Havermoutpap met gekarameliseerde grapefruit

Glutenvrije havermoutpap met gekarameliseerde grapefruit en maple syrup (of erythritol siroop). Dat zoete is al zóóó lekker met het bittertje van de grapefruit en de cacaonibs, maar dan doen we er ook nog chiliflakes bij. Daar kom ik mijn bedje wel voor uit. Een fijn verwarmend ontbijtje, heerlijk voor de koudere wintermaanden. Paranoten vind ik hier het beste bij passen, maar je kunt natuurlijk iedere noot gebruiken die je zelf lekker vindt.

Als je havermoutpap maakt is het heerlijk om dat te doen met zelfgemaakte havermelk. En dat is helemaal niet zo moeilijk. Je hebt er namelijk haver en water voor nodig (in dit recept deels grapefruitsap), eigenlijk dezelfde ingrediënten als voor de pap. Ik vind het lekker om met verse, dikke melk een romige pap te maken, maar wel eentje waar je ook nog de textuur proeft van de hele havervlok. En dat kan perfect door eerst de melk te maken, dat te verwarmen zodat het dik en romig wordt. En later pas de vlokken toe te voegen.

Haver is van nature glutenvrij. Maar het kan verwerkt zijn in een omgeving met gluten. Voor gegarandeerd 100% glutenvrije haver moet dit vermeld staan op het pak. In veel recepten wordt aangegeven dat je haver moet weken én daarna spoelen vanwege fytinezuur. Ik doe dat niet omdat uit onderzoek is gebleken dat de hoeveelheid fytinezuur daarmee niet drastisch verlaagd wordt en juist ook goede stoffen verloren gaan. Maar op basis van persoonlijke toleranties kan weken (en wegooien van het weekwater) wel een goede optie zijn. Maak daarin je eigen keuze.

Havermout is geplette haverkorrels die geknipt zijn, ook wel fijne havervlokken genoemd. De grove havervlokken worden ook wel grove havermout genoemd. Hoe fijner, des te makkelijker te verwerken tot melk. Hoe grover, des te meer structuur en een steviger ‘mondgevoel’.

Dit recept is op het randje koolhydraatbeperkt. Of haver khb is? Daar zijn de meningen over verdeeld. Nee, volgens sommige deskundigen bevatten alle (pseudo)granen te veel khd per 100 gram (haver > 56 gr). Ja, volgens anderen bevat het veel vezels en vooral langzame khd. Maak zelf hierin je keuze, maar let wel op je dagwaarden. Je kunt de versgemaakte havermelk vervangen door amandelmelk. Let ook op de grapefruit (11) en de cacaonibs (afhankelijk van soort 4,9 tot 27!). Gebruik dan in ieder geval vloeibare siroop van erythritol in plaats van maple syrup.

Havermoutpap met gekarameliseerde grapefruit

Marjolein
Wat een smaakexplosie! Het bitterzoet van de grapefruit en de cacao, het pittige van de chiliflakes en het zoete van maple syrup (of erythritol). En dat allemaal op een warm bordje havermout. Dat is toch heerlijk wakker worden.
5 van 1 stem
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Vrij van Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Koolhydraatbeperkt, Vegan
Trefwoord Herfst en winter
Gang Ontbijt
Keuken Europees
Porties 1 persoon
Calorieën 400 kcal

Benodigdheden

  • blender
  • (steel)pannetje (voor de pap)
  • bak/kook pannetje (voor de grapefruit)
  • (houten) lepel om mee te roeren

Ingrediënten
  

  • 75 gr havermout of grove havervlokken
  • tot 250 ml water
  • 1 grapefruit
  • 1/2 tot 1 tl chilivlokken
  • 2 el ahornsiroop
  • of 2 el Steviala Sweet Bee
  • 1 el cacaonibs
  • handje paranoten
  • snufje zout (Keltisch zee of roze Himalaya)

Bereiding
 

  • Je maakt havermelk van haver en vloeistof. Vaak zal dit water zijn. In dit geval doen we 25 gram havermout en 250 ml grapefruitsap aangevuld met water.
    Maar we gaan eerst wat voorbereidingen treffen voor de grapefruit. Was daarvoor een grapefruit en snij hem dwars door midden (tussen de boven- en onderkant, zodat je mooi de partjes ziet). Van beide helften snij je een plakje af dat je straks gaat karameliseren. Vervolgens rasp je heel voorzichtig wat schil (je hebt een kleine eetlepel per persoon nodig). Let op dat je het wit niet meeraspt. De rasp leg je even apart. Beide overgebleven helften pers je uit, hoe meer vruchtvlees er mee komt met het sap des te beter, maar geen velletjes. Het sap vul je aan met water tot je in totaal 250 ml hebt.
  • Voeg het sap/water toe aan 25 gram van de haver. Dit laat je minimaal een kwartiertje weken om de haver wat zachter te maken. Het sap/water gooi je daarna niet weg, maar je mengt alles in de blender tot melk.
  • Tijdens het weken leg je de schijfjes grapefruit in een pan met de maple syrup (of erythritol siroop). Laat dit samen met de chilivlokken karameliseren. Zet het vuur niet te hoog, het kan snel verbranden. Vijzel de paranoten in kleine brokjes die je straks over je pap kunt strooien.
  • Na een kwartiertje weken kun je de zacht geworden haver ongeveer een minuut blenden. De melk die je nu hebt gekregen doe je vervolgens in een steelpannetje, samen met een eetlepel geraspte schil en wat zout naar smaak. Laat warm worden op half hoog vuur. Ook weer niet te hard, het kan snel aanbranden. Goed roeren met een lepel die over de bodem mag gaan.
  • Voeg de overige 50 gram van de haver toe als de melk goed warm is en kook samen nog een minuut of 2, langer als je zachtere vlokken wilt.
  • Vijzel of verkruimel ondertussen de paranoten en hou apart.
  • Haal de grapefruit uit de pan. Het wit tussen de schil en de partjes kun je eten, hoe langer het in de pan gezeten heeft des te lekkerder. Maar niet iedereen kan de smaak waarderen. Je kunt ervoor kiezen om de schijven te halveren en zo op de pap te serveren. Je eet ze dan door ze met de hand dubbel te vouwen en het vruchtvlees er af te eten. Je kunt ook het wit uit de schijfjes snijden en de schil en het vruchtvlees in stukjes over de pap strooien.
  • Schep de pap in een kom en leg de grapefruit erop. De overgebleven maple syrup kun je van de bodem van je pannetje schrapen en over de pap scheppen. Maak af met de gevijzelde noten en de cacaonibs.

Voedingswaarde

Calorieën: 400kcal | Koolhydraten: 67gr | Eiwitten: 14gr | Vetten: 6gr | Verzadigd vet: 1g | MO vet: 2g | EO vet: 2g | Vezels: 12gr | Vitamine A: 3389IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 0.2mg | Vitamine B6: 0.3mg | Vitamine C: 80mg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 40mg | Magnesium: 144mg | Kalium: 643mg | Calcium: 109mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 58µg | IJzer: 4mg | Fosfor: 412mg | Selenium: 2µg | Zink: 3mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept