Haring ceviche met limoen, rode peper en avocado
Ceviche van haring. Een Hollandse twist aan het originele Peruaanse gerecht van in zuur gegaarde rauwe vis. Met avocado, rode peper, ui en natuurlijk limoen. Fris en zacht van smaak. Koolhydraatarm en paleo.
Kijk hier voor meer recepten met Hollandse nieuwe haring.
Wat is ceviche?
De eerste keer dat ik ceviche at was ik op reis in Brazilië, niet eens in Peru. Ik wist ook niet precies wat het was, maar met het beetje Portugees dat ik kon verstaan zette ik me schrap voor iets raars met rauwe vis. En het was compleet anders dan ik had gedacht. Licht van smaak, fris door de limoen, pittig door de pepertjes en het uitje. De combi met komkommer en avocado. De koriander die perfect tot zijn recht kwam. Ik was verkocht!
Ceviche van haring
Hollandse nieuwe is gekaakt (gefileerd en gezouten) en daarmee niet hetzelfde als volledig onbehandelde rauwe vis. Toch geeft de extra garing door de limoen ook de haring een extra dimensie. De smaak wordt iets zachter. Het vlees wordt wat voller en bijna romig.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm en paleo. Er zijn veel mensen die paleo eten en toch in kleine hoeveelheden (zongrijpte) Spaanse pepers eten. Daarom heb ik het wel het predikaat paleo meegegeven. Maak hierin je eigen keuzes.
Voor ‘vrij van’ nachtschade’ en strikt paleo/AIP in ieder geval zonder pepers!
Haring ceviche met limoen, rode peper en avocado
Benodigdheden
- mes, kommetje
- mooie glaasjes
Ingrediënten
- 4 Hollandse nieuwe haring
- 4 limoen, sap van
- 1 rode peper (Chili of Spaanse) of jalapeno
- 1 ui
- 1 avocado
- stukje komkommer ongeveer 5 cm
- 2 handjes verse koriander
Strikt paleo/AIP en 'vrij van' nachtschade
- variant GEEN rode peper weglaten
Bereiding
- Laat de haring fileren door de visboer. Haal eventueel zelf nog de staarten eraf. Loop de filets langs met je vingertoppen om grote graten indien nodig er nog uit te halen. Snij in stukjes.
- Snipper de ui heel fijn. Was de de rode peper, verwijder de zaadjes. Snij eerst een paar ringetjes die je apart houdt om straks te garneren. Snij de rest vervolgens fijn.
- Snij van alle limoentje een mooi plakje uit het midden. Daar kun je straks mee garneren.
- Knijp de limoentjes uit. Zorg dat de pitjes niet meekomen. Doe de haring, de ui en de peper bij het limoensap. Roer door, dek af en zet weg in de koelkast. Laat minimaal een uur 'garen'.
- Snij de komkommer en de avocado in kleine stukjes. Scheur de koriander fijn. Hou een paar blaadjes achter om te garneren.
- Meng alles door elkaar. Serveer in de glaasjes. Garneer met de plakjes limoen, wat peper en bosuiingetjes en wat blaadjes koriander.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!