Halloween bloed oogballen van kokosmelk en aardbeien
Halloween is een geweldig feest om zelf de meest waanzinnige creaties van gebak en snoep te maken. Maar natuurlijk wél gezond! Wat dacht je van deze bloederige oogballen met een rode iris van aardbeien en oogwit van kokosmelk. De pupillen maak je met wilde bosbessen. De ogen zijn glutenvrij, zuivelvrij, suikervrij en zelfs koolhydraatarm, paleo en AIP.
Ook nog op zoek naar een gezonde maltijd als hoofgerecht of lunch voor Halloween? Kijk dan eens naar deze spaghetti van zwartheksenhaar met een rode bloedsaus en zwarte spinnen! Oftewel: zwarte bonenspaghetti met saus van gehakt, tomaten en rode paprika. Met zwarte olijfjes.
Flexibele bolvormpjes
Het belangrijkste hulpmiddel voor deze oogballen zijn halfronde flexibele vormpjes. Ik heb zelf een vorm gebruikt met 15 halve bollen van 3,7 cm. Een mooi formaatje dat net op een oog lijkt.
Gelatine
Ik heb zelf gewerkt met blaadjes uit de supermarkt. Je kunt ook (gezonder) gelatinepoeder kopen, liefst van grasgevoerde koeien. Het liefst gebruik ik het poeder van Great Plains, maar die is al een tijdje niet te koop. Als het er weer is te bestellen bij onder meer Puur Mieke.
Wilde bosbessen
Ik gebruikte biologische wilde bosbessen van AH (doosje uit de vriezer). Deze zijn lekker donker van kleur, bijna zwart. En precies het goede maatje om als pupil te gebruiken. De gekweekte blauwe bessen zijn net wat te groot en minder donker van kleur. Het voordeel van wilde bosbessen uit de vriezer is dat je precies kunt nemen hoeveel je nodig hebt. En de rest kan gewoon terug de vriezer in.
Kokosmelk
Je kunt iedere goed vette melk uit blik gebruiken. Ik heb de gelatine gedoseerd op de gewone kokosmelk. Je gebruikt dus gewoon het hele blik, je hoeft niet eerst room te maken zoals ik met andere recepten vaak doe.
Zoetstof
Ik vind de smaak van de kokos met de aardbeien zelf zoet genoeg. Je kunt de melk eventueel nog wat extra zoeten. Ik vind erythritol niet zo fijn werken hier omdat er kans is dat de erythritol weer wat korrelig wordt als het afkoelt. De poedersuikervorm is iets geschikter maar geeft ook nog een lichte kans op een korrelig mondgevoel. Ik gebruik zelf voor vergelijkbare recepten de stevia druppels van MOOS. Deze zijn zo weinig mogelijk bewerkt. Ik zou maximaal een druppel gebruiken per 3 oogballen, dus 5 druppels in totaal
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm, glutenvrije en zuivelvrij. Paleo en AIP bij gebruik van grasgevoerde gelatine.

Halloween bloederige oogballen van aardbeien en kokosmelk.
Benodigdheden
- 15 halve bollen in flexibele vormpjes
- plank of iets plats om de vormpjes stabiel in de koelkast te leggen
- (steel)pannetje
- kommetje
- theelepel en eetlepel
Ingrediënten
- 85 gr aardbeien
- 15 wilde bosbes (blauwe bes) doosje uit de vriezer
- 175 ml kokosmelk
- 5,5 blaadjes gelatine
Optioneel
- 5 druppels stevia extract
Bereiding
Rode irissen en zwarte pupillen
- Leg 2 blaadjes gelatine in koud water. Pureer de aardbeien in een steelpannetje en warm op. Als de gelatine zacht is, het water eruit knijpen en toevoegen aan de aardbeien. Door elkaar mengen terwijl het heel licht bubbelt. Niet volledig aan de kook brengen.
- Terwijl de aardbeien afkoelen leg je een plank neer met daarop de vormpjes. Met een theelepeltje kun je de vormpjes vullen. Je houdt een klein beetje aardbeien over om te mogen morsen.
- Haal het doosje bosbessen uit de vriezer en selecteer 15 pupillen. Leg ze in het midden van de vormpjes en druk ze zachtjes door het aardbeien mengsel op de bodem.
- Zet de plank een paar uur in de koelkast.
Oogwit
- Leg 3,5 blaadjes gelatine in koud water. Warm de kokosmelk op. Voeg eventueel zoetstof toe.
- Knijp het vocht uit de gelatine blaadjes als ze zacht zijn en voeg toe. Meng door elkaar terwijl de melk heel zacht mag bubbelen. Breng niet volledig aan de kook.
- Laat afkoelen. Haal de plank met de irissen uit de koelkast. Verdeel de melk erover. Zet weer een paar uur terug.
Afronden
- Haal de plank uit de koelkast. Trek licht aan vormpjes zodat de randen van de oogballen loskomen. Druk dan van onderaf de oogballen uit de vormpjes.
- Afhankelijk van de temperatuur blijven de oogballen een paar uur in vorm. Als ze erg warm worden worden ze zacht.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!