Glutenvrije en granenvrije orange bars (met sinaasappel, kokosbloesemsuiker en kastanjemeel)
Glutenvrije orange bars zonder granen en zonder witte suiker.
Even heel iets anders dan ik normaal maak: een heerlijk gebakje. Op basis van een recept voor lemon bars maar dan met sinaasappel. Voor mij anders dan anders omdat ik na lange tijd weer eens suiker heb gebruikt. Geen witte suiker, dat zal ik waarschijnlijk nooit meer gebruiken, maar kokosbloesemsuiker. En ook niet te veel, want de sinaasappel geeft al een heerlijk zoetje. De basis van deze orange bars is van kastanjemeel, dat is van zichzelf ook al zoet waardoor je minder suiker nodig hebt.
Geen witte suiker
Ik heb mijn suikerbehoefte gelukkig al behoorlijk afgebouwd en bak of kook er vrijwel nooit mee. Heel af en toe neem ik wat ahornsiroop of honing in een dresssing of marinade. Eventueel wat erythritol. Maar bakken met suiker is in sommige gevallen toch wel erg lekker. Suiker gedraagt zich bij het bakken ook anders dan zoetstof. Lees hier waarom ik dan heel af en toe wel met kokosbloesemsuiker werk en nooit met witte suiker.
Foodswap lemon bars
De aanleiding voor dit recept was dat ik mee heb gedaan met de Foodblogswap. Dat is een uitwisseling tussen foodbloggers. Je geeft je eigen draai aan het recept van een andere foodblogger. En die foodblogger doet hetzelfde met een recept van jou.
Ik werd gekoppeld aan Esther van gezinoverdekook.nl. Een mooie website met veel leuke slowcooker recepten. Super veel inspiratie! Misschien moet ik toch maar eens een slowcooker aan gaan schaffen. Esther heeft ook veel leuke recepten voor baby’s en kinderen. Mijn dochter is inmiddels 16 dus dus ik koos voor iets anders.
Ik vond een paar mooie basisrecepten voor cake en gebak. Nou is mijn voornemen voor 2024 dat ik meer wil gaan bakken. Dus dat kwam heel mooi uit! Ik heb gekozen voor de lemon bars.
Glutenvrije lemon bars
Mijn idee was om de lemon bars van Esther alleen in een glutenvrij jasje te bakken. Maar citroen is fruitig en echt zomers is het buiten niet. Kokosbloesemsuiker zou het toplaagje ook vrij donker kleuren. Het zouden dan geen frisse gele lemon bars worden. Zou dat niet een beetje gek eruit zien?
Glutenvrije orange bars
Al lezende zag ik dat zij ook de suggestie gaf om de lemon bars met sinaasappel te maken. Sinaasappel past erg goed bij kokosbloesemsuiker. En bij elkaar past het eigenlijk ook wel mooi bij deze december maand. En dan iets van koek- en speculaaskruiden of kardemom…? Ja, dat zou hem worden.
Welk glutenvrij meel?
De volgende stap was om een glutenvrij meel te kiezen. De bodem van de lemon bars leken een soort shortbread. Zandkoekjes achtig. Bros deeg met veel boter. Er ging geen bakpoeder in, dus het zou niet veel gaan rijzen. Voor baksels die niet al te veel hoeven rijzen vind ik kastanjemeel erg fijn. Daarmee bak ik bijvoorbeeld pannenkoeken en recent deze brownies. De combinatie werkte ook erg goed in deze flensjes met warme kersen.
Kastanjemeel is wat compacter dan gewone bloem. Het is ook wat zwaarder. In gewicht heb je dus vaak nét wat meer nodig voor hetzelfde volume. En ik was bang dat het te compact zou worden. Daarom heb ik het gecombineerd met amandelmeel. Dat neemt juist wat meer volume in en blijft wat losser.
Het orginele recept vroeg om 250 gram bloem. Ik ben begonnen met 125 gram kastanje- en 100 gram amandelmeel. Daar heb ik stiekem toch ook nog wat bakpoeder bij gedaan. Het werd wel erg vet met 250 gram boter. Amandelmeel is al vet van zichzelf en neemt weinig boter op. Ik heb daarom de hoeveelheid boter verlaagd. Ook heb ik fors minder suiker toegevoegd.
De bovenkant besloot ik eerst met alleen kastanjemeel te doen. Dat werd te zoet. Daarom heb ik de helft vervangen door kokosmeel. Ook hier heb ik de hoeveelheid suiker verlaagd.
Glutenvrije en granenvrije orange bars (met sinaasappel, kokosbloesemsuiker en kastanjemeel)
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- brownie bakvorm 22,5×22,5 maat binnenkant is ongeveer 19cm
- mixer
- kom
Ingrediënten
Bodem
- 125 gr tamme kastanjemeel
- 100 gr amandelmeel
- 125 gr (grasgevoerde) roomboter te vervangen door lactosevrije boter of geitenboter
- 50 gr kokosbloesemsuiker
- 1 tl (wijnsteen) bakpoeder
- 1 tl koek- en speculaaskruiden
- ½ tl kardemom
- 1 snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
Toplaagje
- 20 gr tamme kastanjemeel
- 10 gr kokosmeel
- 100 ml sinaasappelsap = ongeveer 2 sinaasappels
- 1 el sinaasappelrasp
- 80 gr kokosbloesemsuiker
- 4 eieren
Bereiding
Bodem
- Warm de oven voor op 180 graden. Zet een brownieblik klaar en bekleed hem met bakpapier.
- Haal de bolletje uit de kardemompeultjes en maal de zaadjes (zonder de witte tussenschotjes). Je hebt waarschijnlijk een eetlepel peultjes nodig voor een halve theelepel poeder.
- Meng het kastanjemeel met het amandelmeel, de suiker, de bakpoeder, de koek- en speculaaskruiden, de gemalen kardemom en een snufje zout.
- Zorg dat de boter zacht en kneedbaar is. Even laten smelten mag ook, maar maak het niet te heet. Kneed de boter door het meel. Dit vind ik zelf gewoon met de hand het makkelijkst.
- Verdeel het deeg over de bodem van het blik. Druk de randen goed aan.
- Zet in de oven voor 20 minuten. Check of het overal goubruin is, anders nog vijf minuten. Het is zacht deeg, dus voelen heeft niet veel zin.
Vulling
- Vlak voor de bodem klaar is kun je aan de vulling beginnen. Meng het kastanjemeel met het kokosmeel en de suiker.
- Was en rasp de sinaasappels. Pers de sinaasappels. Je hebt waarschijnlijk 2 sinaasappels nodig voor 100 ml.
- Voeg in een bakje een deel van het sap toe aan het meel. Kastanjemeel kan enorm stuiven, roer daarom eerst een papje.
- Breek de eieren in de kom, voeg de rest van het sap toe en de suiker toe. Klop luchtig. Voeg daarna de rasp toe en het meelpapje.
- Giet het beslag over de nog warme bodem en zet terug de oven in. Nu eerst 15minten. Check dan hoe beweeglijk de bovenkant in het midden is. Het mag een beetje bewegen maar niet te vloeibaar zijn. Waarschijnlijk nog een minuut of 5 geven.
- Haal uit de oven en laat in het blik afkoelen. Na afkoelen eventueel in de koelkast zetten, dan wordt het nog wat steviger.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!