Griekse salade met tomaat en olijven

Een traditionele Griekse salade van tomaat, rode ui, olijven en extra vierge oilijfolie. Maar dan met een plantaardige vervanger voor feta.

Plantaardige kaas

Oei, oei, oei. Wat kan ik kaas toch missen. In salades vooral mozzarella en feta.

Voor roomkaas heb ik inmiddels een fijn plantaardig recept dat ik zelf kan maken. Maar voor een kaas die op feta lijkt wordt het lastiger. Ook de wat gezondere ambachtelijk kaasjes van noten die ik soms eet bij de borrel hebben toch niet de vibe van mozzarella of feta.

Heel af en toe koop ik daarom een blokje witte kaas in de supermarkt. Niet de meeste gezonde keuze moet ik erbij zeggen, want enorm bewerkt. Hier heb ik Violife Greek White gebruikt. Deze smaakt romig en lijkt een beetje op feta. Voor mij tot nu toe wat smaak betreft de beste vervanger.

Maar… Gebruik liever echte goede feta van schapenmelk als je wel zuivel eet, bij een koemelkallergie of als je nog wel A1 caseïne eet.

Dieet en ‘vrij van’

Deze salade is koolhydraatbeperkt. Violife Greek White bevat 11 gr khd per 100 gram. Ui heeft 6,3 gr khd per 100 gram en is ook koolhydraatbeperkt. Ui wordt in kleine hoeveelheden als smaakmaker gedoogd voor kha, maar hier vormt het een wezenlijk onderdeel van de salade.

Tomaten zijn nachtschade, hoewel vaak gebruikt in sommige paleo recepten is dit dus niet strikt paleo. Gebruik zongerijpte tomaten om de hoeveelheid anti-nutriënten te beperken.

Griekse salade met tomaat en olijven

Een traditionele Griekse salade, maar dan met een plantaardige vervanger voor feta.
No ratings yet
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Gang Salades
Keuken Europees, Grieks
Porties 1 persoon
Calorieën

Benodigdheden

  • kom of bord, mes

Ingrediënten
  

  • 50 gr feta, zuivel of plantaardig
  • 2 tomaat
  • ¼ komkommer
  • ½ rode ui
  • 7 groene olijven
  • 7 kalamata olijven
  • 1 scheut extra vierge olijfolie
  • 1 handje verse oregano
  • of 1 handje verse tijm
  • zwarte peper korrels
  • zout roze Himalaya of Keltisch zee

Bereiding
 

  • Snij de tomaten in partjes. Snij de komkommer overlangs doormidden en daarna in halve maantjes (mag met of zonder de zaadlijsten, maar liefst wel mét schil). Snij de ui halve ringen.
  • Verbrokkel de feta erover en de olijven. Sprenkel een flinke scheut olijfolie erover.
  • Voeg extra smaak toe met (het liefst) verse oregano of tijm door de blaadjes van de takjes de ritsen.
  • Maak af met lekker zout, zoals Keltisch zeezout of roze Himalaya zout en vers gemalen zwarte peper.

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept