Glutenvrije poffertjes van boekweitmeel (zuivelvrij, met ei)

Heerlijk en makkelijk te maken basisrecept voor glutenvrije poffertjes van maar één soort meel: boekweitmeel. Verder ‘gewoon’ met melk en een eitje. Voor de melk kun je zuivel gebruiken of een plantaardige variant.

Nog meer poffertjes recepten

Fan van glutenvrije poffertjes? Kijk dan ook eens naar deze poffertjes van havermeel, deze koolhydraatarme poffertjes met amandelmeel en pompoen, deze chocolade poffertjes of deze poffertjes van tijgernotenmeel.

De poffertjes maken van half boekweitmeel en half havermeel kan ook. Een andere lekkere combi is met kastanjemeel. Dat is in dit recept 1 op 1 vervangbaar.

Gietijzeren poffertjespan

Ik vind zelf gietijzer het allerbeste om poffertjes mee te bakken. Aan het begin heb je even wat meer geduld nodig: hij wordt wat minder snel warm. Maar heb je eenmaal de juiste temperatuur gevonden dan is hij heerlijk constant. Van oudsher werd dat op gas op vuur gebruikt. Ik kook zelf op inductie en dat werkt ook prima.

Ik heb zelf deze affiliate linkpoffertjespan van Windmill. Maar als je hier kijkt vind je meerdere affiliate linkgietijzeren poffertjespannen.

Wat is boekweit?

Boekweit is een soort zaad, dat valt onder de pseudogranen. Net als quinoa en amaranth.

Boekweit smaakt wat nootachtig maar lijkt verder op graan. Het bevat (naar verhouding voor een zaad) best veel zetmeel. Zetmeel geeft binding waardoor je niet al te veel last hebt van het gemis aan gluten. Zeker met een eitje erbij krijg je lekkere poffertjes die je mooi kunt omdraaien.

Zuivelvrij

De poffertjes zijn prima zuivelvrij te maken. Ik bakte ze vroeger veel met havermelk omdat dat een extra romig effect geeft. De meeste mensen die boekweit kunnen eten, kunnen ook haver verdragen. Let wel op dat niet alle havermelk gegarandeerd glutenvrij is. Even goed op het pak kijken dus. Maar amandelmelk of sojamelk gaat ook prima.

Als je zuivel drinkt kunt je natuurlijk ook gewone melk gebruiken. Ik heb lang geen zuivel meer gedronken, maar kan het nu weer verdragen als ik grasgevoerde A2 zuivel neem. A1 caseïne (een eiwit) kan ik slecht verdragen. Het geeft bij veel mensen darmproblemen. A2 caseïne wordt dan vaak wél goed verdragen. Een keertje proberen? Bestel dan een keertje melk bij ‘Vlees van Ons’. Met de code Eetlekkeranders10 krijg je nu 10% welkomstkorting

Dieet en ‘vrij van’

Omdat boekweit een pseudograan is, is het niet paleo.

Door het hoge zetmeelgehalte is boekweit ook niet koolhydraatarm. Of het past in een koolhydraatbeperkt dieet? Nee, volgens sommigen passen (pseudo)granen daar nooit in vanwege de hoeveelheid koolhydraten. Ja, volgens anderen wel omdat boekweit veel vezels bevat en vooral ‘langzame’ koolhydraten. Als je het eet: niet te veel, niet te vaak en let goed op je dagwaarden.

Glutenvrije poffertjes van boekweitmeel

Marjolein
Heerlijk simpel basisrecept voor poffertjes van boekweitmeel.
5 van 2 stemmen
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Vrij van Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Basisrecept, Poffertjes
Gang Brood & deeg, Lunch, Ontbijt
Keuken Europees, Hollands
Porties 1 persoon
Calorieën 417.8 kcal

Benodigdheden

  • affiliate linkpoffertjespan ik gebruikte er een met 19 kuiltjes
  • garde
  • affiliate linkspuitzak
  • kwastje om de pan in te vetten, optioneel

Ingrediënten
  

  • 60 gr boekweitmeel
  • 70 ml melk, zuivel of plantaardig ik gebruik A2 melk of havermelk
  • 1 ei
  • 1 tl (wijnsteen) bakpoeder
  • 1 snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
  • roomboter of kokosolie om in te bakken

Bereiding
 

  • Meng het boekweitmeel met het bakpoeder en het zout.
  • Breek een eitje, voeg de melk toe en meng.
  • Warm de pan op. Ik gebruik gietijzer op inductie standje 6 of 6,5.
  • Giet het beslag in een spuitzak. Knip een klein gaatje in de punt van de zak. Bepaal een werkvolgorde om te spuiten en straks de poffertjes om te draaien.
  • Doe boter of olie in de pan. Spuit de kuiltjes vol tot net een beetje onder de rand. De poffertjes komen nog een stukje omhoog.
  • Bak een minuut of drie aan één kant. draai dan om en bak nog een minuut nog twee.

Voedingswaarde

Calorieën: 417.8kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Deze pagina bevat affiliatie links naar Bol.com. Kost jou niets extra’s als jij bestelt, maar ik krijg een klein percentage zodat ik de kosten een beetje terugverdien om mijn website in de lucht te houden.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept