Haring ceviche

Ceviche van haring. Een Hollandse twist aan het originele Peruaanse gerecht van in zuur gegaarde rauwe vis met avocado en limoen.

De eerste keer dat ik ceviche at was ik op reis in Brazilië, niet eens in Peru. Ik wist ook niet precies wat het was, maar met het beetje Portugees dat ik kon verstaan zette ik me schrap voor iets raars met rauwe vis. En het was compleet anders dan ik had gedacht. Licht van smaak, fris door de limoen, pittig door de pepertjes en het uitje. De combi met komkommer en avocado. De koriander die perfect tot zijn recht kwam. Ik was verkocht!

Hollandse nieuwe is gekaakt (gefileerd en gezouten) en daarmee niet hetzelfde als volledig onbehandelde rauwe vis. Toch geeft de extra garing door de limoen ook de haring een extra dimensie. De smaak wordt iets zachter. Het vlees wordt wat voller en bijna romig.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm en paleo. Er zijn veel mensen die paleo eten en toch in kleine hoeveelheden (zongrijpte) Spaanse pepers eten. Daarom heb ik het wel het predikaat paleo meegegeven. Maak hierin je eigen keuzes.

Voor ‘vrij van’ nachtschade’ en strikt paleo/AIP in ieder geval zonder pepers!

Haring ceviche

Marjolein
Het klassieke visgerecht uit Peru met een Hollandse twist door Hollandse nieuwe haring te gebruiken. De volle smaak van lekkere vette Hollandse nieuwe past perfect bij de eveneens volvette smaak van avocado. Fris en licht door de limoen en de komkommer. Pittig door de rode peper en het uitje.
5 van 1 stem
Bereiding 10 minuten
Marineren 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vlees, Zaden, Zuivel, Zuivel, wel roomboter
Dieet AIP, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord Kerst
Gang Salades, Voorgerecht
Keuken Nederlands, Peruaans, Zuid-Amerikaans
Porties 4 personen
Calorieën 236 kcal

Benodigdheden

  • mes, kommetje
  • mooie glaasjes

Ingrediënten
  

  • 4 Hollandse nieuwe haring
  • 4 limoen, sap van
  • 1 rode peper (Chili of Spaanse) of jalapeno
  • 1 rode ui
  • of 2 bosui
  • 1 avocado
  • stukje komkommer ongeveer 5 cm
  • 2 handjes verse koriander

Strikt paleo/AIP en 'vrij van' nachtschade

  • variant GEEN rode peper weglaten

Bereiding
 

  • Laat de haring fileren door de visboer. Haal eventueel zelf nog de staarten eraf. Loop de filets langs met je vingertoppen om grote graten indien nodig er nog uit te halen. Snij in stukjes.
  • Snipper de ui heel fijn. Was de de rode peper, verwijder de zaadjes. Snij eerst een paar ringetjes die je apart houdt om straks te garneren. Snij de rest vervolgens fijn.
  • Snij van alle limoentje een mooi plakje uit het midden. Daar kun je straks mee garneren.
  • Knijp de limoentjes uit. Zorg dat de pitjes niet meekomen. Doe de haring, de ui en de peper bij het limoensap. Roer door, dek af en zet weg in de koelkast. Laat minimaal een uur 'garen'.
  • Snij de komkommer en de avocado in kleine stukjes. Scheur de koriander fijn. Hou een paar blaadjes achter om te garneren.
  • Meng alles door elkaar. Serveer in de glaasjes. Garneer met de plakjes limoen, wat peper en bosuiingetjes en wat blaadjes koriander.

Notities

 

Voedingswaarde

Calorieën: 236kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept