Het begin…

Misschien is alles wat je leest over anders eten overweldigend. Tijd voor praktische tips. Waar begin je?

Nieuwe leefstijl

Besef dat je eigenlijk niet zozeer een nieuw dieet gaat volgen, maar dat je een nieuwe leefstijl gaat ontwikkelen. Geen dieet in de zin van afvallen, crashen, tijdelijk iets doen. Maar wel in de oorspronkelijke betekenis: dieet = datgene wat je eet. Je manier van eten moet automatisch volgen uit je nieuwe leefstijl. Waarbij je zo goed mogelijk voor jezelf zorgt.

Verandering komt niet vanzelf, anders was het al anders geweest… Je moet er dus iets anders voor gaan dóen.

Psychologie

1. Begin nu!
Niet volgende week, niet morgen, niet per 1 januari. Maar schrik niet, deze stap heb je al genomen. Je bent immers al begonnen? Je bent gaan lezen, je hebt deze website gevonden. Je hebt al nieuwe kennis tot je beschikking zodat er al iets aan het veranderen is. In je manier van denken en hoe je naar voeding kijkt. Het begin is er dus al. Pfff, dat scheelt 😉

2. Wees een beetje lief voor jezelf
Het hoeft niet perfect en het roer hoeft niet altijd meteen 180 graden om. Het mag stapje voor stapje. En je zult af en toe best even terugvallen. Dan is zeker niet alles verloren. Je hebt nu al meer kennis en ervaring. Je basis is al veel steviger. Blijf gewoon rustig doorbouwen.

3. Geniet
Denk niet steeds aan wat niet meer mag. Geloof me, je gaat zeker in het begin echt van alles missen, vooral als anderen om je heen nog hetzelfde eten. Maar kijk wat wél kan en je smaak en cravings zullen op den duur veranderen. Geen geraffineerde suiker meer? Je gaat de smaak van banaan, aardbei of echte vanille steeds meer waarderen. Geen slagroom meer? Je zult versteld staan van de romigheid van haver of amandelkwark of een banaan met avocado.

Praktisch

1. Maak er een gewoonte van
Een nieuwe gewoonte moet je in het begin makkelijk kunnen voldouden. Wil je smoothies drinken? Koop dan een fijne blender of staafmixer. En blijf niet die ene vervelende gebruiken waar het deksel van los schiet. De meeste mensen nemen een zakje boterhammen mee naar hun werk. Jij gaat vanaf nu waarschijnlijk meer bakjes gebruiken. Koop er gewoon een paar in verschillende maten. Zorg voor een vast een aantal gerechten waar je niet meer over na hoeft te denken. Met ingrediënten die je altijd wel hebt in je koelkast, voor voorraadkast of vriezer.

2. Maak het niet te moeilijk voor jezelf
Wil je gaan bakken in kokosolie? Zet dat dan op een makkelijk plaats en gooi de pakjes margarine weg. Eet je voortaan noten en zaden bij je (soja)yoghurt? Zorg dan dat je altijd voldoende keus aan noten en zaden in huis hebt. Met wat wekpotten in je keukenkastje is dat heel eenvoudig, ze blijven lang goed. Zelf amandel- of havermelk maken kost tijd. Niks mis met een paar pakken (ongezoete!) amandel- of havermelk in je voorraadkast.

Doe het samen, niet alleen

1. Deel je plannen
Als je met anderen samenwoont deel je ideeën dan zo snel mogelijk. Ook als je nog niet zo goed weet waar het heen gaat. Dan kunnen ze met je meedenken en -groeien. Misschien willen ze wel met je meedoen en kun je elkaar versterken. Willen zij hetzelfde blijven eten, maak dan een plan hoe je dit goed op elkaar afstemt.

Vertel je omgeving buitenshuis ook wat er verandert in je eetpatroon. Vraag of ze rekening met je willen houden als ze je uitnodigen voor een feestje. Dat betekent ook uitleggen: wat precies en waarom. Mensen willen vaak echt wel helpen maar ze moeten het wel snappen. Maar let op: delen is niet hetzelfde als ‘zenden’. Je omgeving hoeft niet ineens hetzelfde te gaan eten als jij. Het enige wat wel kan: laat zien hoe lekker anders eten is.

Overigens zit er ook een grens aan het snappen. Niet iedereen weet waar gluten inzitten of wat zuivel is. Ik zeg ook liever wat ik wél eet.

2. Weet dat je niet alleen bent
Met name op facebook zijn er tal van groepen waar tips en ervaringen worden gedeeld. En deze website is er ook niet voor niks.

3. Professionele hulp zoeken kan altijd
Kom je er echt niet uit? Zoek dan een professional die je helpt. Maar zoek wel iemand die specifiek kennis heeft van jouw dieet of intoleranties. Gewone diëtisten volgen al snel de Schijf van Vijf. Daar heb je niet veel aan als je koolhydraatarm of histaminevrij wilt eten.

Boodschappen doen

1. Begin met etiketten lezen
Je kunt meestal nog prima (deels) boodschappen doen bij je plaatselijke supermarkt. Neem de eerste keren dat je boodschappen gaat doen echt de tijd. Zie het in het begin niet als een dagelijks/wekelijks klusje. Zie het als een uitje waarbij je de mogelijkheden gaat ontdekken om anders te eten. Een ontdekkingsreis! Ik ben denk ik wel twee of drie keer de winkel ingelopen zonder iets te kopen. Alleen maar etiketten lezen…

2. Maak bij de supermarkt een nieuw, vast rondje
Dat is bij iedere supermarkt vergelijkbaar: in de buitenste ring staat vaak alles wat vers is. Binnenin staat het meeste wat je wilt mijden. Daar kom ik ook bijna niet meer.

Groente en fruit
Aan het begin ligt altijd de groente en het fruit. Blijf hier een paar keer wat langer. En kijk wat er allemaal is. Kijk in je dieetlijst en zoek vervolgens de onbekende groenten op die daar staan. Seizoensgroenten zijn er vaak in overvloed, zijn vaker afgeprijsd en zien er soms ook extra lekker uit. Probeer minimaal eens in de week iets nieuws uit wat je nog niet kent. Probeer te variëren in de kleuren die je koopt: veel groen, maar varieer met geel, oranje, rood, paars, blauw, wit. Niet alleen zorg je zo voor diversiteit in voedingsstoffen, je fruitschaal en groente la gaan er uitzien alsof het elke dag feest is. Bijna als een vaas met bloemen. Probeer voorgesneden groente en fruit te mijden.

Vlees, kip, vis
Vervolgens komen het vlees en de kip. Persoonlijk ben ik dit het snelst zo veel mogelijk ergens anders gaan kopen. Want hoewel er genoeg keus is voor biologisch, ik weet dan niet waar het vandaan komt en hoe de dieren geleefd hebben. En ‘wild’ zoals gans, eend of konijn wordt vaak gefokt, wat in de schappen van de supermarkt ligt is dus helemaal niet zo ‘wild’ meer. Maar ook ik neem echt wel eens wat mee uit de supermarkt. Moet je letten op histamine dan kan voorverpakt vlees gevaarlijk zijn, met name kip, kalkoen en gehakt. Haal dat echt bij de poelier of slager of ingevroren bij online winkels waarbij je zeker weet dat het vérs ingevroren is.

Alle kweekvis sla je over. Tilapia, pangasius, maar eigenlijk ook altijd de zalm. De enige uitzondering is wilde (gerookte) Sockeye. Andere (vette) vis is wel bijna altijd wild, bijvoorbeeld makreel en haring. Bij een laag histamine dieet sla je het hele visschap over en neem je alleen uit de diepvries of zo vers mogelijk bij de visafslag.

De vleeswaren sla je bij de meeste diëten over, maar als je hier wel koopt, lees dan weer de etiketten. Kijk eens wat er allemaal in filet americain zit. Ook het brood zul je bij de meeste diëten over slaan. Bij sommige supermarkten is haverbrood verkrijgbaar. Vraag even goed na of dat 100% is of bijvoorbeeld gemengd met spelt. De naam zegt helaas niet altijd alles. Bij sommige supermarkten is YAM brood verkrijgbaar. Neem dan de oranje. Er zijn glutenvrije crackers die best ok zijn. Maar lees dan weer goed de etiketten. Hetzelfde geldt voor rijstwafels, zelfs hier zit af en toe suiker of tarwe in…

Zuivel
Het zuivelschap geeft ook mogelijkheden om te ontdekken. Welke soorten plantaardige zuivel ligt er bij jouw winkel? Probeer gewoon eens wat uit. Let op: wel weer op de etiketten kijken want er is heel vaak zetmeel of suiker toegevoegd, zelfs als het geen toetje is. Eigenlijk geldt bijna altijd: hoe minder er op het etiket staat, des te beter. Overigens is er ook veel houdbare plantaardige zuivel, en vaak zit daar juist minder zooi in. Ik koop van mijn amandel- en havermelk altijd ongekoeld.

Dan ga je even naar ‘binnen’ voor vaste onderdelen van je boodschappenlijstje. Noten en zaden, olie en vet, kruiden en specerijen en een paar kant en klaar producten die je zorgvuldig uitzoekt. Denk aan dat houdbare pak plantaardige melk maar ook bijvoorbeeld een blikje kokosmelk of biologische voorverpakte dadels. En zelfs sojasaus kan biologisch en glutenvrij. Eigenlijk hou ik me hier vaak vast aan het idee dat de hele bekende merken niet het meest geschikt zijn. Vaak zie je dat daar suiker aan toegevoegd is, tarwe en transvetten om te binden of smaakversterkers. E-nummers kun je in het begin misschien beter even overslaan. Tot je een keertje zin hebt om te bekijken welke E-nummers nog kunnen en welke je echt wilt mijden. Op een gegeven moment zal je merken dat je gewoon een ritme krijgt en je vanzelf je vaste rondje gaat lopen. En dat rondje gaat dus in ieder geval niet meer langs de frisdrank, chips, koekjes en toetjes.

Diepvries
Tot slot ga je langs de diepvries. Gek genoeg bevat ‘vers’ diepgevroren groente, fruit, kruiden, vlees en vis. Doordat het wel vers ingevroren wordt behoudt het goede vitaminen en mineralen én is het geschikt voor een laag histamine dieet. Het grote voordeel is dat je altijd iets in huis hebt. En het is ook iets goedkoper. Koop wel producten waar verder niets mee gedaan is, geen sausjes, geen krokant korstje erom, geen bewerking.

Bij de boer

Biologische producten in de supermarkt hebben lang niet altijd een eerlijke prijs voor de boer. ook hebben ze een lange weg afgelegd.

Dus als je het leuk vindt en het is beschikbaar in jouw omgeving, dan is het fijn om bij plaatselijke boeren te shoppen. Je weet waar het vandaan komt en betaalt een eerlijke prijs zodat de boer door kan gaan met eerlijke, duurzame teelt. Zoek op google gewoon eens op ‘biologische …’ en de naam van je dorp of wijk en ga daar kijken.

Online

Heel veel houdbare producten zijn ook online verkrijgbaar. Vaak in grotere hoeveelheden, goedkoper, duurzamer of gericht op anders eten. Bijvoorbeeld een zak kurkuma of echte lekkere kokosolie. Heb je een toko of een islamitische winkel in de buurt, ga daar dan eens kijken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *