| | | |

Havermoutkoekjes met banaan en amandelpasta

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.
Glutenvrije koekjes zonder toegevoegde suiker

Makkelijk en snel te maken basisrecept van havermout met banaan en amandelpasta. Je hebt verder geen ei nodig en ook hoef je geen extra suiker toe te voegen. Wel wat zout en als je wilt wat echte vanille of koek- en speculaaskruiden. Echt een verantwoord tussendoortje, zonder toevoegingen.

Is banaan koolhydraatarm?

Nee, banaan is zeker niet strikt koolhydraatarm. Banaan bevat veel koolhydraten. Fruit met veel koolhydraten kan wel passen in een koolhydraatbeperkt dieet. Maar hou dan wel goed je dagwaarden in de gaten: 8 koolhydraten per koekje tikt aan als je maar 100 gram per dag mag. Het liefst haal je je koolhydraten zo veel mogelijk uit groente. Als je net overstapt van keto of koolhydraatarm dan zou ik oppassen met de snelle suikers in banaan. Lees meer over de soorten lowcarb (keto, kha en khb).

Maar wil je vooral je suikerbehoefte afbouwen en minderen met witte, geraffineerde suiker? Dan is banaan uiteraard juist een hele goede optie. De suikers zitten verpakt on een gezond pakketje met vezels, vitamines en mineralen.

Is haver koolhydraatarm?

Nee, ook haver is niet (strikt) koolhydraatarm. Geen enkel graan is geschikt voor een koolhydraatarm dieet. Granen bevatten zetmeel en dus veel koolhydraten. Van alle granen komt haver wel het eerste aanmerking als je koolhydraatbeperkt of koolhydraatbewust eet. Maar 8 gram per koekje is best veel op een dagwaarde van 100 gram. Hou er verder rekening mee dat vooral koolhydraten in de ochtend effect kunnen hebben op je ‘eetrust’ de rest van de dag. Schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen ervoor zorgen dat je eerder gaat snaaien. Neem deze koekjes dus alleen als je dit spel goed kunt spelen. En niet als je net van een keto of strikt koolhydraatarm dieet komt en weer wat gaat uitbreiden in je koolhydraat inname.

Havermout is juist wel geschikt als je gewend bent aan tarwe, andere witte zetmelen en suiker. Dan helpt het juist om je suikerbehoefte aan het afbouwen.

Is haver glutenvrij?

Haver is van nature glutenvrij. Maar het wordt vaak verwerkt op dezelfde plek als tarwe of andere glutenhoudende granen. Bij haver moet altijd expliciet op het pak staan of het glutenvrij is. Staat het er niet? Dan is het dus niet gegarandeerd glutenvrij! Dit geldt overigens niet alleen voor havermout of havermeel, maar ook voor havermelk of -yoghurt. Zo zijn de drinks en yoghurt van Oatly niet glutenvrij, maar die van AH wel.

Fytinezuur

Er zijn meerdere redenen om geen haver te eten. Zo eet je in een paleo dieet helemaal geen graan. Granen zijn vaak doorgekweekt en zelfs genetisch gemodificeerd, daarbij gaat het met name om tarwe, rijst en maïs. Verder bevatten granen anti-nutriënten als lectines. Dat zijn stoffen die van nature in planten voorkomen. Ze worden wel gezien als het verdedigingsmechanisme van planten. Sommige mensen hebben meer last van deze stoffen dan anderen. Het kan voor hen zelfs een reden zijn om carnivoor te eten.

Haver is van alle granen nog het meest een oergraan met volwaardige voedingsstoffen. Maar ook haver bevat natuurlijke anti-nutriënten. Het belangrijkste anti-nutriënt in haver is fytinezuur. Dat kan ontstekingsbevorderend werken en de opname van sommige voedingsstoffen in de weg staan. Overigens zit fytinezuur ook in noten en zaden. Dat is de reden dat noten en zaden in een Auto Immuun Paleo in de eerste fase ook worden weggelaten.

Lange tijd werd gedacht dat het zinvol was haver eerst te weken voor gebruik. Uit onderzoek blijkt dat het weekwater wel iets van het fytinezuur opneemt, maar lang niet alles. En in het weekwater worden ook goede stoffen opgenomen. Lees daarover deze blog van Monique van der Vloed. Persoonlijk week ik mijn haver daarom niet meer.

Glyfosaat in haver?

Een Amerikaans onderzoek naar ontbijtgranen met havermout trof onder meer in pakken Cheerio’s glyfosaat aan. Dat is een bestrijdingsmiddel (Roundup van Monsanto) dat vooral in Amerika gebruikt wordt. Inmiddels is iedereen er wel van overtuigd dat dat kankerverwekkend is. En het wordt in verband gebracht met Parkinson. Helaas is het Europees nog niet in de ban gedaan. Toch is het de vraag of Nederlandse pakken met ontbijtgranen ook glyfosaat bevatten en of dat dan komt van de haver.

Vooralsnog lijkt het vooral van belang om biologische havermout te kopen zonder andere toevoegingen.

Is haver dan wel goed voor je?

Nu we de nadelen weten is het ook goed om eens naar de voordelen te kijken. Want haver bevat essentiële eiwitten, goede mineralen als magnesium en niet oplosbare vezels die zeer gunstig zijn voor je microbioom. Haver verteert heel langzaam en geeft de glucose ook langzaam af in je bloed waardoor de schommelingen in je bloedsuiker veel minder hoog zijn dan bij andere granen.

Ik eet zelf daarom wél haver. Niet elke dag, maar ik mis het als ik het helemaal weglaat. Dus ik eet het af en toe. Voor mijn gevoel doet het mij goed om zo divers mogelijk te eten.

Is dit bananenbrood koolhydraatarm?

Bananenbrood past niet in een koolhydraatarm dieet. Voor koolhydraatbeperkt bevat dit taartje in totaal eigenlijk ook net te veel koolhydraten. Zowel banaan als haver zitten op het randje. Toch heb ik het de tag koolhydraatbeperkt meegegeven.

Koolhydraten in banaan

Banaan bevat 23 gr khd per 100 gram. Banaan is als ingrediënt koolhydraatbeperkt, maar over het algemeen is het beter om niet al te rijpe bananen te eten. Onrijpe banaan bevat langzame koolhydraten en zetmeel dat deels nog resistent is. Hoe rijper de banaan des te meer van dat zetmeel omgezet wordt in (snelle) suikers zoals glucose. Voor een bananenbrood gebruik je liever juist wat rijpere bananen.

Havervlokken of havermout

Ik gebruikte havermout ofwel fijne havervlokken. Dat zijn plat gerolde haverkorrels die daarna geknipte zijn. Grove havervlokken die alleen plat gerold zijn zijn iets te robuust voor deze koekjes, al gaat er verder niets mis met het recept.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij en vegan. Lowcarb, maar echt op het uiterste randje van koolhydraatbeperkt richting koolhydraatbewust. Zie opmerkingen hierboven.

Havermoutkoekjes met banaan en amandelpasta

Marjolein
Gezonde koekjes van havermout met banaan en amandelpasta. Zonder extra suiker. Boordevol vezels, vitamines en mineralen. Je hebt verder ook geen ei nodig en de koekjes zijn zuivelvrij en vegan.
5 van 2 stemmen
Bereiding 5 minuten
Oven 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Vrij van A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Basisrecept, Doordeweeks
Gang Gebak & koekjes
Keuken Europees
Porties 6 koekjes
Calorieën 56 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Bereiding
 

  • Warm de oven voor op 200 graden. Leg een bakplaat klaar met bakpapier.
  • Prak de banaan en meng alle ingrediënten erdoor.
  • Maak 6 bolletjes (met lep of met de hand). Het deeg is licht plakkerig, maar als het goed is lukt dit net. Is het te plakkerig dan kun je wat havermout toevoegen. Bananen en eetlepels kunnen variëren in grootte.
  • Leg de bolletjes op je bakplaat en druk ze in de gewenste vorm. Ze lopen niet meer uit.
  • Zet de timer op 20 minuten, maar hou ze vanaf een minuut of 16 in de gaten. Iedere oven verschilt een beetje. Bij mij worden ze met 20 minuten knapperig aan de randjes.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 56kcal | Koolhydraten: 8gr | Eiwitten: 2gr | Vetten: 1gr | Verzadigd vet: 0.1g | MO vet: 0.3g | EO vet: 0.3g | Vezels: 2gr | Vitamine A: 13IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.03mg | Vitamine B6: 0.1mg | Vitamine C: 2mg | Vitamine E: 0.1mg | Natrium: 130mg | Magnesium: 21mg | Kalium: 107mg | Calcium: 7mg | Koper: 0.02mg | Foliumzuur: 7µg | IJzer: 0.5mg | Fosfor: 53mg | Selenium: 0.2µg | Zink: 0.3mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven