevoegen als wortel of spruitjes.

Grasgevoerd vlees

Ik kook zo veel mogelijk met grasgevoerd vlees. Bij mij in de buurt wordt goed vlees verkocht dat bijna helemaal grasgevoerd is. Daar was ik al heel blij mee. Maar ik heb nu online vlees gevonden dat echt gegarandeerd 100% grasgevoerd wordt.

Bij Vlees van Ons lopen de koeien het hele jaar buiten. Wat niet alleen prettig is voor de koeien maar het levert ook veel gezonder vlees op. Bijvoorbeeld meer omega 3, calcium, magnesium, vitamine A, B en E en anti-oxidanten.

Ook een keer grasgevoerd vlees proberen? Bestel dan met kortingscode Eetlekkeranders10 voor 10% welkomstkorting. Er zijn losse stooflappen, een mager stoofpakket én een vet stoofpakket. Ik neem altijd lekker die laatste.

Bottenbouillon

Je kunt de bouillon voor de saus maken van kant en klare bouillonpoeder. Koop dan wel goed biologisch poeder en niet de bekende bouillonblokjes waar erg veel zooi in zit. Wist je dat de meeste bouillonblokjes nauwelijks vlees bevatten? Het vleessmaakje is nep en komt van bewerkte gist…, zoals te zien is in dit filmpje van de Keuringsdienst van Waarde (YouTube).

Het liefst gebruik je bottenbouillon. Dat bevat gelatine, wat niet alleen een essentiële voedingsstof is maar ook de saus lekker romig maakt. Het is daarnaast een zeer goede bron van vitamines en mineralen zoals zink, ijzer en koper. Maar ook belangrijke elektrolyten als magnesium en kalium. Bottenbouillon kun je vrij eenvoudig zelf maken van botten van grasgevoerde koeien of andere dieren die zo natuurlijk mogelijk geleefd hebben. Kijk hier voor het recept van bottenbouillon. Een kopje per dag doet al wonderen.

Bottenbouillon is ook online te koop. Mattison heeft bouillonpoeder van grasgevoerde botten. Maar het liefst koop je natuurlijk van eigen bodem. Ik bestel ook mijn bottenbouillon bij ‘Vlees van Ons’. En ook hiervoor kun je de code Eetlekkeranders10 gebruiken voor 10% korting!

Dieet en ‘vij van’

Koolkhydraatarm. Strikt paleo en AIP zonder de rode peper en paprikapoeder. Voor AIP ook geen zwarte peper of korianderzaad.

Het makkelijkste stoofvlees: uit de oven

Marjolein
Een basisrecept voor makkelijk stoofvlees uit de oven. Zonder eerst iets aan te braden gaat alles meteen de ovenschaal in.
5 van 3 stemmen
Bereiding 5 minuten
Oven 4 uur
Totale tijd 4 uur 5 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Zaden, Zuivel
Dieet AIP, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord Herfst en winter, Ovenschotel, Stoofpot
Gang Hoofd: vlees & kip
Keuken Europees, Nederlands
Porties 2 personen
Calorieën 372 kcal

Benodigdheden

  • oven op 140 graden
  • ovenschaal + aluminiumfolie of goed passende deksel

Ingrediënten
  

  • 1 flinke riblappen of stooflappen liefst grasgevoerd (korting bij 'Vlees van Ons' met code Eetlekkeranders10
  • 1 rode ui
  • 5 teentjes knoflook
  • scheutje balsamico azijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl korianderzaad
  • snuf zwarte peper korrels
  • 250 ml runder(botten)bouillon, grasgevoerd liefst grasgevoerd (korting bij 'Vlees van Ons' met code Eetlekkeranders10
  • 2 blaadjes laurier
  • takje tijm
  • takje rozemarijn

Optioneel

  • 1 rode peper (Chili of Spaanse)
  • 1 el tomatenpuree

Voor AIP en vrij van nachtschade en/of zaden

  • variant GEEN paprikapoeder, rode peper, tomaat
  • gember of laos/kurkuma GEEN zwarte peper, korianderzaad
  • groene kruiden WEL tijm, oregano, laurierblad, peterselie

Bereiding
 

  • Haal het vlees minimaal een half uur van te voren uit de koelkast en haal uit de verpakking.
  • Warm de oven op 140 graden.
  • Leg de riblap in een niet al te grote ovenschaal. Smeer in met de paprikapoeder, het korianderzaad en de zwarte peper.
  • Snij de ui in grove stukken. Pel de knoflook en snij in redelijk grote stukken. Verdeel rond het vlees. Die dat ook met het rode pepertje als je dat gebruikt.
  • Schenk een scheut azijn bij het vlees en de bouillon (ook op kamertemperatuur of iets warmer, maar niet koelkastkoud en niet met aan de kook gebracht).
  • Verdeel de laurier, rozemarijn, tijm en peterselie rond het vlees. Eventueel ook de tomatenpuree als je die gebruikt.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie. Zet drie uur in de oven.
  • Haal even uit de oven. Verwijder het folie. Haal met een vork het stuk losjes uit elkaar. Die dat langs de draad zodat je langwerpige stukken krijgt.
  • Zet weer terug in de oven voor minimaal een uur. Nu niet meer afgedekt.Twee mag ook. Hou dan op het laatst het vocht wel in de gaten. Zeker als je tomatenpuree hebt gebruikt.

Notities

Koolhydraten in berekening voedingswaarde hoofdzakelijk afkomstig van de ui.

Voedingswaarde

Calorieën: 372kcal | Koolhydraten: 6gr | Eiwitten: 36gr | Vetten: 22gr | Verzadigd vet: 10g | MO vet: 1g | EO vet: 10g | Vezels: 2gr | Vitamine A: 551IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 0.4mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 2µg | Vitamine C: 38mg | Vitamine D: 0.1µg | Vitamine E: 0.3mg | Natrium: 131mg | Magnesium: 48mg | Kalium: 597mg | Calcium: 46mg | Koper: 0.2mg | Foliumzuur: 22µg | IJzer: 4mg | Fosfor: 251mg | Selenium: 38µg | Zink: 8mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept