Vlammetjes van rijstvellen (gebakken loempia’s)
Soms kun je de meest simpele dingen missen als je glutenvrij eet. Een glas bier met vlammetjes in de kroeg. Bier brouw ik dan nog net níet zelf maar ik bak tegenwoordig wel iets dat een klein beetje lijkt op vlammetjes! Heel makkelijk en snel zelf te maken. Gewoon als een soort loempia’s met verse kip en specerijen. Je vouwt kleine ‘envelopjes’ van rijstvellen en daarna bak je ze. Gewoon met een beetje olie in een pan. Als je er een beetje handigheid in krijgt kunnen ze in een kwartiertje al klaar zijn!
Op zoek naar borrelhapjes? Kijk dan bij deze glutenvrije hapjes voor Oud en Nieuw.
Rijstvellen
Vietnamese loempia’s van filodeeg of ander dun deeg van tarwe zijn heerlijk knapperig. Het deeg van gewone, ‘echte’ vlammetjes lijkt daar op en is ook heel krokant. De gebakken Vietnamese loempia’s worden in Amerika ook wel spring rolls genoemd. In Nederland zie je die naam ook steeds vaker.
Er bestaat ook een ongebakken variant van spring rolls. Deze maak je met rijstvellen en niet met filodeeg. Ze worden verse loempia’s genoemd, of summer rolls. Kijk hier voor een recept om zelf summer rolls te maken.
Door (verse) loempia’s te maken van kleine rijstvellen en die vervolgens te bakken krijg je een derde variant. Licht knapperig, maar wel zachter dan gewone gebakken loempia’s. Ik heb daarvoor wel eens de term imperial rolls voorbij zien komen.
Bij ons thuis gebruiken we alle termen inmiddels volledig door elkaar heen… eerst noemden we de verse loempia’s spring rolls, later summer rolls. En die gebakken versie noemen we loempia’s of gebakken rolls. Meestal volgt daarna nog wel een onhandige uitleg welke we nou precies bedoelen. Maar als we vlammetjes zeggen, dan weten we het zeker. Dan bedoelen we deze!
Hou er wel rekening mee dat deze vlammetjes redelijk knapperig worden van buiten, maar nooit zo hard en crispy als loempia’s van filodeeg. En het binnenste rijstvel blijft altijd wat zachter.
Twee soorten rijstvellen
Tussen de regels door noemde ik al even grote en kleine rijstvellen. Dat is hier wel van belang. De grote bevatten alleen rijst en zijn perfect voor summer rolls, de verse loempia’s. Ik gebruik hier juist de kleine. Deze bevatten naast rijst ook een beetje tapioca. Je kunt de kleine goed bakken en de maat is perfect voor vlammetjes. De kleine rijstvellen zijn niet bij iedere supermarkt te krijgen. Ik koop ze zelf bij een grote Jumbo een dorp verderop.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij en zuivelvrij.
Vlammetjes van rijstvellen (gebakken loempia’s)
Benodigdheden
- spatel
- kom lauw water
- PFAS vrij bakpapier 5% korting voor nieuwe klanten van Puur Mieke: Eetlekkeranders5
- keukenpapier
Ingrediënten
- 100 gr (échte scharrel) kipdijfilet 10% korting nieuwe klanten Vlees van Ons
- 10 kleine rijstvellen bijvoorbeeld mini rijstvellen Koh Thai
- 2 tl arrowroot of
- 2 tl tapioca
- 1 teentje knoflook
- 1 tl sambal badjak
- 1 tl chilivlokken
- 1 tl korianderzaad gemalen
- ½ tl gemberpoeder niet vers!
- ¼ tl (suikervrije) vissaus
- 1 flinke scheut milde olijfolie of kokosolie
Bereiding
- Ontvel het teentje knoflook en snij in kleine stukjes.
- Meng de kip met de arrowroot/ tapioca, knoflook, sambal, chilivlokken, gemberpoeder, het korianderzaad en de vissaus in de keukenmachine tot een fijn en droog gehakt.
- Warm een pan op met olie. Ik kook vaak in gietijzer, maar hier is een anti-aanbakpan echt aan te bevelen. De stand van je warmtebron kan variëren vanwege je pan en de manier van verwarmen. Ik zet zelf een Greenpan op inductiestand 6,5 (deze kan van 0 tot 9 dus het zit tussen het midden en het heetst in).
- Dompel twee rijstvellen twee seconden in het water. Schud het overtollig water af en leg op je werkbank.
- Vorm met één vijfde van het gehakt op het eerste rijstvel een platte rechthoek van ongeveer 2 bij 3 cm. De plek waar je het gehakt neerlegt: verticaal in het midden en horizontaal net onder het midden. De bovenkant van het rechthoekje ligt tegen 'de middenlijn' aan.
- Wacht eventueel even tot het rijstvel zacht genoeg geworden is. Sla dan het deel van het rijstvel dat onder het gehakt ligt omhoog en dek daarmee het gehakt af. Sla dan de zijkanten één voor één erover. Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk lucht aan de randen zit. Je hebt nu een 'open enveloppe'.
- Pak het pakketje zelf op en draai in zijn geheel een slag omhoog. Het resterende deel van het vel kan je nu oppakken en over het pakketje vouwen.
- Leg dit pakketje met de gevouwen zijkanten naar beneden op het twee vel. Vouw op dezelfde manier dicht. De gevouwen zijkanten zitten als het goed is nu niet bij elkaar maar verdeeld aan beide platte zijden.
- Leg weg op een stukje bakpapier. Maak nog vier pakketjes.
- Leg de pakketjes in de hete pan. Leg wat eerst de bovenkant was onder. Deze is het meest opgedroogd en zal het minste spetteren. Beweeg ze voorlopig even nog niet en leg ze ver uit elkaar. Zolang het rijstvel zacht is plakt het overal aan vast!
- Na een minuut of drie à vier kun je ze voorzichtig omdraaien. Geef evenveel aan de andere kant. Ook die tweede kant in het begin nog even niet verschuiven.
- Daarna mag het vuur eventueel wat hoger. Als ze al mooi bruin kleuren hou je het vuur hetzelfde. Blijven ze wit dan kan je wat met het vuur gaan spelen. In totaal is 10 minuten aan te raden omdat ook je kip nog wat moet garen. Zet het vuur dus niet té hoog.
- Laat de vlammetjes uitlekken op keukenpapier. Hou er rekening mee dat ze wel redelijk knapperig zijn van buiten, maar nooit zo hard als loempia's van filodeeg. En het binnenste rijstvel blijft een beetje chewy. Dat hoort.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!