Guacamole

Dé dip voor een borrel of een zomerse barbecue! De basis van guacamole is simpel: avocado, limoensap en knoflook. De limoen geeft frisheid, maar zorgt er ook voor dat de avocado zijn smaak en kleur behoudt. Een rood pepertje is eigenlijk ook onmisbaar voor wat extra pit. En als persoonlijke afwijking gooi ik over bijna al mijn koude gerechten extra vierge olijfolie.

Verder ben ik gek op koriander. Maar die smaak kan niet iedereen waarderen. Dat staat in de ingrediëntenlijst dus bij optioneel.

Guacamole die je in de supermarkt koopt bevat veel zooi. Maar je kunt het heel simpel zelf maken. Als je dat één keer gedaan hebt, wil je nooit meer anders.

Dieet en ‘vrij van’

Het liefst voeg je ook een uitje en tomaat toe. Maar ui is koolhydraatbeperkt en tomaat is nachtschade. Ze passen dus om verschillende redenen niet in alle diëten.

Als je koolhydraatarm eet kun je de ui prima weglaten. Ui bevat 6,3 gr khd per 100 gram. Als smaakmaker wordt het wel gedoogd binnen kha, maar dan gebruik je dus weinig. Eventueel vervangen door wat bosui.

Eet je heel strikt paleo en volledig ‘vrij van’ nachtschade, dan laat je de tomaat en de rode peper weg. Eventueel kun je dan wat zwarte peper gebruiken. Toch zie ik inmiddels veel mensen die wel paleo eten, maar af en toe toch ook tomaat of rode peper gebruiken. Zorg er dan wel voor dat dit zongerijpt is, dan bevat het minder anti-nutriënten.

Guacamole

De heerlijke Mexicaanse avocadodip. Onmisbaar bij een zomerse borrel of een barbecue. Lekker met olijfolie, limoensap, knoflook, een rood pepertje. En eventueel een uitje, tomaat en koriander.
5 van 1 stem
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet AIP, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Gang Hartige snacks, Sauzen & dips
Keuken Mexicaans, Zuid-Amerikaans
Porties 4 personen
Calorieën 202 kcal

Benodigdheden

  • mes, lepel, vork, kommetje, knoflookpers

Ingrediënten
  

  • 2 avocado’s rijp, zacht
  • 1 limoen
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 rode peper (Chili of Spaanse)
  • 1 scheut extra vierge olijfolie
  • snuf zout roze Himalaya of Keltisch zee

Optioneel

  • 1/2 rode ui khb
  • of 1 bosui kha
  • 1 tomaat
  • 1 verse koriander

Voor strikt paleo, AIP en 'vrij van' nachtschade

  • komkommer GEEN tomaat
  • zwarte peper korrels GEEN rode peper

Bereiding
 

  • Pers een limoentje uit. Lepel het vruchtvlees uit de avocado's en meng dit meteen met het limoensap.
  • Pers de knoflook zo fijn mogelijk en voeg toe.
  • Snij de rode peper zo klein mogelijk en voeg toe.
  • Als je tomaat gebruikt neem dan alleen het vlees en verwijder de zaadlijsten. Snij in kleine stukjes en voeg toe.
  • Als je ui gebruikt: snipper zo fijn mogelijk en voeg toe.
  • Top af met olie en zout naar smaak. Zet afgedekt in de koelkast weg tot gebruik.
  • Voeg pas vlak voor het opdienen de koriander toe.

Voedingswaarde

Calorieën: 202kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept