Glutenvrije ontbijt recepten
Alle glutenvrije ontbijt recepten. Voor persoonlijke intoleranties kun je de zoekfilters gebruiken op de homepage en in de recepten index.
Kijk hier voor koolhydraatarme of paleo recepten voor het ontbijt.
Mijn favorieten
Pap van (pseudo)graan
Pap kun je op traditionele wijze maken van havermout. Haver is namelijk van nature glutenvrij! Maar let op: niet alle haver (vanwege kruisbesmetting). Kijk altijd wat op het pak staat.
Pap zonder graan
Maar voor pap heb je niet altijd graan nodig. Je kunt heerlijke glutenvrije én graanvrije pap maken van groente en zaden.
Overnight oats
Overnight oats is een makkelijk ontbijtje dat je de avond van tevoren kunt maken van havermout. Maar let op: niet alle haver is gegarandeerd glutenvrij. Dit moet op het pak staan.
Overnight chia
Overnight chia is een glutenvrije ontbijtje dat je net als overnight oats een nachtje in de koelkast zet. Maar dan zonder havermout. Bijvoorbeeld met chiazaad: de overnight chia. Maar ook andere koude ontbijtje uit een glaasje vind je hieronder.
Granola’s & cruesli
Glutenvrije granola’s (cruesli of muesli) zijn veel gezonder en lekkerder als je ze zelf maakt! Alle granola’s zijn van Crunchy Granola of geïnspireerd op haar recepten.
Smoothiebowls
Smoothiebowls zijn gezonde glutenvrije ontbijt kommetjes met frisse smaken van fruit, noten en zaden.
Yoghurt & kefir
Heerlijke glutenvrije ontbijtjes met gefermenteerde ingrediënten zoals yoghurt en kefir. Zowel van zuivel als zuivelvrij.
Ontbijttaartjes
Warme glutenvrije ontbijttaartjes uit een ramekin of kleine springvorm. Knapperig van buiten en zacht van binnen (cookie dough). Lijkt op wat ze in Amerika een ‘baked oats’ noemen, maar dan van noten en andere melen zonder graan. Ik heb ze met amandelmeel en tijgernotenmeel.
Pannenkoeken
Yes! Gezonde glutenvrije pannenkoeken. Wie wil daar nou niet mee ontbijten! Mijn favoriet is de combinatie boekweit en kastanje. Die zijn dun en smaakvol. Het lastigste zijn pannenkoeken van kokos- en amandelmeel. Daar heb ik basisrecepten van, maar kijk ook even naar combinaties met bijvoorbeeld kaas (kha) of banaan (paleo). Dat maakt het toch net even wat lekkerder.
Poffertjes
Poffertjes zijn eigenlijk net warme, zachte gebakjes. En die kun je ook gewoon glutenvrij maken. Biet eens van kant en klaar melen, maar gewoon van bijna elke soort meel. Ik heb ze van haver, boekweit, tijgernoten en amandel. Zelfs eentje zonder meel! Waar ik pannenkoeken nog wel doordeweeks maak hou ik poffertjes vaak voor dagen dat ik wat meer tijd heb.
Brood
Glutenvrije gezonde broodjes voor je ontbijt. Van makkelijk en snel (1 minuut!) tot wat intensievere recepten.
Crackers
Deze glutenvrije crackers zijn ideaal om te maken als je weinig tijd hebt. Of gewoon als routine. Het kan zonder meel en zonder ei.
Ei
Alle glutenvrije ontbijtjes met ei: gebakken, uit de oven, als omelet, gepocheerd. Ook eimuffins en groente stoofpannetjes als shakshuka.