|

Brood van havermeel en amandelmeel (zonder ei)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een mooi en lekker glutenvrij brood dat voornamelijk bestaat uit gezonde, glutenvrije meelsoorten: havermeel, amandelmeel en lijnzaad. Aangevuld met een klein beetje rijstmeel en tapioca of ander zetmeel. Zuivelvrij en eivrij, dus zeer geschikt als je geen zuivel en geen ei mag of wilt eten. Er is ook een haverbrood met boekweitmeel (eveneens zonder ei).

Dit recept is van Marianne. Zij is ook actief als De Rollende Redenaar.

Soorten meel

Naast havermeel en amandelmeel bevat het brood rijstmeel, een klein beetje wit zetmeel (maïzena, aardappelzetmeel of tapioca), psylliumvezels en lijnzaad. De binding die je bij een gewoon brood krijgt van de gluten komt nu van daarvan.

Tapioca is het zetmeel van de cassavewortel. Het bevat iets meer zetmeel dan cassavemeel dat van de volledige wortel van de cassaveplant wordt gemaakt. Psylliumvezels nemen veel vocht op. Zorg ervoor dat je genoeg drinkt bij dit brood. Ze hebben een positieve werking op je stoelgang. Maar bij te weinig vocht weken ze averechts.

In glutenvrijbrood zit vaak ei voor extra binding. Hier wordt ook dat vervangen door het lijnzaad waardoor het brood laag kan blijven in histamine.

Is haver glutenvrij?

Haver is van nature glutenvrij. Maar het wordt vaak verwerkt op dezelfde plek als tarwe of andere glutenhoudende granen. Bij haver moet altijd expliciet op het pak staan of het glutenvrij is. Staat het er niet? Dan is het dus niet gegarandeerd glutenvrij!

Fytinezuur

Haver is van alle granen nog het meest een oergraan met volwaardige voedingsstoffen. Maar haver bevat wel een anti-nutriënt: fytinezuur. Dat kan ontstekingsbevorderend werken en de opname van sommige voedingsstoffen in de weg staan. Overigens zit fytinezuur ook in noten en zaden.

Lange tijd werd gedacht dat het zinvol was haver eerst te weken voor gebruik. Uit onderzoek blijkt dat het weekwater wel iets van het fytinezuur opneemt, maar lang niet alles. En in het weekwater worden ook goede stoffen opgenomen. Lees daarover deze blog van Monique van der Vloed. Persoonlijk week ik mijn haver daarom niet meer.

Glyfosaat in haver?

Een Amerikaans onderzoek naar ontbijtgranen met havermout trof onder meer in pakken Cheerio’s glyfosaat aan. Dat is een bestrijdingsmiddel (Roundup van Monsanto) dat vooral in Amerika gebruikt wordt. Inmiddels is iedereen er wel van overtuigd dat dat kankerverwekkend is. En het wordt in verband gebracht met Parkinson. Helaas is het Europees nog niet in de ban gedaan. Toch is het de vraag of Nederlandse pakken met ontbijtgranen ook glyfosaat bevatten en of dat dan komt van de haver.

Vooralsnog lijkt het vooral van belang om biologische havermout te kopen zonder andere toevoegingen.

Is haver goed voor je?

Nu we de nadelen weten is het ook goed om eens naar de voordelen te kijken. Want haver bevat essentiële eiwitten, goede mineralen als magnesium en niet oplosbare vezels die zeer gunstig zijn voor je microbioom. Haver verteert heel langzaam en geeft de glucose ook langzaam af in je bloed waardoor de schommelingen in je bloedsuiker veel minder hoog zijn dan bij andere granen.

Ik eet zelf daarom wél haver. Niet elke dag, maar ik mis het als ik het helemaal weglaat. Dus ik eet het af en toe. Voor mijn gevoel doet het mij goed om zo divers mogelijk te eten.

Baking soda in plaats van gist

Dit brood bevat geen gist. Er wordt bakpoeder en baking soda gebruikt om het brood luchtig te maken. Baking soda gaat licht bruisen als het in aanraking komt met zuur waardoor een luchtiger beslag ontstaat.

Bakpoeder gaat pas werken als het warmer wordt. Zo volgen deze rijsmiddelen elkaar mooi op. Wijnsteenbakpoeder heeft dezelfde werking als gewone bakpoeder. In tegenstelling tot gewone bakpoeder (wat chemisch gemaakt wordt) is wijnsteenbakpoeder natuurlijk. Het ontstaat bij het maken van wijn.

Lijnzaad

Een deel van de binding in dit brood komt van lijnzaad. Lijnzaad moet je altijd eerst even malen voordat je het kunt verwerken. Als je het heel laat wordt het niet goed verteerd. Koop je het gebroken of maal je het te vroeg dan verlies je goede voedingsstoffen door oxidatie. Gemalen lijnzaad wordt ook wel ‘gebroken’ lijnzaad genoemd.

Houdbaarheid

Het is een dag of drie houdbaar in de broodtrommel of veel langer in de vriezer (vries het in in plakjes met het bakpapier ertussen). Je kunt variëren met noten/zaden/pitten en andere meelsoorten. Hou hierbij je eigen intoleranties in de gaten.

Dieet en ‘vrij van’

Haver is een graan en daarom is dit brood niet paleo.

Of haver koolhydraatbeperkt is? Daar zijn de meningen over verdeeld. Maar doordat naast haver ook witte zetmelen gebruikt worden is dit brood niet koolhydraatbeperkt.

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

De baking soda heeft een zuurtje nodig. Maar citrusfruit past niet in een laag histamine dieet. Daarom gebruik je GEEN citroensap. Azijn kan vaak wel in mate gebruikt worden. Witte azijn of appel azijn komen meestal het eerst in aanmerking. Witte azijn is SIGHI 0. Andere azijnsoorten scoren 1 of hoger op de SIGHI lijst. MC360 beveelt juist appelazijn aan.

Brood van havermeel en amandelmeel (zonder ei)

Marianne van De Rollende Redenaar
Een mooi en lekker brood dat voornamelijk bestaat uit twee gezonde meelsoorten: haver en amandelmeel.
5 van 1 stem
Bereiding 40 minuten
Totale tijd 40 minuten
Vrij van A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Laag histamine
Trefwoord Doordeweeks, Out of the box
Gang Brood & deeg
Keuken Europees
Porties 8 dikke plakken
Calorieën 358 kcal

Benodigdheden

  • oven op 200 graden, bakblik met bakpapier,
  • schaal, kommetje, satéprikker

Ingrediënten
  

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Doe de psylliumvezels en de appelazijn bij de plantaardige melk en laat even staan. Het beste kun je hiervoor (ongezoete) amandel- of havermelk voor gebruiken.
  • Vijzel of maal het lijnzaad (ik gebruik een koffiemolentje). Meng met de andere droge ingrediënten door elkaar.
  • Bekleed een bakblik met bakpapier (broodblik, cakeblik of een kleine taartvorm). Voeg vervolgens de melkmix toe aan het meelmengsel, roer even door tot je geen droog meel meer hebt. Gebruik niet alle melk in één keer, maar neem zoveel melk als nodig, zorg dat het niet te nat wordt. Dan hou je waarschijnlijk wat van het vocht over.
  • Doe het beslag in het bakblik en zet gelijk in de oven gedurende ongeveer 30 min (elke oven is verschillend). De bakingsoda gaat een reactie aan met het zuur, door de ontstane belletjes krijgt het brood een luchtige structuur. Als je te lang wacht met in de oven zetten ben je een deel van dit effect alweer kwijt. Het brood is klaar als een satéprikker (of bv breinaald) er droog weer uit komt.
  • Het brood is een dag of drie houdbaar in de broodtrommel of veel langer in de vriezer (vries het in in plakjes met het bakpapier ertussen).

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

Genoemde calorieën gaan uit van twee dunne plakken of één echt een dikke plak.

Voedingswaarde

Calorieën: 358kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven