| | |

Haring salade met witlof, framboos en walnoten met frisse dressing

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een verrassende haringsalade met witlof, frambozen en walnoten. Met een pittige friszoete dressing van yoghurt (zuivel of plantaardig) met limoen.

Kijk hier voor meer recepten met Hollandse nieuwe haring.

Omega 3

Haring bevat veel goede omega 3 vetten. Het is één van de weinige vette vissen die in Nederland wild gevangen worden en die je vers kunt eten. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld zalm, dat is vaak gekweekte zalm.

Ook wordt haring nog redelijk duurzaam gevangen.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm. Frambozen passen als ‘berry’ in een koolhydraatarm dieet (4,5 gr khd per 100 gram). Limoensap is net te hoog (limoen is bijna 8 gr khd per 100 gram), al is een halve limoen een lage dosering. Een alternatief is eventueel wat smaakvolle azijn.

Vrij van ‘ei’ als je de mayonaise vervangt door dezelfde hoeveelheid (plantaardige) yoghurt of kwark.

Rode peper wordt meestal in mate gegeten in een paleo dieet. Voor strikt paleo, AIP of ‘vrij van’ nachtschade laat je de rode peper weg.

Voor ‘vrij van’ noten en AIP laat je de walnoten weg. Als je wel zaden eet vervangen door pijnboompitten.

Haring salade met witlof, framboos en walnoten met frisse dressing

Marjolein
Een verrassende haringsalade met witlof, een licht zoetjes van frambozen, walnoten en een pittige friszoete dressing.
5 van 2 stemmen
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord Lente en zomer
Gang Salades
Keuken Europees
Porties 1 persoon
Calorieën 422 kcal

Benodigdheden

  • staafmixer en beker/kom, kom, mes, lepeltje

Ingrediënten
  

  • 1 Hollandse nieuwe haring
  • 1 struik witlof
  • 1 handje frambozen
  • 1 handje walnoten
  • 1 el chilivlokken
  • 0,5 el yoghurt, zuivel of plantaardig
  • 0,5 el mayonaise of extra yoghurt
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 tl witte azijn of appelazijn
  • of ½ limoen, sap van
  • snufje zout roze Himalaya of Keltische zee

Voor strikt paleo, AIP en 'vrij van' nachtschade

  • variant GEEN rode peper, chilivlokken

Voor AIP en 'vrij van' noten

  • variant GEEN walnoten

Bereiding
 

  • Maak eerst de dressing. Doe de mayonaise met de olie en het limoensap in een kommetje, samen met 4 frambozen. Draai het even schuimig met de staafmixer. Snij een pepertje in kleine stukjes. Voeg eerst een half rood pepertje toe, even mixen en proef. Mag het pittiger, voeg dan pas de rest toe. Voeg zout naar smaak toe.
  • Was en snij de witlof in reepjes. Meng de dressing erdoor.
  • Snij de haring in stukjes en voeg toe, even mengen.
  • Voeg als laatste de resterende framboosje toe. Even rustig mengen zodat ze niet stuk gaan.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 422kcal | Koolhydraten: 2gr | Eiwitten: 45gr | Vetten: 25gr | Verzadigd vet: 5g | MO vet: 6g | EO vet: 10g | Vezels: 1gr | Vitamine A: 538IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 34µg | Vitamine C: 7mg | Vitamine D: 11µg | Vitamine E: 3mg | Natrium: 245mg | Magnesium: 85mg | Kalium: 865mg | Calcium: 150mg | Koper: 0.3mg | Foliumzuur: 28µg | IJzer: 3mg | Fosfor: 600mg | Selenium: 92µg | Zink: 3mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven