| | |

Gratin van knolselderij met ui, gerookt spek en Pecorino uit de oven

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Deze heerlijke gratin is een koolhydraatarme variant van een rijke Franse aardappelgratin met room, kaas en spek. De aardappels vervang je door knolselderij. Voor de kaas kun je Pecorino gebruiken. Dat is een schapenkaas die ook lactosevrij te verkrijgen is. Dit recept heeft ook een variant die helemaal zuivelvrij is: bijvoorbeeld met amandelroom en edelgistvlokken.

Knolselderij

Knolselderij is een grote, niet al te knappe knol. Als ik er eentje opensnij dan ruikt het eigenlijk meteen naar soep.

Knolselderij bevat weinig koolhydraten. Perfect voor een koolhydraatarm dieet.

Pecorino

Als je ‘gewoon’ zuivel eet kun je iedere belegen of oude kaas nemen die je wilt. Als je koemelkvrij of lactosevrij eet kun je Pecorino nemen. Echte pecorino is gemaakt van schapenkaas. Het is ook een harde kaas waarbij het productieproces en de rijping ervoor gezorgd hebben dat de suikers zijn verdwenen.

Doordat Pecorino geen suikers meer bevat is het ook zeer geschikt als je koolhydraatarm eet.

Edelgistvlokken

Als je helemaal geen zuivel eet, bijvoorbeeld in een vegan of paleo/AIP dieet, dan kun je edelgistvlokken gebruiken. Dit heeft eenzelfde soort umami smaakje. En het neem ook wel iets vocht vocht op. De edelgist bak je niet mee, dan gaan de goede voedingstoffen deels verloren.

Edelgist is inactieve gist. In het Engels worden het ook wel nutritional yeast genoemd. Het heeft een hoge voedingswaarde en bevat vooral B vitamines (B1, B2, B3, B6) en het vormt een goede voedingsbodem voor je darmflora. De bekendste edelgist is van NatuFood, te koop bij Puur Mieke. Nieuwe klanten krijgen bij Puur Mieke 5% welkomstkorting met de code Eetlekkeranders5.

Spek

Je gebruikt in deze gratin gerookt spek. Een rooksmaak past namelijk erg goed knolselderij. Ik gebruik geen voorgesneden spekreepjes maar een stuk spek aan één stuk zodat je wat grotere dikke plakken kunt snijden.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij en lowcarb. Door de ui en balsamico koolhydraatbeperkt. Eventueel voor (meer) koolhydraatarm de balsamico vervangen door witte azijn en wat zoetstof in de vorm van siroop.

Lactose en koemelkvrij. Zuivelvrij en paleo met edelgist. Strikt paleo en vrij van nachtschade zonder paprikapoeder en chilivlokken.

Gratin van knolselderij met ui, gerookt spek en Pecorino uit de oven

Marjolein
Heerlijk eenpans gratin van knolselderij. Je gebruikt een gietijzeren pan waarin je eerst stooft waarna alles de oven in gaat met Pecorino en kruiden. Pecorino is lactosevrije schapenkaas. Zuivelvrij te maken met edelgistvlokken.
5 van 1 stem
Bereiding 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Eénpans, Ovenschotel
Gang Hoofd: vlees & kip
Keuken Europees, Frans
Porties 2 personen
Calorieën 1026 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • ½ knolselderij = ongeveer 300 tot 400 gram.schoongemaakt
  • 2 rode uien
  • 200 gr zuurkoolspek gerookt spek aan één stuk
  • 75 gr Pecorino vers geraspt
  • 200 ml room, zuivel of plantaardig ik had amandelroom
  • 2 scheutjes balsamicoazijn
  • 2 el (glutenvrije) sojasaus of tamari
  • 2 tl paprikapoeder liefst gerookt
  • 1 tl gedroogde tijm of andere groene kruiden als tijm, oregano of rozemarijn, vers of gedroogd
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl chilivlokken
  • 2 snufjes zwarte peper

Voor zuivelvrij, vrij van nachtschade, paleo en AIP

Voor koolhydraatarm(er)

  • 3 el witte azijn
  • 1 el siroop met zoetstof bv Magicle Maple (let op: deze bevat moutextract en is niet glutenvrij)
  • 1 rode ui in plaats van 2

Bereiding
 

  • Snij dikke plakjes van het blokje spek. Laat het vet er op laag vuur een beetje uitlopen. Bak daarna op redelijk hoog vuur minimaal 10 minuten aan alle kanten krokant.
  • Schil ondertussen een ui en snij in partjes.
  • Snij ook een knolselderij door midden. Snij het wortelige deel eraf en schil de helft. Snij in gelijke stukken. De andere helft kan je ingepakt in folie vrij lang bewaren in de koelkast.
  • Haal het spek uit de pan en leg even opzij. Het vet laat je in de pan.
  • Zet de ui rondom aan in het spekvet.
  • Voeg de knolselderij toe en daarna de tijm, de oregano, het paprikapoeder en de chilivlokken.
  • Blus af met de room, de balsamico en de sojasaus. Laat 10 minuten pruttelen.
  • Warm de oven voor op 200 graden.
  • Voeg de spek weer toe. Rasp de kaas. Knip of snij de salie in stukjes en meng met de kaas. Verdeel de kaas over de pan.
  • Zet 15 minuten in de oven.

Voor zuivelvrij, paleo en AIP

  • Sla de stap met de kaas over. Meng de salie met de edelgistvlokken en strooi deze over de knolselderij als je hem uit de oven haalt. Niet meebakken dus.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Voedingswaarde

Calorieën: 1026kcal | Koolhydraten: 27gr | Eiwitten: 32gr | Vetten: 87gr | Verzadigd vet: 43g | MO vet: 9g | EO vet: 30g | Vezels: 6gr | Vitamine A: 2352IU | Vitamine B1: 0.4mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 23mg | Vitamine D: 2µg | Vitamine E: 3mg | Natrium: 1371mg | Magnesium: 85mg | Kalium: 1032mg | Calcium: 584mg | Koper: 0.3mg | Foliumzuur: 43µg | IJzer: 3mg | Fosfor: 715mg | Selenium: 31µg | Zink: 3mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven