Spaghetti van zwart heksenhaar met rode bloedsaus en spinnen (Halloween)
Halloween! Het hoeft niet alleen maar snoepen te zijn. Je kunt ook een feestelijk maaltijd maken als lunch of hoofdgerecht. En zo je kinderen lekker en toch gezond laten griezelen! Wat dacht dat je van dit gezonde bordje glutenvrije spaghetti van zwarte bonen. Door de zwarte kleur lijkt deze spaghetti op heksenhaar. Met een ‘bloederige’ saus van gehakt, tomaat, paprika, ui en knoflook. De spinnen zijn gemaakt van zwarte olijven.
Ook nog op zoek naar gezond snoep voor Halloween? Kijk dan eens naar deze bloederige oogballen van kokosmelk, aardbeien en wilde bosbes.
Makkelijke saus
Ik heb ervoor gekozen een saus te maken van alleen verse producten. Je kunt de tomaat en de paprika vervangen door passata of tomaten puree met wat water. Het voordeel van tomatenpuree is dat de saus makkelijker indikt én dat de kleur wat roder is. Gebruik ongeveer anderhalf pak passata (500 gram) of twee (grote) blikjes puree met evenveel water. Water in etappes toevoegen zodat het niet alsnog te dun wordt.
Zwarte olijven
Normaal kies ik eigenlijk nooit voor zwarte olijven. De meeste zwarte olijven zijn namelijk chemisch bewerkte groene olijven. Kalamata olijven mogen niet bewerkt worden (beschermde naam) en die zijn wel altijd donker door rijping aan de boom.
Kalamata olijven zijn meestal niet echt zwart maar donker paars. In dit geval heb ik daarom voor één keer zwarte olijven zonder pit gekocht.
De spaghetti
Op de foto staat ‘gewone’ zwarte bonen spaghetti. Maar voor koolhydraatarm kun je kiezen voor de zwarte bonen variant van Just Taste, te koop Lowcarbcenter.
Glutenvrije spaghetti van zwart heksenhaar met bloedsaus en spinnen
Benodigdheden
- 1 kookpan
- oven op 220 graden
- scherp mesje
- knoflookpers
- aluminiumfolie optioneel
- (kleine) keukenmachine of staafmixer optioneel
Ingrediënten
- 4 porties zwarte bonen spaghetti
- 600 gr gehakt naar keuze
- 2 rode paprika
- 4 tomaten
- 4 teentjes knoflook
- 2 sjalotje (ui)
- 12 zwarte olijven
- snuf zout roze Himalaya of Keltisch zee
- snuf zwarte peper korrels
- (grasgevoerde) roomboter om in te bakken
- of milde olijfolie
Makkelijke te maken saus
- tomatenpuree of passata in plaats van verse tomaat en paprika
Bereiding
- Warm de oven voor op 220 graden. Leg de paprika op het rooster. Leg eventueel wat aluminiumfolie op de bodem om lekkend vocht op te vangen. Laat in een half uur zwart blakeren. Daarna laten afkoelen (liefst ingepakt, dan gaat het velletje er makkelijker af, bv in hetzelfde aluminiumfolie van de bodem).
- Breng een pan water aan de kook. Leg de tomaten er kort in. Laat daarna afkoelen.
- Snipper de sjalot fijn. Warm de bakpan op en bak de sjalotten glazig. Zet daarna het vuur wat lager en laat licht karameliseren.
- Pers de knoflook en voeg toe samen met het gehakt. Rul het gehakt helemaal gaar. Giet daarna eventueel overtollig vocht of vet af.
- Ontvel ondertussen de tomaat en de paprika. Verwijder de zaadlijsten en snij in stukjes. Laat even uitlekken of dep droog. Voeg daarna toe aan het gehakt. Meng goed door elkaar en zet daarna het vuur laag. Laat de saus indikken. Voeg naar smaak zout en peper toe.
- Kook de spaghetti zoals op de verpakking staat.
- Snij ondertussen de olijfjes in de lengte doormidden. Eén helft wordt het lijfje, de andere helft snij je in 8 pootjes.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Wat een leuk idee!