Gratin van knolselderij met ui, gerookt spek en Pecorino uit de oven
Deze heerlijke gratin is een koolhydraatarme variant van een rijke Franse aardappelgratin met room, kaas en spek. De aardappels vervang je door knolselderij. Voor de kaas kun je Pecorino gebruiken. Dat is een schapenkaas die ook lactosevrij te verkrijgen is. Dit recept heeft ook een variant die helemaal zuivelvrij is: bijvoorbeeld met amandelroom en edelgistvlokken.
Knolselderij
Knolselderij is een grote, niet al te knappe knol. Als ik er eentje opensnij dan ruikt het eigenlijk meteen naar soep.
Knolselderij bevat weinig koolhydraten. Perfect voor een koolhydraatarm dieet.
Pecorino
Als je ‘gewoon’ zuivel eet kun je iedere belegen of oude kaas nemen die je wilt. Als je koemelkvrij of lactosevrij eet kun je Pecorino nemen. Echte pecorino is gemaakt van schapenkaas. Het is ook een harde kaas waarbij het productieproces en de rijping ervoor gezorgd hebben dat de suikers zijn verdwenen.
Doordat Pecorino geen suikers meer bevat is het ook zeer geschikt als je koolhydraatarm eet.
Edelgistvlokken
Als je helemaal geen zuivel eet, bijvoorbeeld in een vegan of paleo/AIP dieet, dan kun je edelgistvlokken gebruiken. Dit heeft eenzelfde soort umami smaakje. En het neem ook wel iets vocht vocht op. De edelgist bak je niet mee, dan gaan de goede voedingstoffen deels verloren.
Edelgist is inactieve gist. In het Engels worden het ook wel nutritional yeast genoemd. Het heeft een hoge voedingswaarde en bevat vooral B vitamines (B1, B2, B3, B6) en het vormt een goede voedingsbodem voor je darmflora. De bekendste edelgist is van NatuFood, te koop bij Puur Mieke. Nieuwe klanten krijgen bij Puur Mieke 5% welkomstkorting met de code Eetlekkeranders5.
Spek
Je gebruikt in deze gratin gerookt spek. Een rooksmaak past namelijk erg goed knolselderij. Ik gebruik geen voorgesneden spekreepjes maar een stuk spek aan één stuk zodat je wat grotere dikke plakken kunt snijden.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij en lowcarb. Door de ui en balsamico koolhydraatbeperkt. Eventueel voor (meer) koolhydraatarm de balsamico vervangen door witte azijn en wat zoetstof in de vorm van siroop.
Lactose en koemelkvrij. Zuivelvrij en paleo met edelgist. Strikt paleo en vrij van nachtschade zonder paprikapoeder en chilivlokken.
Gratin van knolselderij met ui, gerookt spek en Pecorino uit de oven
Benodigdheden
- oven op 200 graden
- (blok)rasp
- dunschiller
Ingrediënten
- ½ knolselderij = ongeveer 300 tot 400 gram.schoongemaakt
- 2 rode uien
- 200 gr zuurkoolspek gerookt spek aan één stuk
- 75 gr Pecorino vers geraspt
- 200 ml room, zuivel of plantaardig ik had amandelroom
- 2 scheutjes balsamicoazijn
- 2 el (glutenvrije) sojasaus of tamari
- 2 tl paprikapoeder liefst gerookt
- 1 tl gedroogde tijm of andere groene kruiden als tijm, oregano of rozemarijn, vers of gedroogd
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl chilivlokken
- 2 snufjes zwarte peper
Voor zuivelvrij, vrij van nachtschade, paleo en AIP
- 4 el edelgistvlokken GEEN Pecorino
- kokosamino's GEEN sojasaus
- variant GEEN paprikapoeder en chilivlokken
Voor koolhydraatarm(er)
- 3 el witte azijn
- 1 el siroop met zoetstof bv Magicle Maple (let op: deze bevat moutextract en is niet glutenvrij)
- 1 rode ui in plaats van 2
Bereiding
- Snij dikke plakjes van het blokje spek. Laat het vet er op laag vuur een beetje uitlopen. Bak daarna op redelijk hoog vuur minimaal 10 minuten aan alle kanten krokant.
- Schil ondertussen een ui en snij in partjes.
- Snij ook een knolselderij door midden. Snij het wortelige deel eraf en schil de helft. Snij in gelijke stukken. De andere helft kan je ingepakt in folie vrij lang bewaren in de koelkast.
- Haal het spek uit de pan en leg even opzij. Het vet laat je in de pan.
- Zet de ui rondom aan in het spekvet.
- Voeg de knolselderij toe en daarna de tijm, de oregano, het paprikapoeder en de chilivlokken.
- Blus af met de room, de balsamico en de sojasaus. Laat 10 minuten pruttelen.
- Warm de oven voor op 200 graden.
- Voeg de spek weer toe. Rasp de kaas. Knip of snij de salie in stukjes en meng met de kaas. Verdeel de kaas over de pan.
- Zet 15 minuten in de oven.
Voor zuivelvrij, paleo en AIP
- Sla de stap met de kaas over. Meng de salie met de edelgistvlokken en strooi deze over de knolselderij als je hem uit de oven haalt. Niet meebakken dus.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.