| | | | |

Gratin van witlof, champignons, blauwe kaas en walnoten

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een klassieke combinatie voor een makkelijke ovenschotel: witlof, blauwe kaas en walnoten. In een smaakvolle gratin met gebakken champignons.

Roquefort

Deze ovenschotel is niet zuivelvrij. Maar als je zoals ik Roquefort gebruikt wel lactosevrij (tot zeer laag in lactose) en koemelkvrij (rauwe schapenmelk). En daardoor ook zonder A1 caseïne. Overigens zal dat lang niet voor iedereen met een intolerantie of allergie een oplossing zijn. Echt lekkere vegan blauwe kaas die mooi smelt heb ik helaas nog niet gevonden.

Hoef je geen rekening te houden met het soort zuivel? Dan kun je iedere blauwe kaas gebruiken die lekker vindt.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij en koolhydraatarm. Koemelkvrij met Roquefort. Lactosegehalte met Roquefort zeer laag, niet altijd gegarandeerd vrij.

Gratin van witlof, champignons, blauwe kaas en walnoten

Marjolein
Klassieke ovenschotel van witlof met champignons in olijfolie. Met gesmolten blauwe kaas en walnoot. Ik had koemelk- en lactosevrije Roquefort.
5 van 2 stemmen
Oven 35 minuten
Totale tijd 35 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Ovenschotel
Gang Bijgerechten, Hoofd: vega, Lunch
Keuken Europees
Porties 2 tot 4 porties
Calorieën 341 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 3 tot 4 stronken witlof
  • 250 gr champignons
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl oregano
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 150 gr blauwschimmelkaas ik had Roquefort
  • 2 handjes walnoten
  • 3 el milde olijfolie om de champignons in te bakken

Bereiding
 

  • Warm de oven voor op 200 graden.
  • Was en snij de witlof in de lengte. Kleine stronkjes halveren, grote in 3 tot 4 partjes.
  • Haal de onderkant eraf, snij het harde deel eruit of maak er inkepingen in. Hou je dit heel dan wordt het niet mooi zacht. Vroeger werd het er helemaal uitgehaald omdat het bitter was. Tegenwoordig valt dat best mee.
  • Leg de stronkjes in de oven en besprenkel rijkelijk met de extra vierge olijfolie.
  • Zet in de oven met de timer op 35.
  • Na een kwartier kun je beginnen met de rest. Snij de champignons maar laat de stukken groot. Net iets groter dan hapklaar (wat je makkelijk in 1x in je mond steekt), ze slinken nog.
  • Warm olie in de pan op en bak de champignons op redelijk hoog vuur rondom bruin. Voeg op het laatst de paprikapoeder, oregano en uienpoeder toe.
  • Verkruimel ondertussen de walnoten in grove stukken, met de hand of in de vijzel.
  • Laat de champignons uitlekken in een vergiet of zeefje.
  • Met nog 10 tot 15 minuten op de timer haal je de ovenschaal kort uit de oven. Verdeel de champignons erover. Brokkel de kaas erop en top af met de walnoten.
  • Zet terug in de oven voor de resterende tijd.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 341kcal | Koolhydraten: 5gr | Eiwitten: 20gr | Vetten: 27gr | Verzadigd vet: 15g | MO vet: 2g | EO vet: 8g | Vezels: 2gr | Vitamine A: 1287IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B6: 0.3mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 3mg | Vitamine D: 0.3µg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 1365mg | Magnesium: 40mg | Kalium: 512mg | Calcium: 516mg | Koper: 0.5mg | Foliumzuur: 62µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 412mg | Selenium: 23µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

2 reacties

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven