Gevonden: grasgevoerde A2 zuivel!

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Eigenlijk was ik op zoek naar grasgevoerd vlees. Tot mijn verrassing vond ik ook grasgevoerde A2 zuivel. En niet alleen melk, dat kende ik al. Ik vond ook zomaar ineens karnemelk, yoghurt én kefir gemaakt van A2 melk. Als je net als ik A1 zuivel mijdt én een lichte lactose intolerantie hebt kan je je voorstellen dat ik blij ben.

Maar… de kans is groot dat je helemaal niet weet waar ik het over heb. Want wat is nou weer grasgevoerde A2 zuivel!?

Grasgevoerd

Eerst even grasgevoerd. Daar kan iedereen zich wel wat bij voorstellen. Koeien die de hele dag lekker in de wei mogen huppelen. Maar let op, in Nederland is er nauwelijks melkvee dat het hele jaar buiten loopt. De norm is 120 dagen buiten, dan staan koeien dus nog 245 dagen binnen… Binnen kunnen ze overigens nog steeds gras krijgen, maar meestal worden ze bijgevoerd met krachtvoer (lees: graan). Volledig grasgevoerde zuivel is in Nederland dus niet zomaar het hele jaar verkrijgbaar.

Omega 3

Waarom is grasgevoerde zuivel zo belangrijk? De samenstelling van de zuivel verandert zodra de koe graan te eten krijgt. Met name het vet in de melk verandert. Het is belangrijk om dagelijks goede vetten te eten. Te veel omega 6 is ontstekingsbevorderend, meer omega 3 werkt ontstekingsremmend.

Grasgevoerde melk bevat naar verhouding veel meer omega 3 en heeft ook een betere verhouding tussen omega 3 en 6. Net als vette wilde vis de omega 3 binnenkrijgt uit algen, zo krijgen koeien omega 3 binnen via gras. Graan bevat vooral omega 6. Graangevoerde melk en kweekvis bevatten daardoor ook veel omega 6. Dat wil je liever mijden.

A2 zuivel

Dan de A2. Dat is een wat technischer verhaal. De meeste zuivel in Nederland is A1 zuivel. Het verschil tussen A1 en A2 is het soort eiwit dat het bevat. Het gaat zelfs om één klein stofje in één soort eiwit. Volgens sommigen een verwaarloosbaar verschil…. Maar waarom voel ik me dan beter als ik geen A1 zuivel eet?

Eiwitten

In zuivel zitten verschillende soorten eiwitten, ook wel proteïne genoemd. Eiwitten leveren energie, maar zijn vooral nodig als bouwstof. Eiwitten zijn bekend als essentiële voedingstof voor spieropbouw. Ook bijvoorbeeld je bindweefsel en botten zijn afhankelijk van eiwitten. Verder zijn ze onmisbaar bij de overdracht van prikkels, spijsvertering en wondgenezing.

Aminozuren

Eiwitten bestaan uit aminozuren. Sommige aminozuren zijn essentiële voedingsstoffen. Dat betekent niet alleen dat je ze keihard nodig hebt, maar ook dat je ze niet zelf kunt aanmaken en dat je ze dus binnen moet krijgen door je voeding. Er zijn meer dan 20 verschillende aminozuren die in verschillende samenstelling voor kunnen komen in voeding. Om alle essentiële aminozuren binnen te krijgen is het van belang om eiwitten uit verschillende bronnen tot je te nemen.

Dierlijk en plantaardig

Er zijn eiwitten uit dierlijke en uit plantaardige bron. Als je geen zuivel eet of zelfs als vegan eet kun je nog steeds aan je eiwitten komen. Er zijn wel discussies over de het soort aminozuren. Dierlijk eiwit zou over meer variatie beschikken. Maar er is ook discussie ook over de opneembaarheid, die zou juist beter zijn bij plantaardig eiwit.

Caseïne

Zuivel bestaat uit dierlijke eiwitten. De meest voorkomende eiwitten zijn caseïne en wei. Caseïne is een zeer volwaardig eiwit dat álle essentiële aminozuren bevat. Caseïne heeft dus heel wat gezondheidsvoordelen. Ons lichaam heeft wel moeite met het omzetten van caseïne. Dat is in dit geval positief. Het kost voornamelijk energie en het kan daardoor je metabolisme verhogen. Het is een bekend bestanddeel van eiwitpoeders en wordt veel door sporters gebruikt. Vooral omdat de omzetting met vetverbranding gepaard gaat.

A1 en A2 caseïne

Caseïne kun je onderverdelen in alfa, beta en kappa caseïne. Het onderscheid in A1 en A2 zuivel heeft betrekking op de beta-caseïne. Of een koe melk geeft met A1 of A2 beta-caseïne ligt vast in het DNA van de koe. De gemiddelde Nederlandse melkkoe kan geen melk geven zonder A1 caseïne. Volledige A2 zuivel komt vaak van oudere koeienrassen, bijvoorbeeld de Jersey en Guernsey koeien of rassen die in Zuid-Europa gebruikt worden voor melkproductie. Schapen, geiten en paarden leveren ook melk zonder A1 caseïne.

Gevoeligheid voor A1 caseïne

Bij A1 caseïne komt in de spijsvertering een stofje vrij dat niet vrijkomt bij de vertering van A2 caseïne.

BCM-7 en leaky gut

Het stofje dat vrijkomt bij het verteren van A1 melk is BCM-7. Het is een oxidant waardoor het schadelijk kan zijn. Bij gezonde mensen hoeft dit stofje niet altijd problemen te geven. Maar als je darmwand al is aangetast, dan kan dit stofje in je bloedbaan terechtkomen. De beste beschreven onderbouwing hiervoor vind je in het boek ‘Devil in the milk’ van Keith Woodward.

Niet voor alle beweringen kan een wetenschappelijke onderbouwing gevonden worden. Maar als je andere kwalen hebt uitgesloten kan het zinvol zijn om A1 caseïne te schrappen. Met name als je aanwijzingen hebt voor een ‘leaky gut’, en al helemaal als deze aangetoond is (bijvoorbeeld door een zonuline test). Soms schrappen mensen zuivel in eerste instantie helemaal en voeren dan langzaam weer A2 caseïne in, bijvoorbeeld eerst met geitenyoghurt.

Koemelkallergie

Een gevoeligheid voor A1 caseïne is iets anders dan koemelkallergie. Bij een allergie reageert het immuunsysteem op één van de eiwitten in koemelk. Dan kan (mede) door caseïne zijn, maar het kan ook gaan om andere eiwitten. Soms kan er wel geit- of schapenmelk gedronken worden, maar soms strekt de allergie zich verder uit en kan dat evenmin verdragen worden.

Lactose intolerantie

Een gevoeligheid voor A1 caseïne is ook iets anders dan lactose intolerantie. Lactose is een suiker die voorkomt in alle soorten melk, dus ook in geiten- en schapenmelk. Lactose is een FODMAP. Bij een intolerantie kan het lichaam deze suiker niet goed verteren met darmproblemen als gevolg. Lactose wordt normaal gesproken afgebroken door het enzym lactase. Bij een aangeboren lactose intolerantie ontbreekt de lactase vaak volledig. Bij een intolerantie die later is ontstaan kan de gevoeligheid toe- of afnemen door toe- of afname van de beschikbare lactase. Daarmee kan de grens voor hoeveel lactose je kunt verdragen ook fluctueren .

Samenhang A1 caseïne en lactose

Hoewel lactose en caseïne dus andere stoffen zijn en een andere uitwerking hebben in ons lichaam, lijken sommige mensen met een lactose intolerantie A2 zuivel beter te verdragen dan A1 zuivel.

Een mogelijke verklaring is dat A1 gevoeligheid indirect invloed heeft op lactose intolerantie. Als je lichaam al onder druk staat door ziekte of andere stress en je darmdoorlaatbaarheid groter wordt kan dit ook een lactose intolerantie in de hand werken. Andersom geldt ook dat als je darmgezondheid herstelt de lactose intolerantie kan afnemen. Dit geldt waarschijnlijk niet bij aangeboren lactose intolerantie als er helemaal geen aanmaak van lactase mogelijk is. Hoewel ik zelfs daar positieve geluiden hoor. Het zou dus fijn zijn als daar meer onderzoek naar komt. Voor nu is het een kwestie van uitproberen wat bij jou werkt.

Rauw of gepasteuriseerd

Melk die direct bij de koe vandaan komt en nog niet bewerkt is noemen we rauwe melk. Dit is gezonde, pure melk waar tal van goede stoffen in zitten. Melk wordt in Nederland over het algemeen kort maar wel met hele hoge temperaturen verhit. Dat heet pasteuriseren en dat doodt bacteriën. Er zijn onderzoeken die erop wijzen dat rauwe melk meer goede bacteriën bevat. Andere onderzoeken lijken dat tegen te spreken en benadrukken de kans op gevaarlijke bacteriën in rauwe melk.

Pasteuriseren kan ook op een lagere temperatuur. Dan blijven de oorspronkelijke smaak én belangrijke natuurlijke enzymen zoveel mogelijk behouden.

Rauwe melk mag vooralsnog in Nederland alleen rechtstreeks bij de boer gehaald worden. Er zijn wel geluiden dat wetgeving gaat veranderen. Maar in winkels mag nu dus alléén gepasteuriseerde melk verkocht worden. En ga er maar vanuit dat melk in de supermarkt op hoge temperatuur gepasteuriseerd is.

Waar te koop?
Grasgevoerde A2 zuivel van Vlees van ons

De grasgevoerde A2 zuivel waar ik zo blij mee ben is van Erve Slendebroek. Het is online te bestellen bij Vlees van Ons. Het online aanbod bij ‘Vlees van Ons’ bestaat naast melk uit karnemelk, yoghurt, kefir en rauwe boter.

Daarnaast hebben ze rauwe boter. Dit is de beste en meest pure vorm van boter: rauwe, grasgevoerde A2 roomboter.

De melk wordt op lage temperatuur gepasteuriseerd. Direct uit de tank is overigens ook rauwe melk beschikbaar.

Overige

Goede grasboter is in Nederland redelijk verkrijgbaar in Nederland bij echte bio- of streekwinkels. Het is vanaf mei vers verkrijgbaar. De rest van het jaar wordt uit de zomervoorraad geleverd. Dit is vaak gepasteuriseerd A1 boter, af en toe wel rauw maar meestal niet A2.

A2 melk en yoghurt van geiten is gewoon in de supermarkt te koop. A2 zuivel van koeien is in sommige supermarkten te koop van het merk Jersey. Let op: niet al de zuivel van Jersey is A2, alleen de verse melk en yoghurt. Bij mij in de buurt is dit overigens niet te koop. Deze zijn voor zover ik weet beide niet volledig grasgevoerd.

A2 melk wordt door een aantal boeren in Nederland geleverd. Veelal is dat te koop in een boerderij- of streekwinkel. Dat betekent even googlen op A2 melk en plaatsnamen in jouw omgeving.

Meer weten?
  • Onderzoek naar omega 3 en omega 6 verhouding in grasgevoerde melk.
  • Het meest eerlijke verhaal over A2 caseïne vond ik bij Juglen Zwaan van aHealthylife. Het stelt goede kritische noten over de wetenschappelijke bewijsbaarheid van theorieën over A1 en A2 caseïne. Maar geeft ook aan dat er wel degelijk vermoedens zijn op basis waarvan verder onderzoek gedaan moet worden.
  • Het Voedingscentrum schaart A2 zuivel onder een slimme marketingtruc zoals in dit interview met de NOS. Wat mij weer niet verbaast, maar als ik het Voedingscentrum had gevolgd lag ik nog doodziek in bed. Wel goed om te lezen, vel daarna je eigen oordeel.
  • Uitleg natuurdiëtisten.nl over de schadelijkheid van A1 beta-caseïne en het verband met lactose-intolerantie.
  • Uitleg van Erve Slendbroek over A2 zuivel en hun koeien.

3 reacties

  1. Helder verhaal! Ook ik kon niet tegen zuivel. Uiteindelijk langzaam weer geprobeerd met geiten en schapenmelk producten. Hier kon ik wel tegen. Toen bij Erve Slendebroek zuivelproducten opgehaald en uitgeprobeerd. En ja daar kan ik wel tegen! En dan is het ook nog superlekker. Ook de kaas van hun koeien kan ik verdragen.

    1. O wat fijn om te horen ❤️ Allereerst voor jou natuurlijk! Maar ook voor mezelf, ik dacht in mijn testweek echt soms, dit kan niet waar zijn. Placebo, ik wil het te graag geloven. Maar het lijkt echt zo te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *