Brood van havermeel en boekweitmeel (zonder ei)
Een mooi en lekker brood dat voornamelijk bestaat uit twee gezonde meelsoorten: havemeel en boekweitmeel. Naast haver en boekweit bevat het brood wit zetmeel (maïzena, aardappelzetmeel of tapioca) en lijnzaad. Zuivelvrij en eivrij dus ook erg geschikt als je geen melk of ei kunt of mag eten. Er is ook een variant van haverbrood met amandelmeel en rijstmeel.
Dit recept is van Marianne. Zij is ook actief als De Rollende Redenaar.
Binmiddel
De binding die je bij een gewoon brood krijgt van de gluten komt nu van het zetmeel en het lijnzaad. Als je xanthaangom toevoegt wordt het nog iets smeuïger. Maar dit is niet per sé noodzakelijk.
Tapioca is het zetmeel van de cassavewortel. Het bevat iets meer zetmeel dan cassavemeel. Cassavemeel wordt van de volledige wortel van de cassaveplant gemaakt. Maïzena is het zetmeel van mais. Ook dit is iets anders dan maïsmeel. Net als aardappelzetmeel iets anders is dan meel van de volledige aardappel.
Zonder ei
In glutenvrijbrood zit vaak ei voor extra binding. Hier wordt ook dat vervangen door het lijnzaad waardoor het brood laag kan blijven in histamine.
Is haver glutenvrij?
Haver is van nature glutenvrij. Maar het wordt vaak verwerkt op dezelfde plek als tarwe of andere glutenhoudende granen. Bij haver moet altijd expliciet op het pak staan of het glutenvrij is. Staat het er niet? Dan is het dus niet gegarandeerd glutenvrij!
Fytinezuur
Haver is van alle granen nog het meest een oergraan met volwaardige voedingsstoffen. Maar haver bevat wel een anti-nutriënt: fytinezuur. Dat kan ontstekingsbevorderend werken en de opname van sommige voedingsstoffen in de weg staan. Overigens zit fytinezuur ook in noten en zaden.
Lange tijd werd gedacht dat het zinvol was haver eerst te weken voor gebruik. Uit onderzoek blijkt dat het weekwater wel iets van het fytinezuur opneemt, maar lang niet alles. En in het weekwater worden ook goede stoffen opgenomen. Lees daarover deze blog van Monique van der Vloed. Persoonlijk week ik mijn haver daarom niet meer.
Glyfosaat in haver?
Een Amerikaans onderzoek naar ontbijtgranen met havermout trof onder meer in pakken Cheerio’s glyfosaat aan. Dat is een bestrijdingsmiddel (Roundup van Monsanto) dat vooral in Amerika gebruikt wordt. Inmiddels is iedereen er wel van overtuigd dat dat kankerverwekkend is. En het wordt in verband gebracht met Parkinson. Helaas is het Europees nog niet in de ban gedaan. Toch is het de vraag of Nederlandse pakken met ontbijtgranen ook glyfosaat bevatten en of dat dan komt van de haver.
Vooralsnog lijkt het vooral van belang om biologische havermout te kopen zonder andere toevoegingen.
Is haver goed voor je?
Nu we de nadelen weten is het ook goed om eens naar de voordelen te kijken. Want haver bevat essentiële eiwitten, goede mineralen als magnesium en niet oplosbare vezels die zeer gunstig zijn voor je microbioom. Haver verteert heel langzaam en geeft de glucose ook langzaam af in je bloed waardoor de schommelingen in je bloedsuiker veel minder hoog zijn dan bij andere granen.
Ik eet zelf daarom wél haver. Niet elke dag, maar ik mis het als ik het helemaal weglaat. Dus ik eet het af en toe. Voor mijn gevoel doet het mij goed om zo divers mogelijk te eten.
Houdbaarheid
Het is een dag of drie houdbaar in de broodtrommel of veel langer in de vriezer (vries het in in plakjes met het bakpapier ertussen). Je kunt variëren met noten/zaden/pitten en andere meelsoorten. Hou hierbij je eigen intoleranties in de gaten.
Baking soda in plaats van gist
Dit brood bevat geen gist. Er wordt baking soda gebruikt om het brood luchtig te maken. Baking soda gaat licht bruisen als het in aanraking komt met zuur waardoor een luchtiger beslag ontstaat.
Het brood heeft daardoor een licht zuurtje en ruikt ook iets anders dan brood met gist. Het smaakt gelukkig heel goed en is ook nog goed voor moeilijke buiken!
Lijnzaad
Een deel van de binding in dit brood komt van lijnzaad. Lijnzaad moet je altijd eerst even malen voordat je het kunt verwerken. Als je het heel laat wordt het niet goed verteerd. Koop je het gebroken of maal je het te vroeg dan verlies je goede voedingsstoffen. Gemalen lijnzaad wordt ook wel ‘gebroken’ lijnzaad genoemd.
Dieet en ‘vrij van
‘Vrij van’ noten is afhankelijk van de keuze voor haver- of amandelmelk.
Haver is een graan en boekweit is een pseudograan. Daarom is dit recept niet paleo.
Of haver en boekweit koolhydraatbeperkt zijn? Daar zijn de meningen over verdeeld. Ze zijn in ieder geval niet koolhydraatarm. En doordat naast haver en boekweit ook witte zetmelen gebruikt worden is dit brood niet koolhydraatbeperkt.
Laag histamine
Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.
De baking soda heeft een zuurtje nodig. Maar citrusfruit past niet in een laag histamine dieet. Daarom gebruik je GEEN citroensap. Azijn kan vaak wel in mate gebruikt worden. Witte azijn of appel azijn komen meestal het eerst in aanmerking. Witte azijn is SIGHI 0. Andere azijnsoorten scoren 1 of hoger op de SIGHI lijst. MC360 beveelt juist appelazijn aan.
Boekweit heeft een SIGHI 2 score, hoewel er bij staat dat het goed gepeld goed verdragen kan worden. Bij MC360 staat het op low.

Brood van havermeel en boekweitmeel (zonder ei)
Benodigdheden
- oven op 200 graden, bakblik met bakpapier,
- schaal, kommetje, satéprikker
Ingrediënten
- 250 gr havermeel
- 150 gr boekweitmeel
- 50 gr haverzemelen
- 50 gr wit zetmeel maïzena/aardappel/tapioca
- 50 gr lijnzaad
- 500 ml melk, zuivel of plantaardig
- 1 tl witte azijn of appelazijn
- 10 gr baking soda
- 3 tl zout Keltisch zee of roze Himalaya
Optioneel
- 1 el xanthaangom
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier (broodblik, cakeblik of een kleine taartvorm).
- Doe de azijn bij de plantaardige melk en laat even staan. Het beste kun je hiervoor (ongezoete) amandel- of havermelk gebruiken.
- Vijzel of maal het lijnzaad (ik gebruik een koffiemolentje). Meng het gemalen lijnzaad met alle andere droge ingrediënten door elkaar.
- Voeg vervolgens de melk en de azijn toe aan het meelmengsel, roer tot je een mooi beslag hebt.
- Doe het beslag in het bakblik en zet gelijk in de oven gedurende ongeveer 30 min (elke oven is verschillend). De bakingsoda gaat een reactie aan met het zuur, door de ontstane belletjes krijgt het brood een luchtige structuur. Als je te lang wacht met in de oven zetten ben je een deel van dit effect alweer kwijt. Het brood is klaar als een satéprikker (of bv breinaald) er droog weer uit komt.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Hallo Marjolein,
Is 10 gram baking soda niet erg veel? Ik lees vaak dat meer dan 1 theelepel een recept een bittere smaak geeft.
Ik zou graag dit recept willen proberen, maar ik durf het nu niet goed aan. Groetjes, Tineke
Hoi Tineke, oei, dit is een recept van iemand anders. Dat zijn inderdaad 5 theelepels en dat voelt als veel. Het is wel een groot brood. Ik bak zelf meer met bakpoeder omdat je baking soda snel proeft. Je zou kunnen halveren en dan aanvullen bakpoeder. Bv 2 tl baking soda en 3 tl bakpoeder. Kun je daar wat mee? Groetjes Marjolein