Haringsalade met rode biet, appel en bosui
Een klassieke Hollandse combinatie voor een salade: haring met rode biet. Heerlijk met het frisse zoetje van appel en rode paprika en wat pit van de bosui. Een eenvoudige dressing van (plantaardige) yoghurt of kwark en dille maakt het helemaal af!
Omega 3
Haring bevat veel goede omega 3 vetten. Het is één van de weinige vette vissen die in Nederland wild gevangen worden en die je vers kunt eten. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld zalm, dat is vaak gekweekte zalm.
Ook wordt haring nog redelijk duurzaam gevangen.
Dieet en ‘vrij van’
‘Vrij van’ noten en pseudogranen afhankelijk van gekozen yoghurt/kwark.
Rode paprika is een nachtschade en past niet binnen een strikt paleo dieet. Zongerijpte paprika’s bevatten eventueel wel minder anti-nutriënten. Laat het anders weg.
Dit gerecht is koolhydraatbepertkt door de appel. Alle ingrediënten zijn verder nét onder de koolhydraatarme norm van 5 gr khd per 100 gram (gekookte rode biet 4,6, bosui 4,2, rode paprika 4,3). Appel is 12 en dus khb. Voor kha kun je de appel vervangen door komkommer met schil (1,3).

Haringsalade met rode biet, appel en bosui
Benodigdheden
- kom, mes, lepeltje
Ingrediënten
- 3 Hollandse nieuwe haring
- 1 rode biet gekookt, ongeveer 100 gram
- 1 appel liefst zoetzuur, khb
- of ½ komkommer met schil, kha
- 2 bosui
- ½ rode paprika
- 2 el yoghurt, zuivel of plantaardig
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 handje verse dille
- of 2 tl gedroogde dille
Strikt paleo, AIP en 'vrij van' nachtschade
- variant GEEN paprika
Bereiding
- Maak eerst de dressing. Meng hiervoor de yoghurt met de olijfolie en de dille.
- Was de appel, de bosui en de paprika en snij in stukjes. Snij de biet in stukjes. Meng alles samen met de dressing.
- Snij de haring in stukjes en voeg toe, even mengen.
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?
