Lowcarb koekjes van kikkererwtenmeel met bosbessen of kokos
Twee soorten makkelijk te maken koekjes van kikkererwtenmeel: één met bosbessen en één met kokosrasp. De basis van het recept bestaat uit kikkererwtenmeel, kokosolie (of roomboter) en bruine erythritol. De koekjes zijn lowcarb maar niet strikt koolhydraatarm (kha), ze zijn koolhydraatbeperkt (khb).
Wel zin in koekjes van kikkererwtenmeel maar niet in bosbes ok kokos? Kijk dan hier voor het basisrecept voor koekjes van kikkererwtenmeel.
Wilde bosbessen
Er zijn twee soorten bessen te koop. De bakjes met grote bessen zijn veelal gekweekte bessen (heten vaak blauwe bessen). De wilde, biologische variant is kleiner en wordt bosbes genoemd. Deze zijn alleen in het seizoen te koop of uit de diepvries. Wilde bosbessen worden aangeraden voor laag histamine vanwege het hoge gehalte aan anti-oxidanten. Ze zijn ook nog lager in koolhydraten dan de gekweekte bessen. Wilde bosbessen zijn in Amerika wel iets hoger getest in oxalaat (medium voor iets minder 100 gram).
Kokosrasp
De andere keus is om de koekjes te besprenkelen met kokosrasp. Let op dat je kokosrasp neemt en geen kokosmeel. Dat is gemaakt van het vruchtvlees zonder verdere bewerking. Kokosmeel is veel droger, kokosrasp is wat vetter. Kokosschaafsel is ook van onbewerkt vruchtvlees gemaakt, maar dat is net wat te groot voor deze koekjes.
Koekjes van kikkererwtenmeel met kokosrasp of bosbessen (glutenvrij en vegan)
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- bakplaat
- kom
Ingrediënten
Basis
- 100 gr kikkererwtenmeel
- 2 el water warm, eventueel 3
- 50 gr kokosolie of 55 gr (grasgevoerde) roomboter
- 35 tot 40 gr Ery Bronze (bruine erythritol) GEEN kokosbloesemsuiker
- 1 snuf zout Keltisch zee of roze Himalaya
Variant met kokos
- 1 tl kokosrasp hoeveelheid = per koekje
Variant met bosbessen
- 1 tl wilde bosbes (blauwe bes) hoeveelheid = per koekje
Bereiding
- Haal de bosbessen uit de vriezer. Laat ontdooien en uitlekken. Haal de bakplaat uit de oven en bekleed met bakpapier. Warm de oven voor op 180 graden.
- Meng de kokosolie, het meel en de erythritol door elkaar en voeg 2 eetlepels warm water toe. Door het warme water wordt de kokosolie wat zachter.
- Kneed met je handen tot je er een bal van kunt maken. Als het te korrelig blijft voeg je een derde eetlepel toe. Het deeg moet niet te plakkerig worden, dan krijg je het niet meer goed van je handen af.
- Verdeel de bal in 6 gelijke bolletjes. Leg ze op de bakplaat en maak een dikke koekjesvorm van iets meer dan 5 cm in diameter.
- Voor de kokoskoekjes: verdeel 1 theelepel rasp over het koekje en druk zachtjes aan.
- Voor de bosbessenkoekjes: druk een koekje in het midden wat dieper in en maak een klein opstaand randje. In het midden van ieder koekje schep je theelepel bosbessen.
- Zet de koekjes in de oven voor 13 tot 15 minuten. Laat de koekjes nog minimaal een half uurtje afkoelen.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Snel gemaakt & smaakt heerlijk!
Dankjewel ♥️ Erg leuk om te horen!