Groene olijventapenade met zongedroogde tomaat
Tapenade is voor mij iets dat echt bij een zomerse borrel of BBQ hoort. Lekker met wat zelfgebakken (glutenvrije of koolhydraatarme) crackers of brood, of gewoon los bij je vlees of vis. Persoonlijk doe ik er altijd iets knapperigs bij, zoals noten en zaden. In dit geval zonnebloempitten.
Deze tapenade heeft iets zoets door de zongedroogde tomaten. Wil je wat meer pit en umami? Kijk dan ook eens naar de tapenade van kalamata olijven. Kalamata olijven zijn donkere olijven die langer aan de boom hangen en ze hebben daardoor een diepere smaak. Ik combineer ze met ansjovis en artisjok hartjes. Kijk hier voor meer BBQ en borrel dips met kruiden en groente.
Dieet en ‘vrij van’
Deze tapenade is koolhydraatbeperkt, paleo en vegan. Koolhydraatbeperkt door de zongedroogde tomaat en zonnebloempitten. Voor een strikt koolhydraatarme (kha) tapenade kun je ook kijken naar de kalamata tapenade. Deze bevat pompoenpitten in plaats van zonnebloempitteen en deze zijn wel kha..
Groene olijventapenade met zongedroogde tomaat
Benodigdheden
Ingrediënten
- 125 gr groene olijven mag uit een potje
- 50 gr zongedroogde tomaat mag uit een potje
- 1 el zonnebloempitten
- 2 el extra vierge olijfolie
- ½ citroen
Optioneel
- 1 teentje knoflook
Bereiding
- Ontpit de olijven. Pers de knoflook.
- Maal als eerste de zonnebloempitten fijn.
- Voeg daarna alle andere ingrediënten toe. Hou iets van het citroensap achter zodat je de dikte goed kunt bepalen. Dunner maken is dan makkelijk, dikker maken is lastiger.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!