| | |

Hangop (dikke, uitgelekte yoghurt)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Zelf hangop maken! Een heerlijke Hollandse traditie. Hangop is een heerlijk dikke romige crème gemaakt van yoghurt. Eigenlijk is het niet meer dan yoghurt waar het grootste deel van het vocht uitgehaald is. Je kunt het als een soort crème fraîche gebruiken in koude toetjes. Maar ook als ontbijt is het waanzinnig lekker. Zeker als je het mengt met vers fruit. Voor mij een ouderwetse verwennerij waarvoor ik een flinke reis terug moet maken in de tijd. Wij aten dat thuis namelijk altijd met kerst. Zalig vond ik dat.

Fan van hangop? Kijk dan eens naar dit recept met hangop met pompoepuree en pompoengranola. Of dit voorbeeld waarbij ik hangop heb gemengd met frambozen en pistachegranola.

Veel yoghurt nodig

Je haalt uit gewone yoghurt meer dan de helft van het vocht weg. Dus je hebt ook meer dan het dubbele aan yoghurt nodig om te komen tot het uiteindelijk volume dat je wilt gaan serveren. Je houdt tussen een derde en de helft over: dus van een liter yoghurt maak je zo’n 400 gram hangop.

Heeft tijd nodig

Hangop maken is absoluut niet moeilijk. Maar je moet het wel even de tijd geven en je hebt ruimte nodig in je koelkast. Of je moet een koele kelder tot je beschikking hebben.

Hangop (dikke, uitgelekte yoghurt)

Marjolein
Heerlijk dikke en romige yoghurt die je laat uitlekken.
5 van 1 stem
Bereiding 5 minuten
Wachttijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 5 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zaden
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Kerst
Gang Ontbijt, Toetjes
Keuken Europees, Nederlands
Porties 4 personen
Calorieën 56 kcal

Benodigdheden

  • dunne theedoek eventueel een tweede doek
  • vergiet of zeef
  • bak of kom om vocht op te vangen

Ingrediënten
  

  • 1 liter yoghurt

Bereiding
 

  • Hang de schone theedoek in een zeef of vergiet. Zet een uitlekbak of kom onder de zeef of vergiet.
  • Schenk de yoghurt in de theedoek. Dek eventueel af met een tweede theedoek. Zet koel weg. Liefst een dag van tevoren maar minimaal een hele nacht.
  • Check tussen of de kom niet overloopt en het vocht er nog goed uit kan blijven lekken.
  • Vouw de punten van de theedoek samen. Je kunt nu nog wat vocht uit de theedoek persen.
  • Schraap de yoghurt uit de doek in 4 bakjes.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

Het genoemde aantal calorieën is voor een portie van 100 gram.
Van 1 liter yoghurt maak je ongeveer 400 ml hangop. Dat zijn 4 porties van iets meer dan 100 gram als de hangop het hoofdbestanddeel is. Gebruik je de hangop zoals een bolletje ijs bij bijvoorbeeld flensjes? Dan kun je rekenen op 6 tot 8 porties uit 1 liter yoghurt.

Voedingswaarde

Calorieën: 56kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven