Haringsalade met witlof en framboos

Een verrassende haringsalade met witlof en frambozen en een pittige friszoete dressing.

Omega 3

Haring bevat veel goede omega 3 vetten. Het is één van de weinige vette vissen die in Nederland wild gevangen worden en die je vers kunt eten. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld zalm, dat is vaak gekweekte zalm.

Ook wordt haring nog redelijk duurzaam gevangen.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm. Frambozen passen als ‘berry’ in een koolhydraatarm dieet (4,5 gr khd per 100 gram). Limoensap is net te hoog (limoen is bijna 8 gr khd per 100 gram), al is een halve limoen een lage dosering. Een alternatief is eventueel wat smaakvolle azijn.

Vrij van ‘ei’ als je de mayonaise vervangt door dezelfde hoeveelheid (plantaardige) yoghurt of kwark.

Rode peper wordt meestal in mate gegeten in een paleo dieet. Voor strikt paleo, AIP of ‘vrij van’ nachtschade laat je de rode peper weg.

Voor ‘vrij van’ noten en AIP laat je de walnoten weg. Als je wel zaden eet vervangen door pijnboompitten.

Haringsalade met witlof en framboos

Marjolein
Een verrassende haringsalade met witlof, frambozen, walnoten en een pittige friszoete dressing.
5 van 1 stem
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Gang Salades
Keuken Europees
Porties 1 persoon
Calorieën 514 kcal

Benodigdheden

  • staafmixer en beker/kom, kom, mes, lepeltje

Ingrediënten
  

  • 1 Hollandse nieuwe haring
  • 1 struik witlof
  • 1 handje frambozen
  • 1 handje walnoten
  • 1 el chilivlokken
  • 0,5 el yoghurt, zuivel of plantaardig
  • 0,5 el mayonaise of extra yoghurt
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 tl witte azijn of appelciderazijn
  • of ½ limoen, sap van
  • snufje zout roze Himalaya of Keltische zee

Voor strikt paleo, AIP en 'vrij van' nachtschade

  • variant GEEN rode peper, chilivlokken

Voor AIP en 'vrij van' noten

  • variant GEEN walnoten

Bereiding
 

  • Maak eerst de dressing. Doe de mayonaise met de olie en het limoensap in een kommetje, samen met 4 frambozen. Draai het even schuimig met de staafmixer. Snij een pepertje in kleine stukjes. Voeg eerst een half rood pepertje toe, even mixen en proef. Mag het pittiger, voeg dan pas de rest toe. Voeg zout naar smaak toe.
  • Was en snij de witlof in reepjes. Meng de dressing erdoor.
  • Snij de haring in stukjes en voeg toe, even mengen.
  • Voeg als laatste de resterende framboosje toe. Even rustig mengen zodat ze niet stuk gaan.

Voedingswaarde

Calorieën: 514kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept