Haring tompouce met pompoen, rode biet en zeewier bacon
Een bijzonder en vrolijk voorgerechtje met een sjieke uitstraling. En toch makkelijk te maken. Van een enkel filetje Hollandse nieuwe haring. Als een lichtzoet en zilt gebakje opgebouwd tussen twee plakjes pompoenlasagna met rode biet en gepofte paprika. Afgetopt met gebakken dulse, oftewel: zeewier bacon.
Kijk hier voor meer recepten met Hollandse nieuwe haring of met zeewier.
Pompoen lasagna
Pompoen lasagna is in dunne plakken gesneden pompoen. Het wordt vaak gebruikt in de koolhydraatarme en paleo keuken om gewone lasagna van tarwemeel te vervangen. Je kunt het uiteraard gewoon zelf maken als je een goede, brede schaaf hebt of mandoline. Maar pompoen is vrij hard en ik moet eerlijk bekennen dat ik ze gewoon kant en klaar in de supermarkt koop.
Dulse!?
Wat is dat nou weer? Dulse is een stevig rood zeewier met een mooie ziltige smaak dat je rauw kunt eten maar ook knapperig kunt bakken.
Ik ben een paar weken begonnen aan zeewier ontdekkingsreis. Iedereen kent natuurlijk wel de nori vellen die gebruikt worden voor sushi. Maar er is zoveel meer mogelijk. In mijn zoektocht ben ik uiteindelijk aangekomen bij Pit&Pit en Wereld van Zeewier. Zij verkopen gedroogd zeewier in veel variaties. Vooral bij Wereld van Zeewier kun je echt van alles vinden. Crackers, pasta, zout met zeewier. En ook dulse.
Er zijn meerdere merken dulse. Ik raakte ermee bekend door het merk I sea. Zij noemen het ‘zeewier bacon’, en daarmee was ik meteen geïnteresseerd. Dit merk is helaas niet gegarandeerd glutenvrij. Daarom heb ik uiteindelijk gekozen voor de dulse van een ander merk: Porto Muinos.
Jodium en andere mineralen
Zeewier is gezond! En binnen een glutenvrij, paleo of koolhydraatarm dieet is het extra goed om af en toe zeewier te eten. Het bevat stoffen die je anders misschien te weinig binnen krijgt.
Zeewier bevat veel jodium. Als je geen kant en klaar brood meer eet en je gebruikt Keltisch zeezout of roze Himalayazout, dan kun je een tekort krijgen aan jodium. Aan keukenzout, dat veel gebruikt wordt in kant en klaar producten, wordt dat namelijk toegevoegd. Zeewier bevat bevat van zichzelf veel jodium. En daarnaast bevat het ook veel andere vitamines en mineralen.
Schildklierpatiënten of zwangere vrouwen moeten wel voorzichtig zijn met jodium. Overleg met je arts of therapeut hoeveel en hoe vaak je zeewier kunt eten. Dulse bevat in verhouding met ander zeewier nog meer jodium: wel tot 28 miligram per 100 gram. Ook gezonde mensen kunnen dit niet onbeperkt eten. Geadviseerd wordt zo’n twee tot drie keer per week maximaal 5 gram. Een handje is ongeveer 2 gram.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm. Niet paleo door de paprika. Niet alle dulse is gegarandeerd glutenvrij, kijk daarvoor op de verpakking.
Let op bij een allergie schaal- of schelpdieren. Zeewier is uiteraard plantaardig, maar het komt uit de zee en kan sporen bevatten. Zo tref ik wel eens krabbenpootjes aan in mijn zeesla. Maar je weekt de dulse nog zelf en kunt deze ook afspoelen. Bij een heftige allergie is persoonlijk uitproberen de enige optie (naast de nog veiligere optie: niets nemen).
Haring tompouce met pompoen, rode biet en zeewier bacon
Benodigdheden
- oven op 220 graden
- stoom- of kookpan
- scherp mesje
- bakje water + keukenpapier
Ingrediënten
- 2 Hollandse nieuwe haringen
- 2 handjes dulse (zeewier) gedroogd, daarna geweekt
- 4 bladen pompoenlasagna
- 1 grote rode biet gekookt
- 3 rode paprika
- 2 bosui
- paar druppels balsamico azijn
Bereiding
Voorbereiding
- Warm minimaal een uur voordat je de borden gaat opmaken de oven voor op 220 graden. Leg de paprika's een half uur in de oven op het rooster. Hou de steeltjes eraan. Halverwege even omdraaien. Dek de bodem van de oven aan met aluminiumfolie om lekvocht op te vangen.Langer van te voren hiermee beginnen is geen probleem: de gepofte paprika kun je in de koelkast leggen (handigst is na het schoonmaken).
- Daarna goed laten afkoelen, liefst afgedekt met wat aluminiumfolie. Dat kan hetzelfde zijn als je op de bodem van de oven hebt gebruikt.
- Als de paprika's zijn afgekoeld verwijder je het steeltje en trek je de velletjes eraf. Verwijder de zaadlijsten. Hou 4 van de mooiste plakken apart, bij elkaar iets meer dan helft. De andere helft wordt onderdeel van de saus.
- Indien je rauwe, verse biet gebruikt: schil en kook deze dan terwijl de paprika in de oven ligt.
- Stoom de lasagnabladen 5 minuten, laat afkoelen (afgekoeld zijn ze steviger en makkelijker te hanteren).
- Pureer de resterende paprika samen met de balsamico azijn. Dit wordt het sausje voor bovenop.
- Laat minimaal 5 minuten de dulse weken in ruim water.
Borden opmaken
- Haal vlak voor opmaken de dulse uit het water. Dep droog. Warm een pan op en doe er wat olie in. Bak de dulse licht krokant. Laat daarna uitlekken op wat keukenpapier.
- Maak de bosui schoon en snij in ringetjes. Snij de biet in dunne plakjes.
- Verwijder de staarten van de haringen en voel even of er geen grote gaten achterblijven. Trek ze uit elkaar zodat je vier filets hebt.
- Snij de pompoenbladen in de lengte doormidden. Je houdt dan 2 helften over die net iets breder zijn dan een haring. Beleg met de plakjes biet. Leg daarop een plakje paprika. Leg op iedere tompouce een haringfilet (in zijn geheel). Bedek met de andere helft van het pompoenblad.
- Schep een beetje paprikasaus op de tompouce. Schik de dulse en de bosuiringetjes erop.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter?