| | | |

Havermoutpap met amandelpasta en gebakken banaan – van zelfgemaakte havermelk (glutenvrij)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een heerlijk glutenvrij ontbijt: havermoutpap met gebakken banaan, rauwe honing en amandelpasta (of een andere notenpasta zoals 100% pindakaas). Gemaakt van grove havermout én zelfgemaakte havermelk. Zonder witte suiker. Voor helemaal suikervrij en vegan kun je de honing vervangen door Steviala Sweet Bee.

Zelfgemaakte havermelk

Als je havermoutpap maakt is het heerlijk om dat te doen met verse zelfgemaakte havermelk. De pap wordt dan een stuk voller en romiger dan wanneer je water of amandelmelk gebruikt. En zelf havermelk maken is helemaal niet zo moeilijk. Zeker niet als je deze voor pap gaat gebruiken. Want dan mag de melk best wat grover blijven en hoef je niets te zeven.

Hoe maak je havermelk

Je hebt om zelf havermelk te maken alleen haver en water nodig. Dus gewoon dezelfde ingrediënten als voor de pap. Ik vind het lekker om een romige smeuïge pap te maken, maar wel eentje waar je ook nog de textuur proeft van de hele havervlok. En dat kan perfect door eerst melk te maken en pas later de rest van de haver toe te voegen.

Havermout

Havermout is niets meer platte, geplette haverkorrels die vervolgens geknipt zijn. Havermout wordt ook wel fijne havervlokken genoemd. De grove havervlokken worden ook wel grove havermout genoemd. Hoe fijner, des te makkelijker te verwerken tot melk. Hoe grover, des te meer structuur en een steviger ‘mondgevoel’.

Is haver glutenvrij?

Haver is van nature glutenvrij. Maar het wordt vaak verwerkt op dezelfde plek als tarwe of andere glutenhoudende granen. Bij haver moet altijd expliciet op het pak staan of het glutenvrij is. Staat het er niet? Dan is het dus niet gegarandeerd glutenvrij! Dit geldt overigens niet alleen voor havermout of havermeel, maar ook voor havermelk of -yoghurt. Zo zijn de drinks en yoghurt van Oatly niet glutenvrij, maar die van AH wel.

Fytinezuur

Er zijn meerdere redenen om geen haver te eten. Zo eet je in een paleo dieet helemaal geen graan. Granen zijn vaak doorgekweekt en zelfs genetisch gemodificeerd. Daarbij gaat het met name om tarwe, rijst en maïs. Verder bevatten granen anti-nutriënten als lectines. Dat zijn stoffen die van nature in planten voorkomen. Ze worden wel gezien als het verdedigingsmechanisme van planten. Sommige mensen hebben meer last van deze stoffen dan anderen. Het kan voor hen zelfs een reden zijn om carnivoor te eten.

Haver is van alle granen nog het meest een oergraan met volwaardige voedingsstoffen. Maar ook haver bevat natuurlijke anti-nutriënten. Het belangrijkste anti-nutriënt in haver is fytinezuur. Dat kan ontstekingsbevorderend werken en de opname van sommige voedingsstoffen in de weg staan. Overigens zit fytinezuur ook in noten en zaden. Dat is de reden dat noten en zaden in een Auto Immuun Paleo in de eerste fase ook worden weggelaten.

Moet je havervlokken weken?

Lange tijd werd gedacht dat het zinvol was haver eerst te weken voor gebruik. Uit onderzoek blijkt dat het weekwater wel iets van het fytinezuur opneemt, maar lang niet alles. En in het weekwater worden ook goede stoffen opgenomen. Lees daarover deze blog van Monique van der Vloed. Persoonlijk week ik mijn haver daarom niet meer.

Glyfosaat in haver?

Een Amerikaans onderzoek naar ontbijtgranen met havermout trof onder meer in pakken Cheerio’s glyfosaat aan. Dat is een bestrijdingsmiddel (Roundup van Monsanto) dat vooral in Amerika gebruikt wordt. Inmiddels is iedereen er wel van overtuigd dat dat kankerverwekkend is. En het wordt in verband gebracht met Parkinson. Helaas is het Europees nog niet in de ban gedaan. Toch is het de vraag of Nederlandse pakken met ontbijtgranen ook glyfosaat bevatten en of dat dan komt van de haver.

Vooralsnog lijkt het vooral van belang om biologische havermout te kopen zonder andere toevoegingen.

Is haver goed voor je?

Nu we de nadelen weten is het ook goed om eens naar de voordelen te kijken. Want haver bevat essentiële eiwitten, goede mineralen als magnesium en niet oplosbare vezels die zeer gunstig zijn voor je microbioom. Haver verteert heel langzaam en geeft de glucose ook langzaam af in je bloed waardoor de schommelingen in je bloedsuiker veel minder hoog zijn dan bij andere granen.

Ik eet zelf daarom wél haver. Niet elke dag, maar ik mis het als ik het helemaal weglaat. Dus ik eet het af en toe. Voor mijn gevoel doet het mij goed om zo divers mogelijk te eten.

Dieet en ‘vrij van’

Of haver koolhydraatbeperkt is? Daar zijn de meningen over verdeeld. Nee, volgens sommige deskundigen bevatten alle (pseudo)granen te veel khd per 100 gram (haver >56 gr). Ja, volgens anderen bevat het veel vezels en vooral langzame khd. Maak zelf hierin je keuze, maar let wel op je dagwaarden. Met alleen de havermout zit je met dit recept al op 42. Als je dit wilt verminderen, vervang de havermelk dan door (zelfgemaakte) amandelmelk en vervang eventueel de banaan.

Alle notenpasta’s zijn khb, maar de meeste pasta’s zijn niet kha. Notenpasta’s onder de 10 gr khd per 100 gram: amandelpasta van Bulk (6,9), walnotenpasta van koro-shop.nl (8), verse amandelpasta van de Notenshop (9,1), Pit&Pit hazelnootpasta (9,5) en Biotoday geroosterde notenpasta (9,6).

Havermoutpap met amandelpasta en gebakken banaan – van zelfgemaakte havermelk (glutenvrij)

Marjolein
Heerlijk warm ontbijten met deze voedzame glutenvrije en zuivelvrije pap. Van zelfgemaakte havermelk (heel simpel!) en met een topping van gebakken banaan, een honing-notenpasta en wat geschaafde amandelen.
5 van 2 stemmen
Vooraf 15 minuten
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Vrij van A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Vegan
Trefwoord Basisrecept
Gang Ontbijt
Keuken Europees
Porties 1
Calorieën 358 kcal

Benodigdheden

  • 1 (steel)pannetje voor de pap
  • (houten) lepel om te roeren
  • 1 kleine PFAS vrije bakpan + spatel, voor de amandeltjes en de banaan

Ingrediënten
  

  • 75 gr havermout of grove havervlokken
  • 250 ml water
  • 1 tl kaneel
  • 1 el amandelpasta
  • 1 el rauwe honing
  • of siroop met zoetstof bv Magicle Maple (let op: deze bevat moutextract en is niet glutenvrij)
  • ½ banaan dubbele bij kleine bananen
  • 2 el amandelschaafsel
  • 1 snufje zout Keltisch zee of roze Himalaya
  • milde olijfolie of kokosolie om in te bakken

Bereiding
 

Havermelk maken

  • Als je de pap maakt met zelfgemaakte melk dan krijg je een volle, romige basis. Je gebruikt daarvoor een deel van de haver. De rest kun je dan later toevoegen. Dit blijft dan wat grover voor een lekkere bite. Wil je dat juist niet, of heb je weinig tijd, sla deze stap dan over en warm gewoon alle haver op in het water.
  • Om eerst melk te maken voeg je 25 gram havermout bij 250 ml water. Dit laat je minimaal een kwartiertje weken om de haver wat zachter te maken. Het water gooi je daarna niet weg, maar je mengt alles in de blender tot melk.

Voorbereiding pap

  • Tijdens het weken rooster je de amandelen in de koekenpan. Hiervoor gebruik je geen olie. Als ze licht bruin geworden zijn leg je ze even apart.
  • Snij een banaan door midden en halveer de twee stukken in de lengte. Bak deze op halfhoog vuur in een klein beetje olie. De banaan gaat karameliseren. Let wel goed op, dit kan snel te hard gaan!

Pap maken

  • Terwijl de banaan in de pan zit kun je de zacht geworden haver ongeveer een minuut blenden. De dikke melk die je hiervan krijgt doe je vervolgens in een steelpannetje.
  • Voeg de kaneel toe aan de melk en wat zout naar smaak. Laat warm worden op half hoog vuur. Niet te hard, het kan snel aanbranden. Goed roeren met een lepel die over de bodem mag gaan.
  • Voeg de grove havermout toe en kook samen nog een minuut of 2, langer als je zachtere vlokken wilt.
  • Schep de pap uit het steelpannetje in een kom en leg de banaan erop.

Topping

  • Zet de bakpan weer op het vuur, nog wat lager dan daarnet, en schep er wat notenpasta in. Verwarm licht, er hoeft niets te garen, het gaat erom dat de pasta ook lekker warm is, net als de rest van je ontbijt.
  • Zet het vuur uit en schep de honing door de notenpasta. Ook hier gaat het er alleen om de honing iets warmer te maken. Het vuur moet echt uit, want honing verliest haar krachtige werking als het boven de 40 graden verwarmd wordt.
  • Maak af met de honingpasta en strooi de geroosterde amandelen over de pap.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)

Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 358kcal | Koolhydraten: 57gr | Eiwitten: 13gr | Vetten: 7gr | Verzadigd vet: 1g | MO vet: 2g | EO vet: 3g | Vezels: 10gr | Vitamine A: 41IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 0.2mg | Vitamine B6: 0.3mg | Vitamine C: 5mg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 404mg | Magnesium: 137mg | Kalium: 496mg | Calcium: 67mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 37µg | IJzer: 3mg | Fosfor: 381mg | Selenium: 1µg | Zink: 3mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept