| | |

Lowcarb koekjes van kikkererwtenmeel met bosbessen of kokos

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Twee soorten makkelijk te maken koekjes van kikkererwtenmeel: één met bosbessen en één met kokosrasp. De basis van het recept bestaat uit kikkererwtenmeel, kokosolie (of roomboter) en bruine erythritol. De koekjes zijn lowcarb maar niet strikt koolhydraatarm (kha), ze zijn koolhydraatbeperkt (khb).

Wel zin in koekjes van kikkererwtenmeel maar niet in bosbes ok kokos? Kijk dan hier voor het basisrecept voor koekjes van kikkererwtenmeel.

Wilde bosbessen

Er zijn twee soorten bessen te koop. De bakjes met grote bessen zijn veelal gekweekte bessen (heten vaak blauwe bessen). De wilde, biologische variant is kleiner en wordt bosbes genoemd. Deze zijn alleen in het seizoen te koop of uit de diepvries. Wilde bosbessen worden aangeraden voor laag histamine vanwege het hoge gehalte aan anti-oxidanten. Ze zijn ook nog lager in koolhydraten dan de gekweekte bessen. Wilde bosbessen zijn in Amerika wel iets hoger getest in oxalaat (medium voor iets minder 100 gram).

Kokosrasp

De andere keus is om de koekjes te besprenkelen met kokosrasp. Let op dat je kokosrasp neemt en geen kokosmeel. Dat is gemaakt van het vruchtvlees zonder verdere bewerking. Kokosmeel is veel droger, kokosrasp is wat vetter. Kokosschaafsel is ook van onbewerkt vruchtvlees gemaakt, maar dat is net wat te groot voor deze koekjes.

Koekjes van kikkererwtenmeel met kokosrasp of bosbessen (glutenvrij en vegan)

Marjolein
Twee varianten voor eenvoudige koekjes van kikkererwtenmeel: met bosbes en met kokos. Het basisrecept heeft slechts 3 ingrediënten: kikkererwtenmeel, kokosbloesemsuiker of erythritol en kokosolie of roomboter. Ook geschikt voor laag histamine en laag oxalaat dieet.
4.67 van 3 stemmen
Vooraf 10 minuten
Bereiding 15 minuten
30 minuten
Totale tijd 55 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatbeperkt, Laag histamine
Trefwoord Basisrecept
Gang Gebak & koekjes
Keuken Europees
Porties 6 koekjes
Calorieën 160 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Basis

Variant met kokos

  • 1 tl kokosrasp hoeveelheid = per koekje

Variant met bosbessen

  • 1 tl wilde bosbes (blauwe bes) hoeveelheid = per koekje

Bereiding
 

  • Haal de bosbessen uit de vriezer. Laat ontdooien en uitlekken. Haal de bakplaat uit de oven en bekleed met bakpapier. Warm de oven voor op 180 graden.
  • Meng de kokosolie, het meel en de erythritol door elkaar en voeg 2 eetlepels warm water toe. Door het warme water wordt de kokosolie wat zachter.
  • Kneed met je handen tot je er een bal van kunt maken. Als het te korrelig blijft voeg je een derde eetlepel toe. Het deeg moet niet te plakkerig worden, dan krijg je het niet meer goed van je handen af.
  • Verdeel de bal in 6 gelijke bolletjes. Leg ze op de bakplaat en maak een dikke koekjesvorm van iets meer dan 5 cm in diameter.
  • Voor de kokoskoekjes: verdeel 1 theelepel rasp over het koekje en druk zachtjes aan.
  • Voor de bosbessenkoekjes: druk een koekje in het midden wat dieper in en maak een klein opstaand randje. In het midden van ieder koekje schep je theelepel bosbessen.
  • Zet de koekjes in de oven voor 13 tot 15 minuten. Laat de koekjes nog minimaal een half uurtje afkoelen.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Voedingswaarde

Calorieën: 160kcal | Koolhydraten: 14gr | Eiwitten: 4gr | Vetten: 9gr | Verzadigd vet: 7g | MO vet: 1g | EO vet: 1g | Vezels: 2gr | Vitamine A: 7IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.02mg | Vitamine B6: 0.1mg | Vitamine C: 0.02mg | Vitamine E: 0.1mg | Natrium: 90mg | Magnesium: 28mg | Kalium: 142mg | Calcium: 8mg | Koper: 0.2mg | Foliumzuur: 73µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 53mg | Selenium: 1µg | Zink: 0.5mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

2 reacties

4.67 from 3 votes (2 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven