Golden milk met zuivel of plantaardig (immuunbooster)
Supergezond drankje en toch makkelijk en snel te maken. Je kunt iedere melk naar keuze gebruiken. Zowel van zuivel als plantaardig. Aan de melk voeg je kurkuma toe, oftewel geelwortel. Dat geeft de mooie gele, golden, kleur. Daarnaast gebruik je gember, kaneel, steranijs en een snuf zwarte peper. Je kunt verse of gedroogde kurkuma en gember gebruiken.
Is melk koolhydraatarm?
Nee, je kunt wel zuivel eten maar dan in de vorm van kookroom, kaas of yoghurt. Kies voor een plantaardig variant die lekker dik is. Het beste is vette kokosmelk of eventueel als je koolhydraatbeperkt eet ongezoete (zelfgemaakte) havermelk. Dikke melk vormt een mooie drager voor je specerijen. Amandelmelk is wat wateriger en dat draagt poeder niet zo mooi (het zakt dan sneller naar de bodem).
Immuunbooster
Golden milk is een lekker warm drankje maar ook erg effectief in tijden van grieperigheid en verkoudheid. Het kan zorgen voor een enorme boost voor je immuunsysteem.
Kurkuma
Kurkuma werkt ontstekingsremmend en anti-bacterieel. In de Ayurveda staat het bekend om de reinigende eigenschappen. Daarnaast kan het maag- en darmklachten verlichten. Het wordt beter door je lichaam opgenomen als je bij kurkuma ook een snuf zwarte peper neemt.
Gember
Ook gember is ontstekingsremmend en geeft je immuunsysteem een boost. Kaneel werkt eveneens ontstekingsremmend en immuunversterkend. Daarnaast stimuleert het de verbranding en temt het cravings. Steranijs is slijmoplossend en is dus perfect voor luchtweginfecties.
Opschuimer of steelpan
Het makkelijkst maak je deze melk in een bekervormige opschuimer die tegelijk verwarmt en opschuimt. Gebruik dan specerijen in poedervorm. Gebruik je verse kruiden dan kun je beter een steelpannetje gebruiken waarin je je de geraspte wortels laten trekken, samen met de andere specerijen. Daarna kun je dan de melk handmatig opkloppen.

Golden milk
Benodigdheden
- of (steel)pannetje en garde
- rasp als je verder kurkuma en gember gebruikt
- pepermolen
Ingrediënten
- 250 ml kokosmelk kha
- of havermelk khb
- 1 tot 2 ml kurkuma (poeder) of stukje verse kurkuma
- 1 tl gember (poeder) of stukje verse gember
- 1 tl kaneel
- snuf zwarte peper
- ½ steranijs
Bereiding
Opschuimer en gedroogde specerijen
- Doe de melk in de opschuimer. Volg het programma voor 'warm' en '250 ml'.
- Voeg de specerijen in poedervorm toe.
- Schenk de melk in het glas.
Steelpannetje en verste specerijen
- Schenk de melk in het steelpannetje en warm op.
- Rasp de kurkuma en gember en voeg toe. Voeg ook de peper, steranijs en kaneel toe en laat even trekken.
- Schenk de melk door een zeefje in het glas.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!