| | | |

Harissa

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Harissa is een pittige, kruidige pasta van rode peper, paprika, tomaat en knoflook die gebruikt wordt in de Noord-Afrikaanse en soms ook Midden-Oosterse keuken. Verder goede extra vierge olijfolie en specerijen als komijn en korianderzaad. Soms ook ui. En denk ook aan (geroosterde) paprikapoeder, uienpoeder of soms zelfs wat kaneel.

Wat gebruik betreft is het enigszins vergelijkbaar met sambal in de Indische keuken. Het is een veelzijdige smaakmaker die als basis kan dienen van heel veel gerechten. Fijn om in de koelkast te hebben staan. En best simpel zelf te maken, zonder zooi. Ik gebruik het tijdens het koken van stoofpotjes en soepen. Je kunt de saus ook toevoegen aan baba ganoush, hummus of bloemkoolhummus om het net wat meer pit en diepgang te geven.

Ik maak de harissa door alle groenten te roosteren in de oven. Bakken mag ook, maar ik vindt het zo erg lekker. En wel zo makkelijk.

Dieet en ‘vrij van’

Deze saus is niet paleo. Soms wordt nog wel eens nachtschade gegeten, maar deze saus bestaat eigenlijk volledig uit nachtschades.

In het basisrecept heb ik geen ui verwerkt. Wel een klein beetje tomatenpuree. Daarmee geef ik de saus het predikaat koolhydraatarm. Verwerk je er ook een ui in dan wordt het koolhydraatbeperkt.

Harissa

Marjolein
Veelzijdige smaakmaker uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten die je kunt gebruiken als basis van stoofpotjes, soepen, sauzen en dips. Met lekker veel rode peper, paprika, tomaat en natuurlijk knoflook en olijfolie.
5 van 2 stemmen
Vooraf 45 minuten
Bereiding 5 minuten
Totale tijd 50 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord Lente en zomer
Gang Sauzen & dips
Keuken Middenoosters
Porties 4 personen
Calorieën 96 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 1 rode paprika
  • 3 rode peper (Chili of Spaanse)
  • 1 bol knoflook
  • ½ blikje tomatenpuree
  • 1 el chilivlokken
  • 2 tl korianderzaad gemalen
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl paprikapoeder geroosterd
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • ½ citroen, sap van

Optioneel

  • 1 rode ui
  • ¼ tl variant kaneel, kruidnagel, kardemom, fenegriek

Bereiding
 

  • Warm de oven voor op 200 graden
  • Haal de buitenste velletjes van de knoflook bol, maar laat alle teentjes eraan in tact. Snij het bovenste topje van alle teentjes. Sprenkel wat olie over de snijvlakken. Verdeel er wat zout over. Pak de knoflookbol in in aluminiumfolie.
  • Was de paprika en de pepers en leg in een ovenschaal (optioneel: is om lekken in je oven te voorkomen). Leg de knoflook ernaast. Eventueel ook de in stukken gesneden ui met wat milde olijfolie erover. Zet de timer op 30 minuten.
  • De pepers kun je nu uit de schaal halen. Leg even apart op een bord. De andere groentes hebben nog 15 minuten nodig.
  • Laat alle groente afkoelen.
  • Haal de velletjes van de paprika en de pepers. Verwijder de zaadlijsten van de paprika (let op: er komt veel vocht uit!).
  • Pak de knoflook uit en knijp het zachte vlees uit de bol.
  • Doe de groente is de keukenmachine, samen met alle andere ingrediënten, en pureer tot een gladde massa.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 96kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

2 reacties

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven