| | | | | |

Haringtartaar met rode biet en gekonfijte citroen in een soja balsamico marinade

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een voorgerechtje met de klassieke combinatie van haring en rode biet. Maar dan net even anders! De rode biet marineer je in sojasaus en balsamico azijn. En je maakt het af met heel fijn gesneden stukjes gekonfijte citroen. De haring meng je met een half bosuitje, in fijn gesneden have ringetjes. En de marinade van de rode biet wordt met een beetje mayonaise een heerlijke dressing.

Kijk hier voor meer recepten met Hollandse nieuwe haring.

Gekonfijte citroen…?

Voor mij was het ook nieuw. Een paar maanden terug kwam ik het tegen. Van Souq, gewoon bij Albert Heijn te koop. Ik wist niet wat het was, ik had er nog nooit van gehoord en ik wist ook niet wat ik ermee kon doen. Maar ik wilde het gewoon hebben. Anderen hebben dat wellicht met kleding of schoenen. Ik met eten!

Na een tijdje heb ik het potje opengemaakt en geproefd. Heel bijzonder. In eerste instantie proef je gewoon citroen maar daarna lijkt de smaak wat dieper en breder. De schil, inclusief het witte gedeelte, kun je gewoon eten. In tegenstelling tot dat van verse citroen smaakt het witte niet bitter.

Heb je geen gekonfijte citroen of vind je het te apart? Gebruik dan wat zoetzure appel, ongeveer de helft van de hoeveel van de citroen.

Glutenvrije sojasaus

Ik gebruik glutenvrije sojasaus die voor iedereen te verkrijgen is in de supermarkt: Kikkoman met de blauwe dop. Dit is ook een sojasaus met heel weinig koolhydraten. Als je geen soja eet kun je kokos amino’s gebruiken.

Rode bietjes

Bietjes kun je natuurlijk zelf koken. Maar soms maak ik het mezelf gemakkelijk met kant en klaar. Bij de supermarkt zijn biologische vacuüm verpakte gekookte bietjes te koop.

Met bietjes is overigens wel iets geks aan de hand. De één schaart ze onder koolhydraatarm terwijl de ander zegt dat ze toch echt koolhydraatbeperkt zijn. En weet je wat… Ze hebben allebei gelijk. Rauw bevatten ze 6 gr khd per 100 gram en gekookt nog maar 4,8.

Dieet en ‘vrij van’

Officieel koolhydraatbeperkt door het gebruik van balsamicoazijn, maar omdat dit een minimale hoeveelheid heeft heb ik het toch het predikaat koolhydraatarm meegegeven.

Paleo/AIP en ‘vrij van’ soja en peulvruchten bij gebruik van kokos amino’s in plaats van sojasaus.

Haringtartaar met rode biet en gekonfijte citroen in een soja balsamico marinade

Marjolein
Een klassiek voorgerechtje van haring en rode biet. Met een verrassende twist door gekonfijte citroen en een marinade van sojasaus en balsamicoazijn.
5 van 2 stemmen
Bereiding 15 minuten
Marineren 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet AIP, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord Kerst, Umami
Gang Lunch, Salades, Voorgerecht
Keuken Europees
Porties 1 persoon
Calorieën 440 kcal

Benodigdheden

  • steekring / opmaakring
  • kommetjes, lepel, mes
  • optioneel: acetaatfolie

Ingrediënten
  

Bereiding
 

  • Snij de rode biet in kleine stukjes en dep droog. Doe in een bakje met de sojasaus en de balsamico azijn en zet in de koelkast om te marineren.
  • Verwijder de staart van de haring en conroleer met je vingers op uitstekende graten. Snij de haring in stukjes.
  • Snij de bosui in dunne halve ringetjes en meng met de haring. Snij twee mooie hele ringetjes voor decoratie.
  • Snij de citroen in hele kleine stukjes en dep licht droog.
  • Giet de marinade af van de biet en vang het op een bakje, dat wordt straks de dressing. Meng de stukjes biet met de citroen.
  • Meng de mayonaise door de marinade.
  • Maak het bord op. Doe eerst de biet in de ring en druk aan. Schep daarna de haring erover en druk aan.
  • Haal de ring voorzichtig omhoog. Soms moet je nog een kleine beetje tegendruk geven, maar niet te veel, dan stort je torentje in. Garneer met de achtergehouden bosui.
  • Druppel vlak voor opdienen de dressing rond het torentje.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Je kunt eventueel wat acetaatfolie in je ring doen voordat je gaat opmaken. Na het vullen haal je de ring weg en kun je de folie afwikkelen. 

Voedingswaarde

Calorieën: 440kcal | Koolhydraten: 6gr | Eiwitten: 47gr | Vetten: 24gr | Verzadigd vet: 5g | MO vet: 6g | EO vet: 10g | Vezels: 2gr | Vitamine A: 319IU | Vitamine B1: 0.3mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 34µg | Vitamine C: 7mg | Vitamine D: 11µg | Vitamine E: 3mg | Natrium: 351mg | Magnesium: 100mg | Kalium: 1097mg | Calcium: 160mg | Koper: 0.3mg | Foliumzuur: 116µg | IJzer: 4mg | Fosfor: 626mg | Selenium: 92µg | Zink: 3mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

3 reacties

5 from 2 votes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven