Glutenvrije koekjes van kikkererwtenmeel

Een simpel basisreceptje voor glutenvrije koekjes van kikkererwtenmeel. Het basisrecept heeft slechts 3 ingrediënten: kikkererwtenmeel, erythritol of kokosbloesemsuiker en kokosolie of roomboter. Persoonlijk vind ik de smaak van kokosolie erg goed passen bij kikkererwten. Maar je kunt ook kiezen voor roomboter. Als je boter gebruikt neem je net iets meer dan wanneer je kokosolie gebruikt.

Ik heb twee varianten op het basisrecept gemaakt. Eén met bosbessen en één met kokosrasp.

Wilde bosbessen

Er zijn twee soorten bessen te koop. De bakjes met grote bessen zijn veelal gekweekte bessen (heten vaak blauwe bessen). De wilde, biologische variant is kleiner en wordt bosbes genoemd. Deze zijn alleen in het seizoen te koop of uit de diepvries. Wilde bosbessen worden aangeraden voor laag histamine. Wilde bosbessen zijn in Amerika wel iets hoger getest in oxalaat (medium voor iets minder 100 gram).

Dieet en ‘vrij van’

Kikkererwten passen niet in een paleo dieet en zijn niet low FODMAP. Kikkererwten zijn ook niet koolhydraatarm maar passen wel in een koolhydraatbeperkt dieet (15 gr khd per 100 gram). Let wel goed op je dagwaarden.

Kikkererwten zijn het ideale ingrediënt als je een laag histamine, laag oxalaat of laag salicylaat dieet volgt. Het is zelfs één van de weinige plantaardige voedingstoffen die je kunt eten als je je aan alledrie de diëten moet houden. De varianten met bosbes en kokos zijn niet laag salicyaat.

‘Vrij van’ suiker en koolhydraatbeperkt bij gebruik van erythritol in plaats van kokosbloesemsuiker. Kokosbloesemsuiker is een natuurlijke suiker en laat de bloedsuikerspiegel minder hard stijgen dan witte suiker (lees meer). Het is ook niet geraffineerd en bevat nog goede voedingstoffen. Maar het is wel gewoon suiker en daarmee niet koolhydraatbeperkt.

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Kikkererwten scoren een 1 op de SIGHI lijst. Bij MC360 en de meeste andere lijstjes worden ze geacht geen problemen te geven.

Laag oxalaat

Gekweekte blauwe bessen zijn laag oxalaat. Let bij gebruik van wilde bosbes op de hoeveelheid. Iets minder dan 100 gram is medium.

Laag salicylaat

Alleen het basisrecept is laag salicylaat. Bosbes en kokos zijn beide niet laag salicylaat. Gebruik in het basisrecept geen kokosolie maar roomboter.

Gebruik geen kokosbloesemsuiker. Voor laag salicylaat gebruik je in dit recept het beste geraffineerde witte suiker, en dan het liefst caster suiker. Dit is geraffineerde rietsuiker. Caster suiker is online verkrijgbaar. De witte suiker uit suikerbiet die je in de supermarkt koopt is weer minder geschikt.

Erythritol is niet getest, maar zoetstoffen worden over het algemeen slecht verdragen.

Glutenvrije koekjes van kikkererwtenmeel

Marjolein
Een simpel basisreceptje voor glutenvrije koekjes van kikkererwtenmeel. Het basisrecept heeft slechts 3 ingrediënten: kikkererwtenmeel, kokosbloesemsuiker of erythritol en kokosolie of roomboter. Met 2 varianten: met bosbes en met kokos.
No ratings yet
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 15 minuten
30 minuten
Totale tijd 55 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatbeperkt, Laag histamine, Laag oxalaat, Laag salicylaat, Vegan
Trefwoord Basisrecept
Gang Gebak & koekjes
Keuken Europees
Porties 3 personen
Calorieën

Benodigdheden

 • oven op 180 graden, kom, bakplaat, bakpapier

Ingrediënten
  

Basis

 • 100 gr kikkererwtenmeel
 • 2 tot 3 el water warm
 • 55 gr kokosolie
 • of 60 gr roomboter
 • 50 gr affiliate linkkokosbloesemsuiker
 • of 40 gr affiliate linkerythritol
 • snufje zout Keltisch zee of roze Himalaya

Variant met kokos

 • 1 tl kokosrasp hoeveelheid = per koekje

Variant met bosbessen

 • 1 tl wilde bosbes (blauwe bes) hoeveelheid = per koekje

Variant laag salicylaat

 • variant GEEN kokos en bosbessen
 • roomboter GEEN kokosolie
 • caster suiker GEEN kokosbloesemsuiker

Bereiding
 

 • Haal de bosbessen uit de vriezer. Laat ontdooien en uitlekken. Haal de bakplaat uit de oven en bekleed met bakpapier. Warm de oven voor op 180 graden.
 • Meng de kokosolie, het meel en de suiker door elkaar en voeg 2 eetlepels warm water toe. Door het warme water wordt de kokosolie wat zachter.
 • Kneed met je handen tot je er een bal van kunt maken. Als het te korrelig blijft voeg je een derde eetlepel toe. Het deeg moet niet te plakkerig worden, dan krijg je het niet meer goed van je handen af.
 • Verdeel de bal in bolletjes van ongeveer 37,5 gram.
 • Voor het basisrecept en de kokoskoekjes druk je de bolletjes in tot koekjesvorm. Niet te plat, ze zullen nog een klein beetje uitlopen. Je kunt eventueel de scheurtjes met je vingers dichtstrijken voor mooie randjes.
 • Voor de kokoskoekjes druk je op ieder koekje een theelepel kokosrasp.
 • Voor de bosbessenkoekjes druk je het midden wat dieper in en maak je een klein opstaand randje. In het midden van ieder koekje schep je theelepel bosbessen.
 • Zet de koekjes in de oven voor 15 minuten. Laat de koekjes nog minimaal een half uurtje afkoelen.

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept