| | | | |

Haring terrine met rode biet en groene asperge

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Deze terrine is een klassiek koud voorgerechtje van Hollandse nieuwe haring, rode biet en groene asperge in een gelei van visbouillon, een beetje vissaus en bietensap.

Kijk hier voor meer recepten met Hollandse nieuwe haring.

Terrine laten opstijven

Dit gerechtje vergt best even wat tijd in de voorbereiding. Maar dat kan ver voor je diner en de voorbereiding van andere gangen omdat het nog in de koelkast op kan stijven en daarna kun je het rustig een nachtje laten staan.

Suikervrije vissaus

Als je suikervrij wilt eten is het een goed idee om te investeren in een mooie suikervrije vissaus. Deze is niet zomaar in de supermarkt te koop. Aan alle vissauzen die je in de supermarkt kunt kopen is namelijk suiker toegevoegd. Jammer, want het hoort er eigenlijk niet in. Ik gebruik een hele mooie aromatische saus: Red Boat fish sauce. Dat is de enige vissaus die ik ken die geen suiker bevat. Ik bestel deze online.

Gelatine

Er zijn verschillende soorten gelatine te koop. Van goedkopere blaadjes in de supermarkt tot wat duurdere poeders gemaakt van biologische botten. De gewone blaadjes zijn vaak gemaakt van slachtafval uit de bio industrie. De duurdere poeders zijn vaak gemaakt van grasgevoerde runderen.

Voor de functionaliteit in het recept maakt het niet uit of je gewone blaadjes gebruikt of gelatine poeder. De hoeveelheid meet je op basis van gewicht. Zes blaadjes wegen ongeveer hetzelfde als één eetlepel en zijn gemiddeld geschikt voor 500 ml.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm en paleo/AIP.

Haring terrine met rode biet en groene asperge

Marjolein
Koud voorgerechtje van haring, rode kool en groene asperge in een gelei van visbouillon, een beetje vissaus en bietensap.
5 van 1 stem
Bereiding 30 minuten
Opstijven 4 uur
Totale tijd 4 uur 30 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Zaden, Zuivel
Dieet AIP, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord Kerst, Pasen
Gang Lunch, Voorgerecht
Keuken Europees
Porties 8 personen
Calorieën 132 kcal

Benodigdheden

  • terrine of cakevorm of diepe ovenschaal
  • folie en/of bakpapier
  • (steel)pannetje, roerlepel, eventueel maat/schenkbeker
  • (kleine) keukenmachine, blender of staafmixer
  • mes, kommetje
  • langs scherp mes, taartschep

Ingrediënten
  

  • 6 Hollandse nieuwe haring
  • 500 gr rode biet gekookt
  • 300 gr groene aspergetips
  • 1 citroen
  • 300 ml visbouillon
  • 100 ml biet, sap of kookvocht van rode
  • 2 tl (suikervrije) vissaus
  • 8 blaadjes gelatine of 4 tl gelatinepoeder

Bereiding
 

  • Bij gebruik van gelatine blaadjes: leg de gelatineblaadjes te weken in koud water. Breng de visbouillon aan de kook met het bietensap en de vissaus.
  • Bij gebruik van blaadjes: knijp het vocht uit de gelatine. Voeg de zachte blaadjes of het gelatinepoeder toe aan de visbouillon. Laat zacht pruttelen, tegen de kook aan (bij 80 graden zie je de eerste blubjes). Roer tot alles is opgelost. Laat daarna afkoelen op kamertemperatuur, dan zal het nog niet meteen opstijven.
  • Verwijder de staarten van de haring en voel je met vingers langs de filets of er geen grote gaten achter blijven. Twee haringen gaan in de gelei. De andere 4 (8 losse filets) hou je heel voor de terrine.
  • Blancheer de groene asperges zodat ze iets zachter worden. Laat afkoelen.
  • Voeg 2 haringen en 100 gram van de rode biet toe aan de visbouillon. Neem daarvoor de kleinste rode bietjes uit de verpakking. Pureer en schenk eventueel in een (maat)beker van waaruit je het straks gedoseerd in de terrine kunt schenken. Heb je een fijn steelpannetje dan kun je het daar ook in laten zitten.
  • Snij de andere 400 gram (grotere) rode bieten in hele dunne plakjes. Hou het oppervlak van de plakjes wel zo goot mogelijk. Dit is de stevigheid van je terrine als je hem bij het serveren in plakken snijdt.
  • Was de citroen goed. Snij dunne plakjes. Verwijder de pitjes.
  • Bekleed de vorm met folie. Strijk plooien zoveel mogelijk glad. Beleg de bodem met wat plakjes citroen.
  • Verdeel daar overheen de helft van de bietenplakjes. Dat mag helemaal tot de randen. Gebruik aan de randen ook niet te kleine stukjes, anders vallen ze eruit bij het snijden. Schenk wat gelei erover, schud de vorm wat heen en weer zodat de gelei zich goed verspreid.
  • Leg 4 losse filets in de lengte in de vorm, met de staartkant naar het midden en de brede kant naar de zijkanten. Laat daar iets overlappen. Blijf met de haringen juist iets van de randen weg. Dit is om te voorkomen dat een filet uit je terrine glijdt bij het snijden.
  • Verdeel de aspergtips in de lengte erover. Blijf ook hier iets weg weg uit de randen. Druk licht aan. Schenk weer wat gelei in de vorm.
  • Leg de laatste 4 filets op dezelfde manier neer. En tot slot de laatste bietjes. De beitjes mogen weer helemaal tot aan de randen. Druk weer licht aan. Schenk de gelei erover zodat je ongeveer een halve centimeter gelei aan de bovenkant hebt.
  • Dek eventueel af met wat bakpapier en daarover de overhangende folie.
  • Zet minimaal 4 uur in de koelkast. Een nachtje mag ook, dan ben helemaal zeker dat terrine mooi opstijft.
  • Meestal kun je het folie omhoogtrekken om de terrine makkelijk uit de vorm te halen. Anders even op z'n kop houden en schudden. Eventueel randjes met een (aan de kop afgerond) mes los snijden. Randjes en velletjes kun je gladstrijken met een vochtige hand of vinger.
  • Het leukste is om de terrine aan tafel aan te snijden. Gebruik een scherp en lang mes! Opscheppen kan vervolgens met een taartschep.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Ik gebruik de voorverpakte biologische gekookte bieten van de supermarkt. Het sap dat daarbij zit is ongeveer 100 ml. Indien minder, gewoon aanvullen met visbouillon tot 400 ml.
Groene aspergetips kunnen best prijzig zijn. Ik gebruik ook vaak de tips uit de diepvries. Dan heb je anderhalf pak nodig van 200 gram. Even laten ontdooien. Proef even voor, deze zijn van zichzelf al wat zachter. Het gaat om het mondgevoel bij de zachte structuur van de bietjes en de haring.

Voedingswaarde

Calorieën: 132kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven